Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 6. 2018,
18.20

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

Natisni članek

Alpska liga Tomaž Vnuk Miha Butara HK Olimpija Robert Kristan

Sobota, 16. 6. 2018, 18.20

5 let, 10 mesecev

Direktor in predsednik HK SŽ Olimpija o prihodnosti

"Moramo biti iskreni. Lahko pridobimo še nekaj denarja, a bistveno premalo za ligo EBEL."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71
Olimpija Jesenice derbi hokej Alpska liga | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Najbolj pomembno je, da gradimo na zdravih temeljih, kar pomeni, da lahko zapravimo, kolikor imamo. Več kot to ne. Vedno bomo realisti," o tem, da se bodo pri HK SŽ Olimpija v prihodnosti držali finančnih zmožnostih, zagotavlja novi predsednik Miha Butara in poudarja, da v želji po ligi EBEL zagotovo ne bodo rinili z glavo skozi zid.
 

Po klavrnem predlanskem tekmovalnem obdobju HDD Olimpija je lani članski ljubljanski hokej pri življenju obdržal HK SŽ Olimpija, ki je v zadnji sezoni sploh prvič zaigral s člansko selekcijo. Pred nadaljevanjem pisanja članske zgodbe so v klubu zamenjali predsednika, Tomaža Vnuka je po šestih letih nasledil Miha Butara, ki še naprej računa na izdatno Vnukovo pomoč.

"Ne pričakujem, da bi se moje delo korenito spremenilo, delal bom podobne stvari kot do zdaj," pravi nekdanji predsednik HK SŽ Olimpija, zdaj direktor Tomaž Vnuk, ki upa, da se bodo ekipi pridružili nekateri izkušenejši Slovenci, ki so zadnje čase igrali v tujini.O tujcih za zdaj še ne razmišlja. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Ne pričakujem, da bi se moje delo korenito spremenilo, delal bom podobne stvari kot do zdaj," pravi nekdanji predsednik HK SŽ Olimpija, zdaj direktor Tomaž Vnuk, ki upa, da se bodo ekipi pridružili nekateri izkušenejši Slovenci, ki so zadnje čase igrali v tujini.O tujcih za zdaj še ne razmišlja. Foto: Žiga Zupan/Sportida "Za menoj je šest dobrih let, v katerih sem se ogromno naučil. Upam, da bom to znanje lahko tudi v prihodnosti uporabil za delovanje v klubu. Ne pričakujem, da bi se moje delo korenito spremenilo, delal bom podobne stvari kot do zdaj," je ob slovesu od predsedniškega funkcije dejal 48-letnik in priznal, da je bilo najtežje na začetku, v prvem letu, nato pa so se stvari po njegovih besedah izboljševale in gredo na bolje.

Olimpija Jesenice
Sportal Olimpija z novim predsednikom: Zavedam se velike odgovornosti #video

Nekdanji odlični hokejist ostaja močno vpet v delovanje HK SŽ Olimpija, v njem bo deloval kot direktor. "Operativno bo vse stvari vodil on. Skrbel bo tudi za vse športne zadeve, sestavo ekipe, dnevno upravljanje ... Saj si kot pomočnik generalnega direktorja na Slovenskih železnicah ne morem privoščiti, da bi bil vsak dan tukaj," je ob dodelitvi štiriletnega predsedniškega mandata sedmi sili dejal Butara. 

"Odgovornost in čast je voditi Olimpijo," pravi novi predsednik Miha Butara, sicer pomočnik  generalnega direktorja Slovenskih železnic. Klub in generalni sponzor sta se dogovorila za podaljšanje sodelovanja za še eno leto. Butara je bil v začetku meseca izbran tudi na podpredsedniško mesto Hokejske zveze Slovenije.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Odgovornost in čast je voditi Olimpijo," pravi novi predsednik Miha Butara, sicer pomočnik generalnega direktorja Slovenskih železnic. Klub in generalni sponzor sta se dogovorila za podaljšanje sodelovanja za še eno leto. Butara je bil v začetku meseca izbran tudi na podpredsedniško mesto Hokejske zveze Slovenije. Foto: Žiga Zupan/Sportida
Ta pravi, da mu nazivi ne pomenijo veliko, "je pa zame velika odgovornost in čast, da lahko vodim kaj takega. Gre za veliko odgovornost. Mislim, da si Ljubljana zasluži imeti vrhunski hokejski klub, ki je pomemben tudi za razvoj slovenskega hokeja. Cilje smo postavili, strategijo imamo narejeno in mislim, da bomo uspešni. Tudi ekipa se ni bistveno spremenila".


