Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2022,
6.27

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

Vancouver Canucks Los Angeles Kings Anže Kopitar Anže Kopitar liga NHL

Petek, 29. 4. 2022, 6.27

1 leto, 11 mesecev

Liga NHL, 28. april

Kralji za konec rednega dela zapravili vodstvo, Dustin Brown končuje kariero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Los Angeles Kings Vancouver Canucks | Kralji so redni del končali s porazom po podaljšku na gostovanju pri Vancouvru. V prvem krogu končnice, v kateri bodo igrali prvič po letu 2018, bodo palice prekrižali z Edmontonom. | Foto Reuters

Kralji so redni del končali s porazom po podaljšku na gostovanju pri Vancouvru. V prvem krogu končnice, v kateri bodo igrali prvič po letu 2018, bodo palice prekrižali z Edmontonom.

Foto: Reuters

Hokejisti Los Angeles Kings so na zadnji tekmi rednega dela v Vancouvru zapravili vodstvo z 2:0 in izgubili po podaljšku (2:3). Poraz za Anžeta Kopitarja, ki je podal za 2:0, in soigralce ni bil usoden, saj so si končnico zagotovili že pred dnevi. Kopitar je še 14. od 16. sezon rednega dela lige NHL končal na prvem mestu po točkah med Kralji. Ti bodo v končnici zaigrali prvič po letu 2018, v prvem krogu jih čaka Edmonton Oilers. Po končnici bo kariero končal dolgoletni član LA Kings Dustin Brown, s katerim je ves čas igral Anže Kopitar in od njega tudi prevzel kapetansko vlogo. Predsedniški pokal za najboljše moštvo rednega dela so si zagotovili člani Florida Panthers.

Anže Kopitar Dustin Brown
Sportal Lepa gesta Kopitarja ob koncu kariere dolgoletnega soigralca in prijatelja

Kralji so dvoboj sicer bolje začeli in po prvi tretjini brez zadetkov v drugi povedli z 2:0, ko je najprej zadel Gabriel Vilardi, tri minute zatem pa na 2:0 zvišal Adrian Kempe, ki mu je asistiral Anže Kopitar. Domači so se vrnili v tretji tretjini, z zadetkom Brocka Boeserja so rezultat znižali, dobrih pet minut pred koncem rednega dela pa je Alex Chiasson izenačil in izsilil podaljšek, v tem je z drugim zadetkom na tekmi za zmago Vancouvra poskrbel Boeser.

V ponedeljek začetek končnice proti Edmontonu  Kralji se bodo za napredovanje v konferenčni polfinale pomerili z Edmontonom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kralji se bodo za napredovanje v konferenčni polfinale pomerili z Edmontonom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kljub porazu pa hokejisti iz Kalifornije sezone še ne bodo končali. Že dve tekmi pred koncem rednega dela je bilo namreč jasno, da so si prvič po sezoni 2017/18 zagotovili izločilne boje. V konferenčnem četrtfinalu se bodo merili s pacifiškim tekmecem Edmonton Oilers, ki bo imel prednost domačega terena. Ekipi sta se v končnici do zdaj srečali osemkrat, zadnjič leta 1992, šestkrat so bili uspešni Kanadčani.

To bo 31. končnica v klubski zgodovini Kraljev, osma, odkar se jim je pridružil Kopitar, ki je tisto leta 2011 zaradi poškodbe gležnja spremljal kot gledalec. Največja uspeha so vknjižili leta 2012 in 2014, ko so postali prvaki tekmovanja.

Anže Kopitar
Sportal Čustven vrtiljak NHL končnic Anžeta Kopitarja

Kopitar 14. sezono na vrhu točkovne lestvice Kraljev

Anže Kopitar je še 14. sezono (od 16.) točkovno najbolj učinkovit igralec LA Kings. | Foto: Reuters Anže Kopitar je še 14. sezono (od 16.) točkovno najbolj učinkovit igralec LA Kings. Foto: Reuters

34-letni Kopitar je še 14. sezono (od 16.) končal na prvem mestu po točkah med Kralji. Na 81 tekmah je zbral 67 točk, 19 zadetkov in 48 podaj. Je tudi prvi asistent svojega moštva. Na drugem mestu je s 54 točkami na 78 obračunih prvi strelec kluba (39) Adrian Kempe.

