Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 6. 2018,
15.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

Natisni članek

Anže Pogačar Tomaž Vnuk Alpska liga HK Olimpija HDD Jesenice

Četrtek, 14. 6. 2018, 15.00

5 let, 10 mesecev

Olimpija in Jesenice predstavljajo cilje

Olimpija z novim predsednikom: Zavedam se velike odgovornosti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88
Olimpija Jesenice | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska večna hokejska tekmeca predstavljata načrte in cilje za prihodnjo sezono. Ekipi HK SŽ Olimpija in HDD Sij Acroni Jesenice, ki bosta večino tekmovanja opravili v Alpski hokejski ligi, se bosta tako igralsko kot vodstveno spremenili. Spremembe so se že zgodile na predsedniškem mestu pri Olimpiji, na skupščini katere so izvolili novega predsednika. Po novem direktorja Tomaža Vnuka je nasledil predstavnik generalnega sponzorja Slovenskih železnic Miha Butara, ki mu je pripadel štiriletni mandat. Na skupščini so potrdili tudi letni proračun 453 tisoč evrov ter program dela.

Olimpija Jesenice
Sportal Predsednik bo vztrajal, sledita gradnja ekipe in zagotavljanje proračuna

Naključje, ali pa tudi ne, je hotelo, da sta oba slovenska večna tekmeca o prihodnosti in novostih spregovorila na današnjih skupščinah oziroma občnem zboru. Oba kluba, čeprav so se po finalu državnega prvenstva, v katerem so železarji zanesljivo opravili z zmaji, pojavili vprašaji o obstoju članskega hokeja na Jesenicah, bosta v prihodnji sezoni nadaljevala tekmovanje v Alpski ligi.

Predsedniška menjava

Na skupščini HK SŽ Olimpija so izvolili novega predsednika. Tomaža Vnuka je zamenjal Miha Butara. | Foto: HK SŽ Olimpija Na skupščini HK SŽ Olimpija so izvolili novega predsednika. Tomaža Vnuka je zamenjal Miha Butara. Foto: HK SŽ Olimpija

V zmajevem gnezdu so na skupščini izvolili novega predsednika HK SŽ Olimpija. Tomaža Vnuka je po šestih letih nasledil dozdajšnji podpredsednik Miha Butara, ki prihaja iz vrst generalnega sponzorja Slovenske železnice, s katerim so se v klubu dogovorili za podaljšanje sodelovanja še za eno sezono. 

"To je velika odgovornost. Tega se zavedam. Slovenske železnice tako ne vstopamo v klub samo denarno, ampak prihajamo na pomoč vsem selekcijam. Hokeju v Ljubljani bomo pomagali tudi na organizacijski ravni. Verjamemo, da bomo z mestom in preostalimi sponzorji naredili lepo zgodbo in da bomo klub v naslednjem obdobju spravili še na višjo raven. Želimo temeljiti predvsem na slovenskih in mladih igralcih," je ob prevzemu predsedniške funkcije povedal Butara (podprlo ga je 16 od 18 navzočih z glasovalno pravico, dva sta se vzdržala), sicer pomočnik generalnega direktorja SŽ Dušana Mesa, ki je v izvršnem odboru kluba.

"To je velika odgovornost. Tega se zavedam. Slovenske železnice tako ne vstopamo v klub samo denarno, ampak prihajamo na pomoč vsem selekcijam. Celotnemu hokeju v Ljubljani bomo pomagali tudi na organizacijski ravni. Verjamemo, da bomo z mestom in ostalimi sponzorji naredili lepo zgodbo in da bomo klub v naslednjem obdobju spravili še na višjo raven," pravi Butara. | Foto: HK SŽ Olimpija "To je velika odgovornost. Tega se zavedam. Slovenske železnice tako ne vstopamo v klub samo denarno, ampak prihajamo na pomoč vsem selekcijam. Celotnemu hokeju v Ljubljani bomo pomagali tudi na organizacijski ravni. Verjamemo, da bomo z mestom in ostalimi sponzorji naredili lepo zgodbo in da bomo klub v naslednjem obdobju spravili še na višjo raven," pravi Butara. Foto: HK SŽ Olimpija

Vnuk, ki bo v prihodnje v vlogi direktorja kluba in bo po besedah Butare še naprej operativno vodil Olimpijo, je ob tem izrazil upanje, da ne bi pozabili na mlajše selekcije. 

Butara o Vnukovi vlogi v prihodnosti:

Cilji Olimpije? 

Po besedah novega predsednika so tekmovalni cilji Olimpije v prihodnji sezoni: polfinale Alpske lige, pokalna lovorika v Pokalu Slovenije in naslov državnega prvaka. Vnuk pa si želi ponovitev dosežkov iz prejšnje sezone v alpski ligi, "ter, jasno, v Sloveniji osvojiti naslova državnega in pokalnega prvaka".

Nosilci odšli, z nekaterimi se še pogovarjajo

Branilec David Planko se je vrnil v Ljubljano. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Branilec David Planko se je vrnil v Ljubljano. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Pri HK SŽ Olimpija ostajajo vratar Tilen Spreitzer, Žiga Svete, Gal Koren, Luka Zorko, Nik Grahut, Aljaž Chvatal, Janez Orehek, Miha Zajc, Uroš Batič, Luka Ulamec, Mark Sever, Sašo Rajsar, po novem pa tudi Kristijan Čepon.

