Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2022,
20.21

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Mitja Robar Andrej Tavželj risi Matjaž Kopitar slovenska hokejska reprezentanca SP v hokeju 2022

Sreda, 6. 4. 2022, 20.21

2 leti

Širši seznam kandidatov za nastop na sp divizije i, skupine A, (Tivoli, 3.–8. maj)

Matjaž Kopitar razkril širši seznam kandidatov za domače SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
slovenska hokejska reprezentanca : Avstrija, pripravljalni turnir, Podmežakla, Matjaž Kopitar | Matjaž Kopitar je razkril širši seznam igralcev. | Foto Grega Valančič/Sportida

Matjaž Kopitar je razkril širši seznam igralcev.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Do svetovnega hokejskega prvenstva drugega razreda je še manj kot mesec dni. Slovenski selektor Matjaž Kopitar je danes razkril širši seznam reprezentantov, na katere bi lahko računal na prvenstvu. Na tem sta tudi izkušena branilca Andrej Tavželj in Mitja Robar, ki sta za Slovenijo zadnjič igrala leta 2017 oziroma 2018. Prvenstvo se bo v Tivoliju začelo 3. maja, ko bodo risi palice prekrižali z Litovci. 

Potem ko je Mednarodna hokejska zveza (IIHF) zaradi pandemije covid-19 dvakrat odpovedala svetovno prvenstvo drugega razreda v Ljubljani, ga bo Tivoli z dvoletnim zamikom le prvenstvo. A ne v takšni sestavi, kot je bilo predvideno.

IIHF je zaradi ruske invazije na Ukrajino prepovedala nastop med elito Rusom in Belorusom, kot zamenjavi iz "slovenske" skupine potegnila Francijo in Avstrijo, ki sta kot zadnji izpadli iz elite, na prvenstvo v Tivoli (3.–8. maj) pa dodala le eno reprezentanco, Litvo.

Na svetovnem prvenstvu v Ljubljani bo tako nastopilo le pet reprezentanc, ob gostiteljih še Madžarska, Južna Koreja, Romunija in Litva. V elito naj bi napredovali prva in druga reprezentanca, a vprašanje je, kako bo v primeru konca sankcij ruskim in beloruskim športnikom vrnitev omenjenih reševala IIHF – Rusija je še vedno gostiteljica SP elite prihodnje leto.

Nekateri igralci se že pripravljajo na Bledu

Selektor Matjaž Kopitar je že pretekli teden na Bledu zbral peščico kandidatov za nastop na svetovnem prvenstvu, ki so že končali klubske sezone, kaj kmalu se jim bodo priključili tudi državni prvaki, člani Olimpije. Kopitar je danes obelodanil širši seznam igralcev, ki kandidirajo za nastop na SP.

Na seznamu je tudi Andrej Tavželj. | Foto: Sportida Na seznamu je tudi Andrej Tavželj. Foto: Sportida

Selektor je v reprezentanco vrnil izkušena branilca Andreja Tavžlja in Mitjo Robarja. Prvi se je pred sezono preselil na Koroško, k drugi ekipi Celovca v Alpsko ligo, a pozneje dobil priložnost v članski zasedbi v ligi ICEHL, se v njej zasidral in odigral vse do konca sezone – izpadli so v četrtfinalu. Robar se je novembra po treh letih vrnil v profesionalizem in nosil dres HK SŽ Olimpija. Iz te so vpoklicani še Aleksandar Magovac, Miha Štebih in Aljoša Crnovič. Tu so še izkušeni Blaž Gregorc, Žiga Pavlin, Klemen Pretnar, Matic Podlipnik.

Eden redkih mlajših branilcev na seznamu je 19-letni Bine Mašič (desno), ki je zadnjo sezono preživel na Finskem, kjer bo igral tudi v prihodnji. | Foto: Morgan Kristan/Sportida Eden redkih mlajših branilcev na seznamu je 19-letni Bine Mašič (desno), ki je zadnjo sezono preživel na Finskem, kjer bo igral tudi v prihodnji. Foto: Morgan Kristan/Sportida

Eden redkih mlajših branilcev je 19-letni Bine Mašič, ki je pred sezono odšel na Finsko, večji del igral za selekcijo do 20 let, spoznal pa tudi finsko člansko elito. Tam bo ostal tudi v prihodnji sezoni. Med rezervami je na seznamu še jeseniški branilec Nejc Stojan.

