Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 5. 2021,
18.12

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

2

Natisni članek

Hokejska Zveza Slovenije državno prvenstvo HDD Jesenice HK Olimpija

Petek, 7. 5. 2021, 18.12

2 leti, 11 mesecev

HZS razsodila: ugovor Olimpije zavrnjen, zmaga Jesenic velja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

2

HK Olimpija HDD Jesenice, 3. tekma finala DP | Hokejska zveza Slovenije je zavrnila ugovor Olimpije, za zdaj tako ostaja pri sredini zmagi Jesenic s 4:0. | Foto Morgan Kristan/Sportida

Hokejska zveza Slovenije je zavrnila ugovor Olimpije, za zdaj tako ostaja pri sredini zmagi Jesenic s 4:0.

Foto: Morgan Kristan/Sportida

Hokejska zveza Slovenije (HZS) je danes zavrnila ugovor HK SŽ Olimpije, ta se je po sredinem porazu proti HDD Sij Acroni Jesenice na tretji tekmi finala državnega prvenstva pritožila, ker je za železarje zaigral tudi Blaž Tomaževič, ki naj ne bi imel ustreznega testa na koronavirus. S tem naj bi Jeseničani po mnenju Ljubljančanov kršili protokol HZS, Gorenjcem je grozilo, da bo njihova zmaga s 4:0 zato celo razveljavljena, a se to ni zgodilo.

Na HZS so odločitev sprejeli že popoldne, zvečer je namreč v jeseniški dvorani Podmežakla na sporedu četrta tekma finala, in sicer so pritožbo Olimpije zavrnili.

"Tehnični direktor HZS Jure Penko je na podlagi 70. člena Pravilnika o tekmovanju hokeja na ledu HZS v povezavi z 42. členom Disciplinskega pravilnika HZS v ugovornem postopku izdal odločbo, s katero se ugovor HK Olimpija zavrne, tekma pa se registrira z doseženim rezultatom," so danes, dobri dve uri pred začetkom tekme, na Jesenicah sporočili iz HZS.

"Po skrbnem pregledu vse posredovane dokumentacije po oceni HZS ni šlo za enega od taksativno naštetih prekrškov iz 72. člena Pravilnika, ki bi utemeljeval ugovor HK Olimpija," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Jeseničani se novi pritožbi Olimpije ne bi čudili

Direktor Jesenic Anže Pogačar | Foto: Vid Ponikvar Direktor Jesenic Anže Pogačar Foto: Vid Ponikvar Olimpija ima osem dni časa za pritožbo na odločitev tehničnega direktorja HZS na Pritožbeni senat HZS. Direktor Jesenic Anže Pogačar – ta je pred tekmo sedmi sili pojasnil stvari, povezane s sredinim dogajanjem – se ne bi čudil, če bi se Olimpija pritožila, za vodstvo železarjev pa je zgodba končana.

"Tomaževič je bil pozitiven že konec oktobra, v začetku novembra, kljub temu nas je 21. aprila obvestil, da se dekle slabo počuti in ima simptome, njega pa nekoliko boli glava. Naša zdravniška služba mu je odredila karanteno in ga napotila k zdravnici, 24. aprila jo je obiskal, a je dejala, da je asimptomatski, da je bolezen že prebolel, in mu ni odredila karantene. Pozneje smo ga na testiranje, PCR-test, poslali v klubu, 26. aprila. Ta test je bil pozitiven. Poklicali so ga iz NIJZ in mu povedali, da ima od prvih simptomov deset dni karantene, torej do konca aprila oziroma do 1. maja. To je upošteval. Po izteku karantene smo ga v nedeljo, 2. maja, poslali na še en PCR-test, ki je bil negativen. Ekipi se je pridružil na treningu, 5. maja pa je nastopil v Ljubljani. Testa pred drugo tekmo ni opravil, saj so rekli, da nima smisla, da ga dan po negativnem PCR-testu (3. maja, op. a.) še enkrat testiramo. Po odlokih zakona spada med izjeme NIJZ, kar so nam včeraj, ko smo oddajali dokumente na HZS glede pritožbe Olimpije, tudi pisno odgovorili," je Pogačar obrazložil dogajanje okoli Tomaževiča in še enkrat dodal, da v zahtevni sezoni, v kateri so imeli v moštvu veliko okužb, vedno zelo resno obravnavajo vse postopke in protokole, povezane z novim koronavirusom.

