Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2016,
17.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

hokej slovenska hokejska reprezentanca Nik Zupančič Anže Kopitar Anže Kopitar Olimpijske kvalifikacije Minsk risi

Četrtek, 25. 8. 2016, 17.22

6 let, 7 mesecev

Slovenska hokejska reprezentanca se pripravlja na Bledu

Risi zadržani pred misijo Minsk, a verjamejo, da je marsikaj mogoče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
slovenska hokejska reprezentanca | Foto Anže Malovrh, STA

Foto: Anže Malovrh, STA

Slovenska hokejska reprezentanca se bo med 1. in 4. septembrom v Minsku v družbi Belorusije, Danske in Poljske bojevala za eno olimpijsko vozovnico za Pjongčang leta 2018. Risom, ki se na misijo pripravljajo na Bledu, bo pomagal tudi Anže Kopitar.

Izbrana vrsta selektorja Nika Zupančiča se na eno od najpomembnejših hokejskih reprezentančnih akcij sezone, ki se bo začela čez en teden, pripravlja od včeraj, ko se je na Bledu zbrala okrnjena zasedba, danes pa je v gorenjskem biseru predstavila načrte in cilje.

Popolni šele na prizorišču, a se dobro poznajo

"Nekateri se nam bodo pridružili pozneje, tako da bomo v popolni postavi šele na turnirju, a naša prednost je, da ne potrebujemo veliko časa za uigravanje, saj se fantje med seboj dobro poznajo," pravi selektor Nik Zupančič. | Foto: Anže Malovrh, STA "Nekateri se nam bodo pridružili pozneje, tako da bomo v popolni postavi šele na turnirju, a naša prednost je, da ne potrebujemo veliko časa za uigravanje, saj se fantje med seboj dobro poznajo," pravi selektor Nik Zupančič. Foto: Anže Malovrh, STA

Zaradi klubskih obveznosti se bo šesterica hokejistov reprezentanci pridružila naknadno. Branilca Klemen Pretnar in Blaž Gregorc v soboto ali nedeljo, konec tedna naj bi prišla tudi Jan Muršak, ki ostaja kapetan, in Robert Sabolič, Žiga Jeglič prihaja v torek, Rok Tičar pa se bo priključil neposredno v beloruski prestolnici.

"Malo nenavaden čas za zbor reprezentance, a vsi komaj čakamo, da se kvalifikacijski turnir začne. Fantje delajo zavzeto, treniramo po programu. Kar zadeva samo ekipo, se nam bodo zaradi zgodnejšega začetka lige KHL nekateri pridružili pozneje, tako da bomo v popolni postavi šele na turnirju, a naša prednost je, da ne potrebujemo veliko časa za uigravanje. Fantje se med seboj dobro poznajo, tako da to malo zmanjša težavo," o tem, da še niso popolni, pravi Zupančič.

Reprezentanco bo na takšnem kvalifikacijskem turnirju prvič vodil samostojno, česar se ne boji: "Kdorkoli se loti trenerske, selektorske vloge, si želi take izzive. Če se jih bojiš, potem to morda ni ravno služba zate."

Vlogo favoritov prepuščajo Dancem in domačinom

"V Minsk nikakor ne odhajamo v vlogi favorita. Belorusi bodo pod velikim pritiskom, tako da so zame največji favoriti Danci," pravi slovenski strateg. | Foto: Anže Malovrh, STA "V Minsk nikakor ne odhajamo v vlogi favorita. Belorusi bodo pod velikim pritiskom, tako da so zame največji favoriti Danci," pravi slovenski strateg. Foto: Anže Malovrh, STA

Za reprezentanco bodo to šeste olimpijske kvalifikacije. Uspešna je bila le enkrat, in sicer na zadnjih, ko je v Vojensu leta 2013 pisala zgodovino in Slovenijo premierno popeljala na OI.

V Sočiju so risi presenetljivo zadrsali v četrtfinale in zasedli visoko sedmo mesto. Tudi letos ne bodo v vlogi favoritov. Belorusi bodo doma naredili vse, da po klavrnem SP razveselijo domače navijače, Danci so eni od favoritov, medtem ko so na papirju najlažji nasprotnik Poljaki.

"V Minsk nikakor ne odhajamo v vlogi favorita, bomo pa k turnirju pristopili zelo resno in upamo na uspeh, ki nam prinaša nastop na novih olimpijskih igrah," je realen Zupančič.

O tekmecih pravi: "Mislim, da bodo Belorusi pod velikim pritiskom, saj od tega turnirja veliko pričakujejo. Vsekakor upajo na uspeh, a to je lahko velikokrat slabše kot dobro, kar pa ne zmanjšuje njihove kakovosti. Danci so na ledu zelo zoprni in neugodni, po drugi strani pa so lahko zelo sproščeni in od vseh Skandinavcev še najbolj kreativni. Imajo sedem ali osem igralcev iz lige NHL, s čimer se njihova vrednost še zviša. Zame so še večji favoriti kot Belorusi. Poljaki so nas na SP premagali, kar je bilo morda tudi dobro, saj se zavedamo, da to ni reprezentanca drugega razreda, ampak so nepopustljivi in kakovostni."