Nosilce igre še iščejo

Olimpija je sicer ostala brez kar lepega števila nosilcev igre in izkušenih igralcev. Iz takšnih ali drugačnih razlogov ne bo več mogla računati na lani prvega vratarja Roberta Kristana (upokojitev), dveh glavnih v napadu Andreja Hebarja (spet bo zaigral na Madžarskem v Erste ligi) in Matica Kralja (trener v Mariboru), razpoloženega strelca Aljaža Uduča (druga francoska liga), Miho Pesjaka, ki se je ob koncu sezone izkazal v vlogi branilca (z Udučem bosta soigralca), dolgoletnega zmaja Boštjana Groznika ... Vratar Robert Kristan je bil večji del lanske sezone eden ključnih členov Olimpije. Pred mesecem dni je napovedal slovo od aktivnega igranja. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vratar Robert Kristan je bil večji del lanske sezone eden ključnih členov Olimpije. Pred mesecem dni je napovedal slovo od aktivnega igranja. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Robert Kristan
Sportal Samosvoj Gorenjec, ki je rekel zadnjo, obžaluje eno stvar

Pri HK SŽ Olimpija ostajajo vratar Tilen Spreitzer, Žiga Svete, Gal Koren, Luka Zorko, Nik Grahut, Aljaž Chvatal, Janez Orehek, Miha Zajc, Uroš Batič, Luka Ulamec, Mark Sever, Sašo Rajsar, po novem pa tudi Kristijan Čepon.

Z Jesenic so v Ljubljano zvabili branilca, povratnika v zelenem Davida Planka, napadalca Žana Jezovška (oba HDD SIJ Acroni Jesenice) in 18-letnega branilca Nejca Brusa (HD Jesenice). Zmajev dres si bo nadel vratar Žan Us (dvojna licenca s HK Triglav),
"Nekateri nosilci igre so res odšli, še vedno iščemo nove," o tem, da so v lovu za hokejisti, ki bodo na ledu znali vleči voz, pravi Vnuk.

Med Olimpijinima vratnicama bosta stala 21-letni Tilen Spreitzer in 22-letni Žan Us. "Zelo si želimo, da bi lahko z njima izpeljali sezono. Oba bosta dobila priložnost. Mislim, da je Alpska liga primerna liga za iskanje take priložnosti. Če pa ne bo šlo, bomo morali iskati druge možnosti." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Med Olimpijinima vratnicama bosta stala 21-letni Tilen Spreitzer in 22-letni Žan Us. "Zelo si želimo, da bi lahko z njima izpeljali sezono. Oba bosta dobila priložnost. Mislim, da je Alpska liga primerna liga za iskanje take priložnosti. Če pa ne bo šlo, bomo morali iskati druge možnosti." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na opazko, ali bodo ob mlada vratarja, 21-letnega Spreitzerja in 22-letnega Usa, dodali še kakšno izkušenejšo moč, odgovarja: "Za zdaj je to to. V tem trenutku ne iščemo dodatnega vratarja. Gre za dva mlada slovenska vratarja z enakovrednim statusom v ekipi. Bom rekel, da si zelo želimo, da bi lahko z njima izpeljali sezono. Oba bosta dobila priložnost. Mislim, da je Alpska liga primerna liga za iskanje take priložnosti. Če pa ne bo šlo, bomo morali iskati druge možnosti."