Na prvi tekmi v Tivoliju zahteve po seznamu od ljubljanske strani ni bilo

"Pravila so, da mora organizator, ko pride ekipa v gostujočo dvorano, osebju izmeriti temperaturo, že prej pa se po elektronski pošti pošlje postavo, kdo bo prisoten, lahko tudi izvid testov, lahko pa jih ne pošlješ po elektronski pošti, ampak jih imaš s seboj na tekmi. Naš tehnični vodja je rekel, da v Ljubljani seznama niso zahtevali do sredine oziroma do 5. minute druge tretjine," je o protokolu še pojasnil Pogačar in dodal, da ga na prvi tekmi v Tivoliju ni bilo, a kot je povedal tehnični vodja, Olimpija ni zahtevala seznama z negativnimi testi. Tokrat pa je, po njegovih besedah, zahtevo oddala šele po začetku druge tretjine.

Na to, zakaj so Olimpiji seznam poslali šele po tekmi, pa pravi, da je imela Olimpija "dve uri časa pred tekmo, da bi vse to pogledali. Naš tehnični vodja med tekmo skrbi za opremo, odpiranje vrat ... In nima časa še za to".

HK Olimpija HDD Jesenice, 3. tekma finala DP
Sportal Olimpija: nevarna dejanja Jesenic, Jeseničani: napad na klub in igralca

Kaj se je dogajalo?

Finale hokejskega državnega prvenstva med večnima tekmecema iz Ljubljane in Jesenic se je preselil z ledu. Potem ko so hokejisti HDD Sij Acroni Jesenice v sredo z novim slavjem v Tivoliju (4:0) v seriji na tri zmage povedli z 2:1, je EkipaSN zjutraj poročala, da so pri HK SŽ Olimpija sprožili pritožbo, saj da na sredini tekmi napadalec Blaž Tomaževič ne bi smel igrati, ker ni imel ustreznega testa, novejšega od 48 ur, in da jim nasprotnik sprva ni predložil dokazil o negativnih testih. Tomaževič je uvodni tekmi finala izpustil zaradi bolezni covid-19, v sredo pa je znova zaigral.

Na Jesenicah so Olimpijine očitke ocenili kot napad na klub in dotičnega igralca, s katerim želijo osvojiti nekaj, česar ni mogoče na ledeni ploskvi. Kot je v izjavi za javnost dodal predsednik Peter Bohinec, so se na pritožbo, ki jo je vložil hokejski klub Olimpija na Hokejsko zvezo Slovenije, odzvali z vso ustrezno dokumentacijo, ki dokazuje, da omenjeni igralec s svojim zdravstvenim stanjem ni ogrožal okolice, kar dokazuje tudi negativen PCR-test.

HDD SIj Acroni Jesenice - HK SŽ Olimpija
Sportal Olimpija osvojila Podmežaklo, prvak bo znan v ponedeljek

Odločitev o prvaku bo padla na ledu

Po pritožbi Olimpije o kršenju protokola je dogajanje pod drobnogled vzela Hokejska zveza Slovenije, pod okriljem katere se nadaljuje državno prvenstvo. Po besedah generalnega sekretarja Dejana Kontreca so se posvetovali z več strokovnjaki, tudi z NIJZ in pravno službo.

Kontrec je izrazil upanje, da bo prvak do naslova prišel na ledeni ploskvi, spomin na leto 2008, ko si je Olimpija v finalu lige EBEL privoščila "administrativno napako", je tudi pri njem še kako živ. Zdaj po odločitvi KZS kaže, da bo res tako.

Za zdaj, če se Olimpija ne bo pritožila, ostaja pri sredini zmagi Jesenic, zato bi si železarji lahko zvečer že priigrali 13. naslov državnih prvakov v samostojni Sloveniji. Olimpija na drugi strani lovi 17. zvezdico od osamosvojitve. Če danes še ne bo prvaka, se bo serija nadaljevala v ponedeljek.

HK Olimpija HDD Jesenice, 3. tekma finala DP
Sportal Železarji z zaključnim ploščkom za prvaka
Ne spreglejte