Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2016,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

hokej slovenska hokejska reprezentanca Nik Zupančič Olimpijske kvalifikacije Minsk Anže Kopitar Anže Kopitar

Petek, 19. 8. 2016, 15.00

6 let, 6 mesecev

V sredo začetek priprav

Risi prihodnji teden začenjajo priprave na olimpijske kvalifikacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
slovenska hokejska reprezentanca | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Še pomnite 8. februar leta 2013, ko se je slovenska hokejska reprezentanca v danskem Vojensu premierno uvrstila na OI v Soči? Nekaj podobnega bodo risi poskušali ponoviti v začetku septembra v Minsku. Priprave na olimpijske kvalifikacije bodo začeli prihodnjo sredo.

Pred tremi leti in pol so slovenski oklepniki z uvrstitvijo v Soči, kjer so zasedli visoko sedmo mesto, spisali zgodovino hokeja samostojne Slovenije. Čez manj kot dva tedna jih čaka podobna misija. Tokrat se bodo za zgolj eno olimpijsko vozovnico, ki odpira vrata tekmovanja petih krogov v Pjongčangu leta 2018, bojevali v Minsku.

Tekmeci čete Nika Zupančiča, ki mu v Belorusiji še ne bo pomagal novi pomočnik Edo Terglav, bodo domačini, Danci in Poljaki. Prva dva nasprotnika sta ista kot v Vojensu, kjer je Slovenija oba premagala in se že po dveh od treh odigranih tekmah uvrstila na olimpijske igre.

Brez pritiska

Naši hokejisti niso favoriti kvalifikacijskega turnirja (to vlogo pripisujejo Dancem), a poudarjajo, da bodo naredili vse, da bi deželici na sončni strani Alp priskrbeli drugi olimpijski nastop.

"Ne čutim pritiska. Mislim, da ga bo več na Dancih in Belorusih. Roko na srce, mi ne bomo nikakršni favoriti. Moji favoriti so Danci, Belorusi pa igrajo doma. Mi bomo pa poskušali presenetiti, kot so fantje v Vojensu," nam je v julijskem intervjuju na temo Minska dejal Anže Kopitar, ki bo, za razliko od leta 2013, tokrat lahko pomagal reprezentanci.

Pred odhodom prihajajo Italijani

Selektor Nik Zupančič bo varovance na pripravah zbral prihodnjo sredo. Pred odhodom v Minsk (31. avgust) bodo v ponedeljek, 29. avgusta, na Bledu odigrali prijateljsko srečanje z Italijo. | Foto: Vid Ponikvar Selektor Nik Zupančič bo varovance na pripravah zbral prihodnjo sredo. Pred odhodom v Minsk (31. avgust) bodo v ponedeljek, 29. avgusta, na Bledu odigrali prijateljsko srečanje z Italijo. Foto: Vid Ponikvar

Glede na to, da so turnir iz zimskega časa prestavili na poznopoletni, bo zanimivo videti, kakšni bosta simbioza in pripravljenost izbranih vrst. Dejstvo, da večina hokejistov (izjema so igralci iz lige KHL) v tem času še ni v klubskem tekmovalnem ritmu, nekateri sploh še nimajo klubov, ni zanemarljivo.

Zupančič, ki ga te dni zaposlujejo tudi klubske obveznosti pri Jesenicah, bo svoje varovance - koga vse bo na priprave poklical, nam pri naši krovni hokejski organizaciji danes še niso znali odgovoriti – zbral v sredo, ko bodo opravili prvi trening na Bledu. Dan pozneje bodo cilje predstavili sedmi sili, treninge pa nadaljevali slab teden.

Risom bo pomagal tudi Anže Kopitar, ki je vlogo glavnih favoritov pripisal Dancem. | Foto: Vid Ponikvar Risom bo pomagal tudi Anže Kopitar, ki je vlogo glavnih favoritov pripisal Dancem. Foto: Vid Ponikvar

Še preden se bodo zgolj dan pred začetkom turnirja podali na pot (31. avgust), bodo v ponedeljek, 29. avgusta,  ob 18. uri na Bledu odigrali pripravljalno srečanje z Italijo. Naši zahodni sosedi se bodo za olimpijsko vstopnico potegovali v Oslu, kjer jim bodo nasproti stali Norvežani, Francozi in Kazahstanci.

Od Poljakov do domačinov

Bitko za dragoceno darilo bodo risi začeli proti na papirju najlažjim nasprotnikom Poljakom, naslednji dan bodo palice prekrižali z Dansko, sledil bo dan premora, v nedeljo pa bo slovenska reprezentanca na morda odločilni tekmi palice prekrižala še z Belorusi.

Kvalifikacije za OI, Minsk*:

Četrtek, 1. september:
14.00 Slovenija - Poljska
18.00 Danska – Belorusija

Petek, 2. september:
14.00 Slovenija - Danska
18.00 Belorusija – Poljska

Nedelja, 4. september:
12.00 Poljska – Danska
16.00 Belorusija – Slovenija

*Vstopnico za OI si zagotovi le zmagovalec kvalifikacijskega turnirja.

Ne spreglejte