Luka Kalan
Sportal Ne v Olimpijo, izbranec navijačev in prvi "alpski" strelec ostaja na Jesenicah

O tujcih še ne razmišljajo

Zeleno-beli tabor bo kot trener še naprej vodil Jure Vnuk. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zeleno-beli tabor bo kot trener še naprej vodil Jure Vnuk. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zmaji v zadnji sezoni za razliko od železarjev, ki so se zanašali na tujca v vratih in v napadu, na tujo silo niso računali. Tudi ta trenutek tuji hokejisti niso v prvih zamislih.

"Za zdaj o tujcih ne razmišljamo, če pa se bo pokazala potreba, pa bomo morda morali poseči tudi po njih. Prioriteta je privabiti slovenske fante, temeljiti tudi na mladih domačih igralcih," še razmišlja Vnuk.

Olimpija, pri kateri poudarjajo, da ne smejo zanemariti skrbi za mlajše selekcije, zanimivo v prihodnji sezoni ne bo imela selekcije do 20 let. "Rešitvi sta dve, ena je, da jih vključuješ v nižje selekcije drugih moštev, druga pa, da boljše vključiš prej ali slej med člane," meni Butara.

Podprli Olimpijo, iščejo nove sponzorje ...

"Prebuditi moramo lokalno gospodarstvo, da bo začelo vlagati v hokej. Spodbuditi ljudi, da jih bo več na tekmah," so želje Butare. Olimpijin proračun bo znašal okoli 500.000 evrov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Prebuditi moramo lokalno gospodarstvo, da bo začelo vlagati v hokej. Spodbuditi ljudi, da jih bo več na tekmah," so želje Butare. Olimpijin proračun bo znašal okoli 500.000 evrov. Foto: Žiga Zupan/Sportida
"Mi smo podprli Olimpijo za še eno sezono z možnostjo podaljšanja. Delamo v enakem okviru, kot smo lani, ob tem pa iščemo še dodatne sponzorje. Ena od glavnih nalog bo, da bomo pripeljali dodaten denar. Imamo kar nekaj odprtih pogovorov in mislim, da bomo tudi tukaj naredili nek preboj.

Prebuditi moramo lokalno gospodarstvo, da bo začelo vlagati v hokej. Za zdaj se bistveno premalo vlaga. Druga stvar pa je, da moramo prepričati občinstvo, da bodo dvorane bolj polne, kar ne pomeni, da moramo iti takoj v ligo EBEL. To ni nujno rešitev za več gledalcev. Ko je šlo v ligi EBEL vse navzdol, so bile dvorane prazne. V Alpski ligi na derbijih pa je bilo relativno kar polno. Iz hokejskih tekem bi radi naredili družinski dogodek, na katerega bi lahko prišla vsa družina, kaj pojedla, popila, brez nekega razbijaštva," o sodelovanju Olimpije in SŽ razmišlja Butara, ki pravi, da je hokej spremljal že kot otrok in da osnovno znanje o tej najhitrejši ekipni igri ima. 

Veliko stvari bo prepustil Vnuku, a bo tudi sam imel besedo pri kadrovanju. Zase pravi, da zna udariti po mizi, in verjame, da jim ga pri Olimpiji ne bo uspelo "prinesti naokoli".

Želi si, da bi proračun zeleno-belega tabora še zvišali. Predvideno je, da se bo vrtel okoli pol milijona evrov (220 tisoč evrov bo prispevala Mestna občina Ljubljana, 250 tisoč SŽ).

Pred lansko sezono je ljubljanski župan Zoran Janković napovedal prihod sponzorja, ki bo hokejski Olimpiji namenil 100 tisoč evrov, a ga niso dočakali. Vnuk je sicer potrdil, da so stekli pogovori, a so trenutno ustavljeni.

Verjame, da so videli dobro delo

Olimpija bo prihodnjo sezono igrala v Alpski ligi, v kateri si želijo vsaj ponovitev lanskega četrtfinala (predsednik cilja na polfinale), ter v državnem prvenstvu in pokalu Slovenije. V slednjih si želijo obeh lovorik. Med dolgoročne cilje je zapisana tudi vrnitev zmajev v razširjeno avstrijsko prvenstvo. V ligi EBEL je Olimpija (drug pravni subjekt HDD Olimpija) igrala v sezoni 2016/17.

