Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
12.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Red Bull Salzburg Luka Gračnar liga EBEL

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 12.17

7 let, 12 mesecev

Po naslov, a da le ne bo bolelo kot zadnjo sezono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če kdo vselej meri na vrh, je to Salzburg. Lansko sezono je klonil v odločilnem trenutku, podobnega scenarija si ne želi. Luka Gračnar z novim trenerjem, Johnom Hughesom in soigralci pogleduje visoko.

Hokejisti Red Bull Salzburga so po sezoni, v kateri so postali avstrijski prvaki, a na boleč način ostali brez EBEL-ligaškega skalpa – na odločilni peti finalni tekmi je njihove sanje v podaljšku razblinil Žiga Pance (Bolzano) – zamenjali trenerja. Za rdeče bike, ki pred tem niso bili vajeni trenerskih menjav, saj je Pierre Páge na svojem položaju vztrajal šest let, je to druga tovrstna menjava v dveh letih. Ameriški strokovnjak Don Jackson se je namreč po eni sezoni v razširjenem avstrijskem prvenstvu po zbiranje lovorik vrnil v nemško prvo ligo (DEL) k Münchnu, kjer je nasledil neprepričljivega Pagéja.

Trenerske vajeti oklepnikov iz Mozartove prestolnice je tako prevzel 43-letni Dan Ratushny, ki je tudi novi selektor avstrijske izbrane vrste. Kanadčan se v EBEL podaja s tremi leti izkušenj v ligi DEL in dvema sezona poveljevanja v drugi švicarski ligi. Njegova desna roka je Rob Davison, ki je letos končal igralsko kariero, Salzburg pa je zanj vse prej kot neznanka, saj je njegov dres nosil med letoma 2011 in 2013.

Najučinkovitejši za Jacksonom. Vrnila sta se Duncan in Hughes

Jackson je na Bavarsko zvabil lani po točkah najučinkovitejšega hokejista Salzburga Garretta Roa, za njim je odšel še Evan Brophey. Med tistimi, ki so pomahali v slovo, teh ni bilo veliko, sta še Mark Cullen (v Bolzano) in Fabio Hoffer (v Linz). Vodstvo seveda ni sedelo križem rok.

Med okrepitvami je odlična kanadska naveza – vrača se 168 centimetrov visoki Ryan Duncan in strup v majhni steklenički, John Hughes. Drugi najučinkovitejši mož lige EBEL v pretekli sezoni se bo po "nogi" v Beljaku spet preizkusil v Salzburgu, kjer je v sezoni 2008/2009 začel evropsko pot. Med vratnicama ni bilo sprememb – rdeči biki zaupajo Luki Gračnarju (peta sezona na Solnograškem) in Berndu Brücklerju.

Cilj je vedno vrh

Ekipa, ki se ji v primerjavi z nekaterimi EBEL-ligaši ni treba ukvarjati z nepredvidljivimi finančnimi razmerami, saj za njo stoji glavni sponzor Red Bull, tudi v prihajajoči sezoni meri na sam vrh. Nazadnje so bili tam v sezoni 2010/2011, ko so v finalu s 4:3 premagali Celovčane. Sledila je sezona 2011/2012, ki je prinesla izpad v četrtfinalu proti Celovcu, predlani so v polfinalu morali priznati premoč Dunaju, lani pa so na odločilni finalni tekmi klonili v 72. minuti proti Bolzanu. In prav proti lisicam, ki so se zbrale zadnji trenutek, bodo Salzburžani v petek, 12. septembra, začeli novo sezono lova na peto zvezdico v ligi EBEL.

Sezono v ligi prvakov pa so odprli že pred dobrim tednom dni, ko so tesno, z 2:3, klonili proti finskemu klubu Jyvaskyla, na drugem obračunu – to pot z Gračnarjem v vratih – pa s 5:3 premagali švedskega prvoligaša HV71.

Ne spreglejte