Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2018,
19.01

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Natisni članek

Kari Savolainen olimpijske igre Pjongčang 2018 risi Nik Zupančič slovenska hokejska reprezentanca

Petek, 19. 1. 2018, 19.01

6 let, 3 mesece

O olimpijskem hokejskem seznamu

Zupančič: Najtežje je bilo pri vratarjih, Kristan: Ne bi komentiral. Tako pač je.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

1

Nik Zupančič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Štab slovenske hokejske reprezentance je v petek razkril karte za olimpijske igre v Pjongčangu. Pomočnik selektorja Karija Savolainena Nik Zupančič je poudaril, da je šlo za težko nalogo, a da so izbrali hokejiste, ki po njihovem mnenju najbolje ustrezajo zamišljenemu konceptu. Najtežje delo je imel trenerski štab, ki je pozdravil nekaj povratnikov, pri izbiri treh vratarjev, pravi Zupančič. Kaj je še povedal o slovenski odpravi, v nadaljevanju.

Na seznamu je 25 hokejistov in šest mogočih rezerv. Med petindvajseterico je 19 oklepnikov, ki so olimpijske igre že okusili, šest jih bo na tekmovanju petih krogov drsalo prvič v Pjongčangu (Gašper Krošelj, Matija Pintarič, Jurij Repe, Luka Vidmar, Andrej Hebar, Ken Ograjenšek). Seznam se v primeru nevšečnosti (poškodbe) lahko spremeni do direktorata na olimpijskih igrah 13. februarja.

Slovenija bo v skupinskem delu igrala z ZDA (14. februar), Rusijo (16. februar) in Slovaško (17. februar), cilj je zmaga na četrti tekmi, kar bi rise popeljalo v četrtfinale, v katerem so igrali v Sočiju, ko so osvojili sedmo mesto.

"To je izbor igralcev, ki si po mnenju selektorja in celotnega trenerskega štaba zasluži sodelovanje na prihajajočih olimpijskih igrah. Veseli me, da so vsi fantje v tekmovalnem pogonu, saj takrat po navadi zelo dobro igramo med sezono. Tepe nas majhna baza, iz katere jemljemo, a je dobro to, da se fantje dobro poznajo, tako da ne potrebujejo daljšega obdobja za uigravanje. Dobra stvar je tudi to, da so vsi zdravi," so bile ob predstavitvi olimpijske hokejske reprezentance besede pomočnika selektorja Nika Zupančiča.

Seznam slovenske reprezentance za OI v Pjongčangu:

Slovenci se bodo v skupinskem delu pomerili z Američani, Rusi in Slovaki. | Foto: Reuters Slovenci se bodo v skupinskem delu pomerili z Američani, Rusi in Slovaki. Foto: Reuters

Vratarji: Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL), Gašper Krošelj (Rødovre Mighty Bulls, danska Metalligaen), Matija Pintarič (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus),

Branilci: Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga), Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik (oba Karlovy Vary, češka druga liga WSM), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM), Jurij Repe (Kladno, češka druga liga, WSM), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Szekesfehervar, liga EBEL),

Napadalci: Boštjan Goličič in David Rodman (oba Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus), Andrej Hebar (HK SŽ Olimpija, Alpska liga), Žiga Jeglič (Neftehimik Nižnekamsk, liga KHL), Anže Kuralt (Amiens, Saxoprint Ligue Magnus), Jan Muršak (Frölunda, švedska elitna liga SHL), Aleš Mušič (Szekesfehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Marcel Rodman (Tolzer Lowen, DEL2), Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Rok Tičar (Sibir Novosibirsk, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Miha Verlič (VSV Beljak, liga EBEL)

*Rezerve:

Vratar: Robert Kristan (HK SŽ OLimpija, Alpska liga)
Branilca: Miha Štebih (VSV Beljak, Liga EBEL), Andrej Tavželj (HDD Sij Acroni Jesenice, Alpska liga)
Napadalci: Jan Drozg (Shawinigan Cataractes, QMJHL), Rok Pajič (Češke Budejovice, češka druga liga WSM), Anže Ropret (UTE Ujpest, Erste liga)

Igralcem ustrezne naloge

Selektor Kari Savolainen želi, da vsak svojo nalogo sprejme in jo vestno opravlja. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Selektor Kari Savolainen želi, da vsak svojo nalogo sprejme in jo vestno opravlja. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Prav vsak od izbrancev bo imel pri postavljanju kamenčkov v mozaik svojo nalogo. Tudi to, v kakšni meri je kdo ustrezen za opravljanje določenih nalog, je vplivalo na izbor ekipe.