Tomaž Vnuk | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"V pogovorih za vrnitev v ligo EBEL smo že dlje časa. Za zdaj to ostaja le želja. EBEL tekmovanje si zagotovo želi tudi slovenske klube v svoji sredini. Jasno je, da od teh klubov pričakuje, da so urejeni, tako organizacijsko kot finančno, da so na ravni lige. V kolikor bi to uspelo nam in Jesenicam, bi bila to zelo dobra stvar. Za nami je dobra sezona v Alpski ligi, tudi s finančnega vidika je bila korektno izpeljana. Alpska liga in EBEL sta še vedno povezani, vemo, da se vodita iz iste pisarne, tako da mislim, da so naše delo prepoznali tudi v ligi EBEL," meni Vnuk

Olimpija Jesenice
Sportal Predsednik bo vztrajal, sledita gradnja ekipe in zagotavljanje proračuna

"Vedno bomo realisti"

Tudi Butara, ki je od junija tudi podpredsednik Hokejske zveze Slovenije, dodaja, da z glavo skozi zid ne bodo rinili.

"Najbolj pomembno je, da gradimo na zdravih temeljih, kar pomeni, da lahko zapravimo, kolikor imamo. Več kot to ne. Vedno bomo realisti. Treba je najprej pripeljati dodatne sponzorje, s katerimi se pogovarjamo. Če bi bili finančno zmožni, potem je tudi EBEL možnost. Kot smo že povedali, smo začeli z aktivnostmi, da bi šli stopničko višje, ampak poudarjam, da previdno. Mislim, da trenutno lahko poskusimo dobiti še kakšnih 100 tisoč evrov, kar pa je bistveno premalo za ligo EBEL ali kakovosten skok naprej, da bi bili na primer na ravni Gradca, ki ima tri milijone evrov, ali česa podobnega. To je ta trenutek nerealno. Moramo biti iskreni."

"Trenutno lahko poskusimo dobiti še kakšnih 100 tisoč evrov, kar pa je bistveno premalo za ligo EBEL ali kakovosten skok naprej, da bi bili na primer na ravni Gradca, ki ima tri milijone evrov, ali česa podobnega. To je ta trenutek nerealno. Moramo biti iskreni," pravi Butara. Olimpija, a drugi subjekt (HDD Olimpija) je zadnjič v ligi EBEL igrala v sezoni 2016/17. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Trenutno lahko poskusimo dobiti še kakšnih 100 tisoč evrov, kar pa je bistveno premalo za ligo EBEL ali kakovosten skok naprej, da bi bili na primer na ravni Gradca, ki ima tri milijone evrov, ali česa podobnega. To je ta trenutek nerealno. Moramo biti iskreni," pravi Butara. Olimpija, a drugi subjekt (HDD Olimpija) je zadnjič v ligi EBEL igrala v sezoni 2016/17. Foto: Grega Valančič/Sportida
Najprej v Kapfenberg, nato na Bled

Skupne priprave bodo začeli 30. julija, ko se jim bo pridružilo nekaj mladih hokejistov iz Zaloga. Med 16. in 18. avgustom bodo v avstrijskem Kapfenbergu odigrali tri prijateljske tekme, nato se bodo udeležili še turnirja poletne lige, ki bo od 24. do 26. avgusta na Bledu.

Trenutna ekipa HK SŽ Olimpija za sezono 2018/19:

Vratarja: Tilen Spreitzer, Žan Us
Branilci: Uroš Batič, Nejc Brus, Kristijan Čepon, Nik Grahut, David Planko, Žiga Svete, Luka Zorko
Napadalci: Aljaž Chvatal, Žan Jezovšek, Gal Koren, Janez Orehek, Sašo Rajsar, Mark Sever, Luka Ulamec, Miha Zajc

 Preberite še:

Jesenice Ritten
Sportal Konec je: stroški previsoki, italijanska ekipa se poslavlja od Alpske lige
Žan Jezovšek
Sportal Prestop k večnemu tekmecu: z Jesenic so ju zvabili v Ljubljano
Andrej Tavželj
Sportal Jeseničani nadaljujejo gradnjo ekipe: ostaja tudi kapetan
Ne spreglejte