V napadu so "nemški" trio iz Bremerhavna Jan Urbas, Miha Verlič, Žiga Jeglič, Robert Sabolič, Rok Tičar, iz ICEHL Ken Ograjenšek, Anže Kuralt, Olimpijini Tadej Čimžar, Rok Kapel, Gregor Koblar, Žiga Pance, Nik Simšič, Jaka Sodja, Jaka Šturm, Blaž Tomaževič in Miha Zajc. Na seznamu je tudi trio, ki igra čez lužo, Anže Kopitar, Jan Drozg in Luka Maver, a prihod bo odvisen od poteka sezon.

Prav tako sta na seznamu, a med rezervami, novi imeni iz mlajšega vala, in sicer Marcel Mahkovec, ki je nase opozoril v Krefeldu in se znašel na preliminarnem seznamu oglednikov lige NHL, in Matic Török, ki igra na Finskem (dve tekmi je odigral tudi v članski konkurenci).

Na seznamu za priprave je pet vratarjev: Gašper Krošelj, Matija Pintarič, Žan Us, Val Usnik (rezerva) in Luka Gračnar.

Trio Žiga Jeglič, Jan Urbas, Miha Verlič bo z nemškim prvoligašem iz Bremerhavna v nedeljo začel četrtfinale lige DEL. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Trio Žiga Jeglič, Jan Urbas, Miha Verlič bo z nemškim prvoligašem iz Bremerhavna v nedeljo začel četrtfinale lige DEL. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Razingar v strokovnem štabu, Hebar med "mojstri"

Kopitar bo reprezentanco na uradnih pripravah zbral 11. aprila na Bledu. Strokovnemu štabu se je pridružil nekdanji kapetan Tomaž Razingar, v štabu pa je še en nekdanji reprezentant, ekonomoma Milanu Draganu in Dragu Terlikarju bo pomagal Andrej Hebar, ki delo "majstra" opravlja v Celovcu.

Za uvod z Litvo, za konec z Južno Korejo

Slovenci bodo svetovno prvenstvo odprli v torek, 3. maja, ob 19. uri proti Litvi, naslednji dan bodo igrali z Romuni, v petek, 6. maja, sledi obračun z Madžari, za konec pa se bodo v nedeljo, 8. maja, pomerili z Južno Korejo. Madžari in Korejci bodo ob Slovencih najresnejši kandidati za eno od prvih dveh mest.

Širši seznam kandidatov za SP:

Vratarji:  Gašper Krošelj, Matija Pintarič, Žan Us (Val Usnik), Luka Gračnar;

Branilci: Aljoša Crnovič, Blaž Gregorc, Aleksandar Magovac, Bine Mašič, Žiga Pavlin, Matic Podlipnik, Klemen Pretnar, Mitja Robar, Miha Štebih, Andrej Tavželj, (Nejc Stojan);

Napadalci: Tadej Čimžar, Žiga Jeglič, Rok Kapel, Gregor Koblar, Anže Kuralt, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Robert Sabolič, Nik Simšič, Jaka Sodja, Jaka Šturm, Rok Tičar, Blaž Tomaževič, Jan Urbas, Miha Verlič, Miha Zajc, (Marcel Mahkovec, Matic Török).

Jan Drozg, Anže Kopitar, Luka Maver - odvisno od razpleta sezon

()-rezerva

Strokovni štab
Selektor: Matjaž Kopitar
Pomočnik: Gorazd Rekelj  
Tomaž Razingar, Dejan Kontrec

 

Spored SP divizija I, skupina A (Tivoli, 3.–8. maj)

Torek, 3. maj 
15.30 Madžarska - Južna Koreja
19.00 Slovenija - Litva

Sreda, 4. maj
15.30 Litva - Madžarska
19.00 Romunija - Slovenija

Četrtek, 5. maj
15.30 Romunija - Južna Koreja

Petek, 6. maj
15.30 Južna Koreja - Litva
19.00 Slovenija - Madžarska

Sobota, 7. maj
15.30 Litva - Romunija

Nedelja, 8. maj
15.30 Madžarska - Romunija
19.00 Južna Koreja - Slovenija

Preberite še:

risinje
Sportal Slovenke na SP na Poljsko
Gašper Krošelj Mlada Boleslav
Sportal Velik uspeh Gašperja Krošlja in druščine
 
Ne spreglejte