"Pri sestavljanju smo še posebej previdni, saj želimo za igralce najti ustrezne vloge. Ne želimo le izbrati imen, ker jih moramo, ampak jih želimo izbrati z namenom. Zame je najpomembneje, da igralec in vsi vemo, zakaj je v ekipi, kakšna je njegova naloga," je že pred časom dejal selektor Savolainen, na ustreznost posameznikov pri opravljanju določenega dela pa je danes večkrat opozoril še njegov pomočnik, ki se je razgovoril o različnih temah. V nadaljevanju ob Zupančičevih besedah spoznajmo igralski kader.

O številu napadalcev, mladem upu Drozgu, povratniku M. Rodmanu

Jan Drozg še ni popolnoma pripravljen na takšno raven članske reprezentančne akcije, kot so olimpijske igre, menijo v trenerskem štabu. Osemnajstletnik je med tremi rezervami. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jan Drozg še ni popolnoma pripravljen na takšno raven članske reprezentančne akcije, kot so olimpijske igre, menijo v trenerskem štabu. Osemnajstletnik je med tremi rezervami. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Trenerski štab se je ob treh vratarjih odločil za 14 napadalcev in osem branilcev. 18-letni Jan Drozg, ki so ga na naboru lige NHL izbrali prvaki Pittsburgh Penguins, je ob Roku Pajiču in Anžetu Ropretu med rezervami.

"Izbranih je več napadalcev (14), na teh mestih sta dva igralca, ki na tekmi ne bosta igrala, če se seveda ne bomo odločili za manj branilcev (na tekmi bo lahko sodelovalo 22 igralcev, op. a.). Za več napadalcev smo se odločili tudi, kar so vsako tretjino trije "power-breaki" po 70 sekund, ki pa, lahko povem iz lastnih izkušenj, zelo pomagajo. Že ko sta dva, je to kar velika pomoč, da se takrat glave malo umirijo, če si pod pritiskom. Če so trije, je še toliko bolje. V tem primeru se sploh na branilskih položajih lahko uporablja malo manjše število igralcev.

"Z odnosom in formo, ki jo kaže, si je pridobil mesto v reprezentanci," Zupančič o Marcelu Rodmanu. | Foto: Vid Ponikvar "Z odnosom in formo, ki jo kaže, si je pridobil mesto v reprezentanci," Zupančič o Marcelu Rodmanu. Foto: Vid Ponikvar

Fant (Jan Drozg, op. a.) je zagotovo prihodnost slovenskega hokeja. Vzeli smo ga pod drobnogled na svetovnem prvenstvu do 20 let. Mnenje je bilo, da za tako tekmovanje, kot so olimpijske igre, še ni popolnoma pripravljen. To je groba ocena, o podrobnostih ne bi govoril. Zagotovo ima nekatere kakovosti, zaradi katerih bi ga na seznam lahko že zdaj uvrstili, a vemo, da ni vse samo v igri na ledu, je tudi ob ledu, pa ne mislim, da bi on delal kakšne težave zunaj ledu, a gledamo vso sliko.

Marcel je pomemben s svojimi izkušnjami, dobro mu gre v drugi nemški ligi, tudi točkovno. Na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju je bil kot 13. napadalec, ekipi je dajal vso podporo, nikoli ni bilo pritoževanja. S tem odnosom in formo, ki jo kaže, si je pridobil mesto v reprezentanci."

 

O vratarjih, Robert Kristan brez komentarja

Gašper Krošelj, v zadnjem obdobju prvi vratar slovenske reprezentance | Foto: Vid Ponikvar Gašper Krošelj, v zadnjem obdobju prvi vratar slovenske reprezentance Foto: Vid Ponikvar

"Najbolj srdita bitka" se je odvila med čuvaji mreže, za tri mesta so bili v najresnejši igri štirje. Dobili so jo Gašper Krošelj, Matija Pintarič in Luka Gračnar, ki je branil že v Sočiju, medtem ko bosta prva dva v Pjongčangu doživela olimpijski krst. Rezerva je Robert Kristan, ki se je po letu premora v tej sezoni vrnil z željo po nastopu na olimpijskih igrah. Izkušeni vratar ob našem klicu ni skrival razočaranja, a ni želel komentirati izbora: "Ne bi komentiral. Seznam imate, vse je napisano. Tako pač je."

Robert Kristan se je takole veselil v Sočiju, tokrat je med rezervami. Seznama ne želi komentirati. | Foto: Reuters Robert Kristan se je takole veselil v Sočiju, tokrat je med rezervami. Seznama ne želi komentirati. Foto: Reuters

"Odločitev pri vratarjih je bila najtežja. Robert se je letos vrnil. Kolikor sem si ogledal tekme, se je trudil po najboljših močeh. Informacije, ki jih je zbral Kari, so prišle tudi od drugod. In po tem se je tudi odločil. Vratarji niso povsem moje področje, Gaber (Gaber Glavič, eden od pomočnikov. v reprezentanci dela z vratarji, op. a.) bi tukaj lahko več povedal. Gre pa za malenkosti. Izbrali smo igralce, za katere mislimo, da bodo najbolje delovali glede na raven tekmovanja, na katero gremo. Robert ni naredil ničesar narobe, ampak selektorjev izbor je trenutno tak."

