Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 4. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Pariz SP v hokeju 2017 slovenska hokejska reprezentanca Klemen Pretnar risi

Četrtek, 27. 4. 2017, 18.00

6 let, 6 mesecev

Klemen Pretnar pred SP

Klemen Pretnar: Nič nas ne sme skrbeti. To je glavno.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Klemen Pretnar | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Pred reprezentančnim branilcem Klemnom Pretnarjem je četrto svetovno prvenstvo hokejske elite. Izkušenj mu ne manjka, strahu pred spopadom z najboljšimi hokejisti sveta ni, pa skrbi? Teh ne sme biti, risi so jih pustili doma, pravi.

"Nič me ne sme skrbeti. To je glavno. Preprosto, treba bo igrati sproščeno, zaupati vase, zaupati v sistem, ki ga gojimo, izvrševati stvari, ki se jih dogovorimo. Igrati bo treba hrabro. Drugega ni. Vsi fantje smo že tako izkušeni, toliko smo že prestali, da vemo, da je treba skrbi in druge stvari pustiti doma. Treba je stopiti skupaj in potem tudi rezultat ne bo izostal," pravi Blejčan, čigar naloga v reprezentanci in v klubu je ustavljati napade tekmecev.



Kako se po robu postaviti hokejskim velesilam?

V Parizu Pretnarja in njegove reprezentančne kolege čaka težko delo. Spet se bodo spopadli z nekaterimi hokejskimi velesilami, ki po pravilu poskrbijo za napete trenutke tako v ekipi kot tudi med slovenskimi navijači. Rise v Franciji čaka spopad tudi s Kanadčani, Finci in Čehi, ki proti manj uveljavljenim reprezentancam morda niti ne igrajo na vso moč, pa po navadi vseeno niti igre trdno držijo v svojih rokah in tekmece ubijajo z visokim ritmom igre.

Kako se učinkovito spopasti s takšnim izzivom? "Zelo dobro se zavedamo, proti kakšnim reprezentancam bomo igrali. Vemo, kam gremo. Res je pa tudi, da je, kdorkoli pride v skupino A, vrhunski igralec," pojasnjuje član beloruskega kluba Junost iz Minska, pri katerem je njegov soigralec tudi Sabahudin Kovačević. 



Blejčan se je že meril z najboljšimi hokejisti na svetu, zato dobro ve, kaj rise čaka v Parizu. | Foto: Sportida Blejčan se je že meril z najboljšimi hokejisti na svetu, zato dobro ve, kaj rise čaka v Parizu. Foto: Sportida

"Najbolj pomembna je naša priprava na tekme"

Za strategijo poskrbel trenerski štab, dodaja: "Šli bomo postopoma, iz tekme v tekmo. Verjamem tudi, da nas bo strokovni štab dobro pripravil na vsako posamezno tekmo. Tudi na kakšne posebnosti, ki jih bomo morali odpravljati, ali specifične nevarnosti, na katere bomo morali paziti. Ampak najpomembnejša je naša priprava na tekmo. Da smo sproščeni in pripravljeni na boj."

Če bodo obračuni z velesilami bolj prestižne narave, pa bodo risi v lovu zastavljenega cilja, obstanka v elitni druščini, morali premagati kakšno izmed reprezentanc, kot so Norveška, Belorusija, Francija. Te so risom na prvenstvih elite zadnja leta preprečile veselje in navijači si želijo, da bi ta neugodna tradicija počasi padla. Je že čas, da pade tudi kakšna izmed omenjenih?

"Seveda! Tolikokrat smo že bili blizu in morda je res že čas, da proti tem nekaj storimo. Ampak, kot je poudaril že selektor, gremo iz tekme v tekmo. Začnemo s Švico, potem pa bomo videli. Zanesljivo pa vemo, kje so naše prave, najboljše priložnosti. Toda vsaka reprezentanca ima lahko tudi slab dan. Mi moramo biti tam in to izkoristiti," je prepričan 30-letni branilec.