Z Jesenic so v Ljubljano zvabili branilca, povratnika v zelenem Davida Planka, napadalca Žana Jezovška (oba HDD SIJ Acroni Jesenice) in 18-letnega branilca Nejca Brusa (HD Jesenice). Zmajev dres si bo nadel vratar Žan Us (dvojna licenca s HK Triglav), v svojih vrstah si želijo tudi nekaterih legionarjev, ki so izrazili željo po igranju oz. vrnitvi v Olimpijo, v nasprotju z lansko sezono pa tudi tujci niso izključeni, a vsaj za zdaj še ne predvidevajo tujih okrepitev. 

Olimpija je ostala brez velike večine nosilcev igre. Lanski vratar Robert Kristan, se je upokojil, napadalec Andrej Hebar se vrača na Madžarsko (Erste liga), del sezone kapetan Matic Kralj bo po novem trener v Mariboru, branilec Boštjan Groznik naj bi se preselil na Bled. Največja vrzel je nastala na vratarskem mestu, a Vnuk upa, da bodo zmogli z mladima silama. 

"Upam, da bomo sezono speljali za njima. Trenutno se z nosilci igre še pogovarjamo. Na tujce za zdaj ne računamo." 

Vnuk bo v prihodnje deloval kot direktor, narava njegovega dela pa se ne bo bistveno spremenila. Čaka ga iskanje nosilcev igre (Kristan, Hebar, Kralj, Groznik so se upokojili ali pa odšli drugam), o tujcih za zdaj ne razmišlja, ne izključuje pa možnosti prihoda tujih okrepitev. Med vratnicama upa, da bi Olimpija lahko zdržala z mladima Tilnom Spreitzerjem in Žanom Usom. | Foto: HK SŽ Olimpija Vnuk bo v prihodnje deloval kot direktor, narava njegovega dela pa se ne bo bistveno spremenila. Čaka ga iskanje nosilcev igre (Kristan, Hebar, Kralj, Groznik so se upokojili ali pa odšli drugam), o tujcih za zdaj ne razmišlja, ne izključuje pa možnosti prihoda tujih okrepitev. Med vratnicama upa, da bi Olimpija lahko zdržala z mladima Tilnom Spreitzerjem in Žanom Usom. Foto: HK SŽ Olimpija

Slabih 500.000 evrov proračuna

HK SŽ Olimpija se je z generalnim sponzorjem Slovenske železnice dogovorila za enoletno podaljšanje sodelovanje v upanju, da bodo sodelovali tudi v prihodnje. V prihodnji sezoni bo imela proračun dobrih 450.000 evrov. Od tega Mestna Občina Ljubljana za izpeljavo Alpske lige prispeva 220.000 evrov, SŽ pa okoli 250.000. Butara si bo s kolegi prizadeval razširiti nabor sponzorjev, prebuditi domače gospodarstvo, da bi vložilo v hokej, in spodbuditi gledalce, da bi še v večjem številu prihajali na tekme.

Butara o financah in podaljšanju sodelovanja HK SŽ Olimpija in SŽ:

Žan Jezovšek
Sportal Prestop k večnemu tekmecu: z Jesenic so ju zvabili v Ljubljano

V EBEL le ob trdnem finančnem zaledju

V novi sezoni bodo zmaji tekmovali na več frontah. Še naprej jih bo kot trener vodil Jure Vnuk, pomočnik ostaja Matej Hočevar. Dolgoročna želja Olimpije je vrnitev v ligo EBEL. Razširjenemu avstrijskemu prvenstvu bi se radi pridružili že v sezoni 2019/2020, a le če bo finančno zaledje dovolj trdno, pravi novi direktor. Tudi Butara opozarja, da ne bodo drveli z glavo skozi zid, oba pa upata, da je vodstvo lige EBEL videlo, da gre za nov klub, ki deluje na zdravih temeljih.

V zadnji sezoni edini stalni reprezentant Olimpije Andrej Hebar se vrača na Madžarsko, v ligo MOL. | Foto: Sportida V zadnji sezoni edini stalni reprezentant Olimpije Andrej Hebar se vrača na Madžarsko, v ligo MOL. Foto: Sportida

Predsednik nadzornega odbora Aleš Gerkman je v poročilu izpostavil, da je bilo v zadnji bilanci 33.500 evrov pozitivnega stanja in da je klub redno plačeval vse obveznosti do dobaviteljev ter tudi do igralcev in trenerjev. Na dan 31. 12. 2017 je društveni sklad znašal 64.000 evrov. Kljub vsemu nekateri stari grehi otežujejo hitrejši razvoj.

"Zaradi slabih prejšnjih odločitev in negativnega stanja, ko je nova ekipa leta 2012 prevzela vodenje kluba, je bilo delo zelo težko in je sedanje stanje zelo dobro," je med drugim povedal Gerkman, dosedanji predsednik NO, ki je ostal na čelu tega organa tudi za naslednje obdobje, in dodal, da razpoložljivost dvorane, pridobivanje sponzorskega denarja in prekompleksen postopek pridobivanja sredstev MOL-a ostajajo ključne težave, ki klubu onemogočajo še hitrejše napredovanje in razvoj.

Preberite še:

Andrej Tavželj
Sportal Jeseničani nadaljujejo gradnjo ekipe: ostaja tudi kapetan
Tadej Čimžar
Sportal Jeseničani zadržali še eno nevarnost za nasprotnikova vrata
Luka Kalan
Sportal Ne v Olimpijo, izbranec navijačev in prvi "alpski" strelec ostaja na Jesenicah
MAtjaž Rakovec
Sportal Matjaž Kopitar se vrača na selektorsko mesto
Jesenice Ritten
Sportal Konec je: stroški previsoki, italijanska ekipa se poslavlja od Alpske lige
Olimpija Jesenice
Sportal Podobnih manevrov v končnici IHL ne bodo več dopuščali. Junija spremembe v HZS?
Ne spreglejte