Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2019,
6.43

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

NHL hokej Boston Bruins St. Louis Blues

Torek, 4. 6. 2019, 6.43

4 leta, 9 mesecev

LIGA NHL, FINALE, 3. JUNIJ

Velika evforija v St. Louisu, ki pozdravlja zgodovinski uspeh #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
St. Louis Blues | Hokejisti St. Louisa so rezultat v skupnih zmagah v velikem finalu izenačili na 2:2. | Foto Reuters

Hokejisti St. Louisa so rezultat v skupnih zmagah v velikem finalu izenačili na 2:2.

Foto: Reuters

V finalu lige NHL bo očitno še zelo napeto. Hokejisti St. Louis Blues so na četrti tekmi izkoristili prednost domačega igrišča (4:2) in izenačili rezultat v skupnih zmagah na 2:2. Boston Bruins so tako zapravili priložnost, da bi si zagotovil prvi zaključni plošček na domačem ledu v boju za Stanleyjev pokal. Peta tekma izenačenega finala bo namreč v petek v Bostonu.

Hokejisti St. Louisa so dočakali zgodovinsko zmago. Zagodli so jo Kosmatincem iz Bostona (4:2) in prvič v zgodovini kluba v finalu lige NHL zmagali pred domačim občinstvom. Poskrbeli so za nov vrhunec letošnje športne evforije, od velikega naslova pa so tako kot tekmeci oddaljeni le še dve zmagi.

Junak četrtega finalnega srečanja je postal Ryan O'Reilly. Dosegel je prvi (uvodni gol je dosegel po vsega 43 sekundah!) in tretji zadetek za St. Louis, z dvema podajama pa je izstopal kapetan zmagovalne ekipe Alex Pietrangelo. Po dveh tretjinah je bil rezultat že izenačen (2:2), v zadnjih 20 minutah pa so gostitelji ob veliki podpori domačega občinstva dvakrat premagali finskega vratarja Tuukko Raska.

Vrhunci 4. finalne tekme v St. Louisu:

Poškodba Zdena Chare, ki je vprašljiv za peto tekmo

Zdeno Chara je obležal na ledu v drugi tretjini. | Foto: Reuters Zdeno Chara je obležal na ledu v drugi tretjini. Foto: Reuters Domače je v vodstvo že v prvi minuti povedel Ryan O'Reilly, potem so v 13. minuti gostje izenačili prek Charlieja Coyla, a so domači z golom za novo vodstvo odgovorili dve minuti pozneje, ko je zadel Vladimir Tarasenko in postavil izid prvega dela igre.

Sredi druge tretjine v 34. minuti so imeli hokejisti Bostona igralca manj na ledu, a jih to ni ustavilo, še več, Brandon Carlo je poskrbel za izenačenje izida na 2:2. So pa v tem delu igre gostje ostali tudi brez branilca Zdena Chare, ki je led zapustil po tem, ko mu je v glavo priletel plošček.

"Ni mogel nadaljevati, dobil je nekaj šivov, pa tudi zobozdravnik bo imel še nekaj dela. Ne vemo, če bo lahko igral na peti tekmi, veliko je odvisno od njegovega počutja jutri," je o zdravstvenem stanju enega svojih ključnih igralcev dejal trener Bostona Bruce Cassidy.

V zadnji tretjini je v 50. minuti svoj drugi gol na tekmi dosegel O'Reilly, slabi dve minuti pred koncem pa je končni izid postavil Brayden Schenn.

V strelih 38:23 za domače

St. Louis, ki je v finalu prvič po 49 letih, je dobro odgovoril na visok poraz z 2:7, ki ga je doživel na tretji tekmi, kar je poudaril tudi njihov trener Craig Berube: "Naša ekipa precej dobro odgovarja na stvari. Vedeli smo, kaj moramo danes narediti, da bomo boljše moštvo. Bili smo nepopustljivi. Vseh 60 minut se nismo ustavili."

Za razliko od prejšnje tekme so precej bolje opravljali obrambne naloge, saj niso prejeli gola z igralcem manj na ledu, medtem ko so na tretji tekmi prejeli kar štiri take gole.

Kapetan Alex Pietrangelo je pohvalil domače navijače. | Foto: Reuters Kapetan Alex Pietrangelo je pohvalil domače navijače. Foto: Reuters

Hokejisti Bostona so zagotovo upali na novo zmago, ki bi jim prinesla že prvi zaključni plošček, a so namesto tega imeli kar nekaj težav v obrambi ter bili tudi nadigrani v priložnostih za gol, v strelih je bilo 38:23 za domače. Boston je pred tem zadnjič na gostovanju izgubil v četrtfinalu končnice proti Columbusu, tako da se je njihova zmagovita serija na gostovanjih v končnici končala po petih tekmah.

"To mesto je dolgo čakalo na kaj takega. Imamo izjemne navijače, nikoli nas ne pustijo na cedilu. Spodbujajo nas, ko nam ne gre, zato jim moramo nekaj vrniti," je po prvi domači zmagi v finalu privržence pohvalil kapetan Alex Pietrangelo.

St. Louis ima po zgodovinskih podatkih, ki so preplavili svet po vodstvu Bostona v skupnih zmagah z 2:1, malo možnosti za osvojitev Stanleyjevega pokala. Od leta 1939, ko so uveljavili finalno serijo na štiri zmage, so ekipe, ki so dobile tretjo tekmo in povedle z 2:1, v 79 odstotkih primerov osvojile najprestižnejšo klubsko lovoriko v svetovnem hokeju.

Veselje navijačev St. Louisa po drugi zmagi Blues v finalu lige NHL | Foto: Reuters Veselje navijačev St. Louisa po drugi zmagi Blues v finalu lige NHL Foto: Reuters

Peta tekma bo v noči na petek po slovenskem času v Bostonu. Finale NHL bo tako še 16. v zadnjih 19 sezonah imel vsaj šest tekem, skupno pa je to 41. sezona v NHL z vsaj šestimi finalnimi obračuni.

Liga NHL, finale, 3. junij:

Preberite še:

Boston Bruins
Sportal Kosmatinci ponovno v vodstvu #video
Carl Gunnarsson
Sportal Veselje v taboru not: St. Louis v gosteh izenačil na 1:1 v seriji zmag #video
Dave Tippett
Sportal Edmonton Oilers imajo novega trenerja

 

Ne spreglejte