Časa za počitek ni nikoli dovolj. Tak je pač hokej, še pravi član beloruskega kluba Junost, ki nastopa v močni ruski ligi KHL. | Foto: Vid Ponikvar Časa za počitek ni nikoli dovolj. Tak je pač hokej, še pravi član beloruskega kluba Junost, ki nastopa v močni ruski ligi KHL. Foto: Vid Ponikvar

Časa za počitek ni nikoli dovolj, naporen ritem ne sme biti izgovor

Tekme na prvenstvu si bodo sledile druga za drugo. Časa za počitek in zdravljenje manjših poškodb ne bo. Nekdanji član Bleda, kranjskega Triglava, Jesenic, Beljaka in Dunaja pa ne dvomi, da bodo risi fizično kos napornemu ritmu: "Že iz sezon smo navajeni, da časa za počitek ni nikoli dovolj. Tukaj bo spet prišla do izraza naša tehnična služba, da nas pripravi na vse, kar nas čaka. Del tega so konec koncev tudi priprave, sredi katerih smo pravkar. Na teh se ne moremo 'šlepati', ampak moramo trenirati. Težko je, ampak dobro za naprej."



"Ritem je naporen, večina fantov je ritem v elitni diviziji že izkusila, sicer pa tudi v diviziji I v tem pogledu ni nič lažje. Tudi tam je treba v enem tednu odigrati pet tekem. Tak je sistem v hokeju, na to nimamo vpliva in nobenih izgovorov," je sklenil naš sogovornik, tudi član reprezentance, ki si je izborila olimpijski turnir in se ga udeležila v Sočiju leta 2014.

Seznam slovenske reprezentance

Vratarji (3): Gašper Krošelj (AIK, Allsvenskan, druga švedska liga), Matija Pintarič (Lyon, Ligue Magnus), Luka Gračnar (Red Bull Salzburg, liga EBEL)

Branilci (10): Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič (oba Junost Minsk, beloruska Extraliga), Aleš Kranjc (Bad Nauheim, DEL2), Andrej Tavželj (Angers, Ligue Magnus), Matic Podlipnik (Lyon, Ligue Magnus), Miha Štebih (Frydek-Mistek, WSM liga, druga češka liga), Jurij Repe (Kladno, WSM liga, druga češka liga), Mitja Robar (KAC Celovec, liga EBEL), Luka Vidmar (Frederikshavn, Metal Ligaen), Blaž Gregorc (HK Mountfield, češka Extraliga)

Napadalci (13): Rok Tičar (Avtomobilist Jekaterinburg, Liga KHL), Jan Muršak (CSKA Moskva, liga KHL), Robert Sabolič (Admiral Vladivostok, liga KHL), Žiga Jeglič (Slovan Bratislava, liga KHL), Žiga Pance (KAC Celovec, liga EBEL), Aleš Mušič (HDD Olimpija, liga EBEL), David Rodman, Boštjan Goličič, Anže Kuralt (vsi Grenoble, Ligue Magnus), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Jan Urbas, Miha Verlič (oba VSV Beljak, liga EBEL), Nik Pem (Heilbronner Falken, DEL2)

Selektor: Nik Zupančič

Pomočniki: Edo Terglav, Gaber Glavič, Aleš Burnik

V oklepaju so zapisani klubi, v katerih so hokejisti igrali v končani sezoni.

Časovnica priprav na prvenstvo:

3. april–25. april:
 priprave v Sloveniji, na Bledu in na Jesenicah
11. april: tekma v Celju proti Madžarski - zmaga Slovenije z 2:1
15. april: tekma v Ljubljani proti Kazahstanu - poraz Slovenije z 1:2 po kazenskih strelih
18. april: tekma v Budimpešti proti Madžarski - zmaga Slovenije s 3:5
23. april: tekma v Egni/Neumarkt proti Italiji - zmaga Slovenije z 1:4
25. april–2. maj: priprave v Sankt Peterburgu (28. april: tekma z Norvežani U25, 29. april: tekma z Rusi U25)
5. maj: začetek SP, Slovenija bo prvo tekmo odigrala 6. maja proti Švici 

Slovenske tekme v skupinskem delu SP, Pariz:

Sobota, 6. maj: 12.15 Švica – Slovenija
Nedelja, 7. maj: 12.15 Slovenija – Kanada
Torek, 9. maj: 16.15 Slovenija – Norveška
Sreda, 10. maj: 20.15 Finska – Slovenija
Petek, 12. maj: 16.15 Češka – Slovenija
Sobota, 13. maj: 16.15 Slovenija – Belorusija
Ponedeljek, 15. maj: 20.15 Francija – Slovenija

 

Ne spreglejte