Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 8. 2016,
9.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

2

Natisni članek

hokej liga KHL prepoved kazen Damir Ryspayev

Sobota, 20. 8. 2016, 9.11

6 let, 7 mesecev

Brez milosti

Epilog Rispajevega obnašanja: Dosmrtna prepoved igranja v ligi KHL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

2

Kazahstanski hokejist Damir Rispajev ne bo nikoli več igral v Kontinentalni hokejski ligi. Kazen si je mladi, a znani prekrškar prislužil z napadi na tekmece na pripravljalni tekmi.

Pisali smo že, da se je pripravljalni obračun na novo sezono lige KHL, ki se začne v ponedeljek, med moštvoma Barys Astana in Red Star Kunlun končal po zgolj treh minutah. Vzrok? Znani pretepač Damir Rispajev je najprej v obraz udaril napadalca Tomasa Marcinka, nato na ledu obračunal še s preostalimi hokejisti kitajskega novinca, za konec pa se je zagnal še proti njihovi klopi.

Strateg Kitajcev Vladimir Juržinov svojih fantov ni več poslal na led, zmago so tako pripisali pretepačevi Astani, njemu pa sprva prepovedali igranje na preostalih pripravljalnih obračunih.

Kako si je Damir Rispajev prislužil kazen:

Zbogom, liga KHL

Slaba dva tedna pozneje si je 21-letnik, ki je v svoji KHL-karieri skrbel predvsem za ustrahovanje nasprotnikov, prislužil občutnejšo kazen. Posnetek njegovega obnašanja s tekme proti Kunlunu je preučila disciplinska komisija in ob dodelitvi kazni v obzir vzela tudi dejstvo, da je za Rispajevim bogata zgodovina prekrškov.

Kazahstancu so tako izrekli dosmrtno prepoved športnega udejstvovanja v ligi KHL, prav tako v tem tekmovanju ne bo smel nikoli sodelovati poslovno.

Predsednik lige Dmitri Černišenko je dal vedeti, da podobnih dejanj ne bodo tolerirali. | Foto: Getty Images Predsednik lige Dmitri Černišenko je dal vedeti, da podobnih dejanj ne bodo tolerirali. Foto: Getty Images

Vodilni možje lige so ob tem opozorili še na eno stvar, in sicer na to, da prav nihče iz Barys Astane ni poskušal umiriti Rispajeva oziroma mu po prvem udarcu preprečiti nadaljnje nešportne vložke. Pod drobnogled so tako vzeli tudi trenerja Barysa Andreja Nazarova, čigar (igralsko in trenersko) kariero zaznamujejo podobni vložki. Ali bodo sledile dodatne kazni, še ni znano.

Prostora za takšno nasilje ni

"V hokeju je bil vedno prostor za pošten pretep med enakovrednima nasprotnikoma, a pod določenimi načeli, v okviru določenih pravil. Prostora za nasilje, kot ga je prikazal branilec Barysa na tekmi s Kunlun red Star, pa ni. Nenehno se trudimo privabiti vse več gledalcev in širiti ligo po svetu, toleriranje takšnega obnašanja nam pri tem ne bi pomagalo. Ne le, da je škodljivo v športnem smislu, ampak meče tudi črn madež na ligo. Vodstvu tekmovanja tako ni preostalo drugega, kot da smo kaznovali ta incident in se odločili za takšen ukrep," je kazen kazahstanskemu oklepniku komentiral predsednik lige KHL Dmitri Černišenko.

Ne spreglejte