 

Dustin Brown bo obesil drsalke na klin

Dustin Brown in Anže Kopitar sta bila soigralca kar 16 sezon. Američan je črko C na dresu nosil med letoma 2008 in 2016, od tedaj Kralje kot kapetan vodi Slovenec. | Foto: Guliverimage/Getty Images Dustin Brown in Anže Kopitar sta bila soigralca kar 16 sezon. Američan je črko C na dresu nosil med letoma 2008 in 2016, od tedaj Kralje kot kapetan vodi Slovenec. Foto: Guliverimage/Getty Images

Po koncu končnice bo bogato NHL-kariero končal zaščitni znak LA Kings zadnjih dveh desetletij Dustin Brown. 37-letnik igra 18. sezono najmočnejše hokejske lige, vse v dresu Kraljev. Te je kot kapetan vodil osem let (2008−2016), v tem času je kalifornijska franšiza osvojila oba Stanleyjeva pokala (2012, 2014).

16 sezon je z njim igral tudi slovenski as Kopitar, s katerim sta tvorila udarni napadalni tandem. Kopitar je od Američana leta 2016 prevzel kapetansko vlogo, danes pa mu jo je Gorenjec prepustil.

Browna so Kralji na naboru leta 2003 izbrali kot 13. Odigral je 1.296 tekem rednega dela in dosegel 712 točk (325 zadetkov, 387 asistenc), kar ga uvršča na prvo mesto franšize po odigranih tekmah, na šesto v golih, na sedmo v točkah in na osmo v asistencah. 

Floridi predsedniški pokal, Boston s petardo Patrice Bergeron je k zanesljivi zmagi Boston Bruins prispeval tri gole in asistenco. | Foto: Reuters Patrice Bergeron je k zanesljivi zmagi Boston Bruins prispeval tri gole in asistenco. Foto: Reuters

Najvišjo zmago večera so vknjižili člani Bostona, ki so s petardo odpravili Buffalo, v polju je blestel Patrice Bergeron (hat-trick, asistenca), med vratnicama pa Linus Ullmark (zaustavil je vseh 37 strelov).

Visoke zmage se je veselilo tudi vodilno moštvo tekmovanja Florida Panthers (122 točk), ki je s 4:0 odpravilo Ottawo, Spencer Knight je zbral 27 obramb in zaklenil vrata. Florida je s tem osvojila predsedniški pokal, ki pripade najboljši ekipi rednega dela sezone.

Hokejisti Florida Panthers so z zmago osvojili predsedniški pokal za najboljše moštvo rednega dela. | Foto: Reuters Hokejisti Florida Panthers so z zmago osvojili predsedniški pokal za najboljše moštvo rednega dela. Foto: Reuters

Tudi New York Islanders so slavili s štirimi goli razlike, Washington, ki ne more računati na poškodovanega kapetana Aleksandra Ovečkina, so premagali s 5:1.

Vodilni kolektiv zahodne konference Colorado Avalanche je po kazenskih strelih izgubil z Nashvillom, v derbiju zahoda je Minnesota po podaljšku strla Calgary, nasprotnik Kraljev v končnici − Edmonton − pa je po podaljšku premagal San Jose Sharks.

Liga NHL, 28. april:

Vancouver Canucks : Los Angeles Kings 3:2* - po podaljšku
(Anže Kopitar
je ob porazu igral dobrih 20 minut in pol, dvakrat streljal na gol tekmeca, blokiral en strel, podal za vodstvo 2:0.)

Boston Bruins : Buffalo Sabres 5:0

Carolina Hurricanes : New Jersey Devils 6:3

Columbus Blue Jackets : Tampa Bay Lightning 5:2

New York Islanders : Washington Capitals 5:1

Ottawa Senators : Florida Panthers 0:4

Minnesota Wild : Calgary Flames 3:2* - po podaljšku

Colorado Avalanche : Nashville Predators 4:5** - po kazenskih strelih

Edmonton Oilers : San Jose Sharks 5:4* - po podaljšku

Lestvica:

Preberite še:

Los Angeles Kings
Sportal Kopitar počival, Kings do pete zaporedne zmage
Anže Kopitar
Sportal Kopitar se po štirih letih vrača v končnico
Ne spreglejte