 

O branilcih in povratniku Žigi Pavlinu

Povratnik Žiga Pavlin si je prislužil vstopnico za svoje druge olimpijske igre. | Foto: Vid Ponikvar Povratnik Žiga Pavlin si je prislužil vstopnico za svoje druge olimpijske igre. Foto: Vid Ponikvar

Med osmerico branilcev (tudi med rezervami) ni v zadnjih letih standardnega člana izbrane vrste Klemna Pretnarja, ki drugo sezono igra v Belorusiji pri Junosti iz Minska. Med rezervami sta hokejist Beljaka Miha Štebih, ta je maja kot zadnji izpadel s seznama za SP, in Jesenic Andrej Tavželj. V ekipo se vrača izkušeni Žiga Pavlin, ki ga kljub odlični lanski sezoni v zadnjem času na večjih reprezentančnih tekmovanjih ni bilo.

Reprezentanca je sestavljena najbolj optimalno. Pri sestavi smo gledali tudi na to, kakšne igralce bomo uporabili za določene položaje oziroma za določeno delo na ledu. Po mnenju selektorja pri sestavljanju in dodeljevanju nalog je teh osem imen, ki smo jih zbrali, najboljša rešitev. Zakaj Klemna ni … Težko bi šel v podrobnosti ali pa rekel, da mu kaj manjka ali da je kaj narobe naredil. Izbrani igralci najbolje spadajo v koncept.

Žiga Pavlin je imel super lansko sezono, letos se je Kari pogovarjal s trenerji, kako in kaj. Žal je novembra na turnirju v Franciji odigral le eno tekmo, a odigral je korektno in solidno."

 

O tem, da Jesenice nimajo predstavnika, in o edinem iz vrst Olimpije

Andrej Hebar je med 25-erico edini hokejist, ki igra v katerem od slovenskih klubov. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Andrej Hebar je med 25-erico edini hokejist, ki igra v katerem od slovenskih klubov. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Edini hokejist med petindvajseterico, ki igra v slovenskem klubu, je napadalec Olimpije Andrej Hebar. Med rezervami je kot edini član državnih prvakov Jeseničanov Andrej Tavželj. V Sočiju sta nastopala dva iz slovenskih klubov, Mušič in Verliča so takrat igrali za Olimpijo, ki je bila še del EBEL-ligaške druščine.

"Bili so kandidati (Jeseničani, op. a.). Morda ni bilo daleč, da bi imeli kakšnega predstavnika, ampak glede na to – predvsem so imeli boljšo možnost vpoklical v reprezentanco na branilskih položajih –, da smo vzeli manjše število branilcev ni pač nikogar iz vrst državnega prvaka. To pa ne pomeni, da so igralci slabi ali da so naredili kaj narobe. Daleč od tega. Nihče ni zadovoljen, če ga ni zraven. Različni ljudje si različno razlagajo odločitev selektorja. A za nas je bolj pomembno, da se ukvarjamo s tistimi igralci, ki so izbrani. Treba je oblikovati ekipo, da bo najbolje delovala na tekmah. Nihče ni odpadel že od vsega začetka.

Andrej Hebar je eden od igralcev, ki prinaša veliko energije v ekipo. Za tiste naloge, ki jih bo, če bo dobil priložnost na ledu, opravljal, menimo, da jih bo dobro opravljal, da bo naredil vse za ekipo. S to dokaj dobro sezono v Alpski ligi in zdajšnjim odnosom, dobro pa je deloval tudi na novembrskem turnirju v Franciji, se je pokazal v dobri luči."

 

O zdravstvenem stanju Jana Muršaka

"Kar zadeva tempo, je igral na zavidljivi ravni. Vesel sem, da je v tekmovalnem pogonu." | Foto: Vid Ponikvar "Kar zadeva tempo, je igral na zavidljivi ravni. Vesel sem, da je v tekmovalnem pogonu." Foto: Vid Ponikvar

V zadnjem času kapetan reprezentance – za olimpijske igre kapetana še niso izbrali, se je pa Savolainen o kapetanski vlogi pogovarjal z igralci, saj ne želi obesiti dodatne odgovornosti nekomu, ki nanjo ni pripravljen – ima v tej sezoni veliko težav s poškodbo roke.

"Z Janom sem veliko govoril, sploh ob prestopu v Frölundo. Mislim, da je bil ta prestop zelo dober zanj. Kar zadeva roko, ta ni takšna, kot bi morala biti, a je v zadovoljivem stanju, da lahko normalo deluje tako na treningih kot na tekmah. Ogledal sem si četrtkovo tekmo. Kar zadeva tempo, je igral na zavidljivi ravni. Vesel sem, da je v tekmovalnem pogonu."

Ne spreglejte