"Pomembno vlogo bo odigrala tudi pripravljenost. Treba bo dati maksimum. Mislim, da je vse mogoče," razmišlja Anže Kopitar, ki se po maju 2015 veseli ponovnega združenja z risi.  | Foto: Anže Malovrh, STA "Pomembno vlogo bo odigrala tudi pripravljenost. Treba bo dati maksimum. Mislim, da je vse mogoče," razmišlja Anže Kopitar, ki se po maju 2015 veseli ponovnega združenja z risi. Foto: Anže Malovrh, STA

Kopitar: Pomembna bo pripravljenost

Zanimivo bo videti, kako so reprezentance pripravljene v za reprezentančne akcije nenavadnem obdobju. Vajeni smo, da hokejisti državni dres prvič oblečejo pozno jeseni ob prvem reprezentančnem premoru in da na pomembnejših turnirjih igrajo pozimi in spomladi. A prestavitev olimpijskih kvalifikacijah na datum, ko večina sploh še ni začela klubskih sezon, je omogočila, da bodo olimpijske igre lahko pomagali priboriti tudi NHL-ovci. Tudi slovenski.

"Glede na to, da mi čas ne dopušča, da se ji vsakič pridružim, je zelo lepo spet biti v reprezentanci. Pomembno vlogo bo odigrala tudi pripravljenost. Mislim, da je vse mogoče, treba bo dati maksimum," pred misijo Minsk razmišlja naš edini oklepnik najmočnejše hokejske lige na svetu Anže Kopitar, ki je izbrani vrsti zadnjič pomagal na SP leta 2015.

Zahodni sosedi edini preizkus, ki bo določil potnike

Slovenska reprezentanca bo v ponedeljek odigrala edino pripravljalno srečanje. Na Bledu bo palice prekrižala z Italijo. Po tej tekmi bo znan seznam potnikov v Minsk. | Foto: Sportida Slovenska reprezentanca bo v ponedeljek odigrala edino pripravljalno srečanje. Na Bledu bo palice prekrižala z Italijo. Po tej tekmi bo znan seznam potnikov v Minsk. Foto: Sportida

V slabem tednu priprav bodo risi opravili devet ledenih treningov, v ponedeljek pa bodo odigrali edino pripravljalno srečanje. Na Bledu bodo ob 18. uri gostje Italijani, ki so si z našo reprezentanco na zadnjem SP zagotovili vrnitev med elito.

"Upal sem na dve pripravljalni tekmi, ne le na eno. Bomo pa zato na obračunu z Italijani preizkusili čim več kombinacij in sestavili najbolje, kot se da. Italija je zagotovo primerljiva s Poljaki, po drugi strani pa mislim, da so Danci in Belorusi vseeno kakovostnejši," 47-letni mož s taktirko, ki mu v Minsku še ne bo pomagal novi pomočnik Edo Terglav, obžaluje, da je pripravljalni obračun s Slovaki padel v vodo.

Zupančič je na seznam kandidatov uvrstil 28 imen. Kateri hokejisti - med njimi bodo trije vratarji, sedem branilcev, 13 napadalcev - bodo na koncu zagotovo med potniki, bo znano po ponedeljkovi tekmi.

Risi razveselili otroke

Mladi hokejisti Jesenic si bodo dan zagotovo še dolgo zapomnili, popoldan so namreč preživeli v družbi slovenske članske hokejske reprezentance. | Foto: Hokejska zveza Slovenije Mladi hokejisti Jesenic si bodo dan zagotovo še dolgo zapomnili, popoldan so namreč preživeli v družbi slovenske članske hokejske reprezentance. Foto: Hokejska zveza Slovenije

Hokejska zveza Slovenije je novinarsko konferenco v sodelovanju pokrovitelja Slovenskih železnic priredila na železniški postaji Bled Jezero, kjer so na svoj račun prišli tudi mladi ljubitelji hokeja.

Selekciji U10 in U12 HD Jesenice mladi so na postaji na druženju pričakali risi. Vsak otrok je na postaji poiskal "svojega" hokejista, nato pa se je druženje z idoli preselilo v Zako, kjer so se navdušeni mladeniči preizkusili še na mini olimpijadi.

 

Seznam kandidatov za nastop na kvalifikacijah za OI:

Vratarji: Robert Kristan (brez kluba), Gašper Krošelj (brez kluba), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg)
Branilci: Blaž Gregorc (Hradec Kralove), Luka Vidmar (brez kluba), Mitja Robar (KAC Celovec), Žiga Pavlin (brez kluba), Klemen Pretnar (Junost Minsk), Miha Štebih (Slavija Praga), Sabahudin Kovačević (brez kluba), Jurij Repe (Kladno), Aleš Kranjc (Sij Acroni Jesenice)
Napadalci: Anže Kopitar (LA Kings), Jan Muršak (CSKA Moskva), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava), Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg), Marcel Rodman (Dresnder Eislowen), Jan  Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak), Anže Kuralt (Grenoble), Ken Ograjenšek (Graz 99ers), Aleš Mušič, Nik Pem, Žiga Pešut (vsi HDD Olimpija Ljubljana), Žiga Pance (KAC Celovec), Andrej Hebar (UTE), Eric Pance (Sij Acroni Jesenice)

Selektor: Nik Zupančič, pomočnik selektorja: Aleš Burnik (videoanalitik), trener vratarjev: Gaber Glavič

 

Kvalifikacije za OI, Minsk*:

Četrtek, 1. september:
14.00 Slovenija – Poljska
18.00 Danska – Belorusija

Petek, 2. september:
14.00 Slovenija – Danska
18.00 Belorusija – Poljska

Nedelja, 4. september:
12.00 Poljska – Danska
16.00 Belorusija – Slovenija

*Vstopnico za OI si zagotovi le zmagovalec kvalifikacijskega turnirja.

Ne spreglejte