Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2022,
12.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

Natisni članek

Dustin Brown Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings

Petek, 29. 4. 2022, 12.00

1 leto, 2 meseca

Slovenec v čast bogate kariere Američanu za tekmo v Vancouvru predal črko c

Lepa gesta Kopitarja ob koncu kariere dolgoletnega soigralca in prijatelja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55
Anže Kopitar Dustin Brown | Dustin Brown je na svoji zadnji tekmi rednega dela v karieri znova nosil črko C. V znak spoštovanja veličastne kariere mu jo je za tekmo v Vancouvru predal Anže Kopitar. | Foto Reuters

Dustin Brown je na svoji zadnji tekmi rednega dela v karieri znova nosil črko C. V znak spoštovanja veličastne kariere mu jo je za tekmo v Vancouvru predal Anže Kopitar.

Foto: Reuters

Dolgoletni hokejist Los Angeles Kings Dustin Brown je v Vancouvru odigral zadnjo tekmo rednega dela v karieri lige NHL. 37-letni Američan bo namreč po končnici, ki jo bodo Kralji začeli proti Edmontonu, končal bogato kariero. V tej je kar 18 sezon nosil dres Kraljev, med letoma 2008 in 2016 je bil tudi kapetan ekipe. Nato je kapetansko vlogo prevzel Anže Kopitar, ki se je pred današnjo tekmo odločil za lepo gesto in Brownu za gostovanje "posodil" črko C, sam pa nosil pomočnikov A kot vrsto let.

Los Angeles Kings Vancouver Canucks
Sportal Kralji za konec rednega dela zapravili vodstvo, Dustin Brown končuje kariero

"Današnja tekma ta trenutek je le delček 16-letnega prijateljstva, ki ga je težko ubesediti. Zdi se kar neresnično, da je bila to njegova zadnja tekma rednega dela sezone v karieri. Prvič je bil kapetan pred 14 leti prav v tej dvorani, zato se mi je zdelo prav, da črko C nosi tudi na svoji zadnji tekmi rednega dela v karieri, in to v tej dvorani. Zaslužil si jo je. Veličastna kariera, ekipo je kot kapetan vodil do dveh Stanleyjevih pokalov, nastopil na več olimpijskih igrah, bil je vodja, ki bi si ga vsak želel. Zelo ga bom pogrešal. V končnici bomo iz sebe iztisnili vse, tudi zanj, da pridemo čim dlje," je ob menjavi črk na dresu in vlog dejal 34-letni Gorenjec Anže Kopitar, ki si je slačilnico z Brownom delil 16 sezon in se skupaj z njim veselil dveh naslovov prvaka lige NHL.

Kapetan Dustin Brown in pomočnik Anže Kopitar:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NHL (@nhl)

Spoštovanje Kopitarju za idejo

"Mislim, da je bilo primerno, da je mož, ki je dvignil pokal, še enkrat nosil črko C. Spoštovanje Anžetu, da se je spomnil te ideje in poskrbel za izvedbo. To ni bilo navodilo našega menedžmenta ali trenerjev, pač pa dokaz, kako tesne vezi so se spletle v teh letih med posamezniki in kako veliko si pomenijo," je Kopitarjevo gesto komentiral trener Kraljev Todd McLellan.

Kralji bodo končnico v ponedeljek začeli na terenu Edmontona, ki ga je McLellan vodil med letoma 2015 in 2019.

Anže Kopitar in Dustin Brown v objemu po zadnji tekmi rednega dela lige NHL v karieri 37-letnega Američana | Foto: Reuters Anže Kopitar in Dustin Brown v objemu po zadnji tekmi rednega dela lige NHL v karieri 37-letnega Američana Foto: Reuters

Kralj z največ odigranimi tekmami

37-letni Brown igra 18. sezono najmočnejše hokejske lige in je vse odigral v dresu Kraljev. Te je kot kapetan vodil osem let (2008−2016), v tem času je kalifornijska franšiza osvojila oba Stanleyjeva pokala (2012, 2014).

16 sezon je z njim igral tudi slovenski as Kopitar, ki je od Američana leta 2016 prevzel kapetansko vlogo.

Browna so Kralji na naboru leta 2003 izbrali kot 13. Odigral je 1.296 tekem rednega dela in dosegel 712 točk (325 zadetkov, 387 asistenc), kar ga uvršča na prvo mesto franšize po odigranih tekmah, na šesto v golih, na sedmo v točkah in na osmo v asistencah. 

Los Angeles Kings
Sportal Kopitar počival, Kings do pete zaporedne zmage
Ne spreglejte