Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2022,
20.09

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

državno prvenstvo HK Triglav Kranj HK Olimpija

Torek, 5. 4. 2022, 20.09

2 leti

Državno hokejsko prvenstvo, finale, druga tekma

Olimpija do roba napolnila mrežo Triglava in si zagotovila naslov prvaka!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
HK Sž Olimpija | Hokejisti Olimpije so državni prvaki. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Hokejisti Olimpije so državni prvaki.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Hokejisti HK SŽ Olimpije so tudi na drugi tekmi finala državnega prvenstva v Hali Tivoli upravičili vlogo favorita, s kar 10:1 premagali kranjski Triglav in si zagotovili 17. naslov državnih prvakov v samostojni Sloveniji. Ljubljančani so tako prišli do dvojne domače krone, že na začetku sezone so osvojili pokal. HK Triglav Kranj, za katerega je bilo že sodelovanje v finalu največji uspeh v domačem prvenstvu, je izgubil že prvo tekmo finala, doma z 0:7. 

Finale DP: Triglav Kranj : HK SŽ Olimpija
Sportal Olimpija v Kranju potrdila vlogo velikega favorita

Že prva finalna tekma v Kranju v soboto (zmaga Olimpije 7:0) je pokazala, da so ljubljanski hokejisti papirnati status močnega favorita znali spremeniti tudi v premoč na ledu in zadetke. Kranjčani kljub borbeni predstavi niso imeli pravih možnosti, da bi ostali blizu, po solidni uvodni tretjini so jim tekmeci v naslednji nasuli štiri gole in že takrat odločili o zmagovalcu.

Današnji dvoboj je bil tako bolj ali manj le formalnost. Zeleno-beli so zadnjič v sezoni, v kateri so blesteli v rednem delu lige ICEHL in se po hudem boju z Beljakom poslovili v četrtfinalu, nastopili pred domačimi navijači.

Fotogalerija s tekme v Hali Tivoli (Matic Klanšek Velej/Sportida):

Fotogalerija
1 / 41

V uvodni tretjini so gostje zdržali sedem minut, preden je Kristian Šenk, ki je imel vseskozi veliko dela, prvič klonil. Že v naslednji minuti so domači vodstvo povišali, igri pretežno pred kranjskimi vrati pa so s tretjim zadetkom kronali še v 12. A potem so do sape prišli tudi gostje, se najprej ubranili dveh številčnih prednosti domačih, nato pa v 20. minuti, ko so imeli sami igralca več, dosegli prvi gol v finalu in si prislužili tudi aplavz domačih privržencev.

Tudi v nadaljevanju je šlo po enakem receptu. Domači so pritiskali in na hitro dosegli še dva gola, Kranjčani pa so se trudili po najboljših močeh in nekajkrat je moral po protinapadih posredovati tudi Žan Us. A veliko večino časa so bili hokejisti v obrambni tretjini gostov in pred vrati Šenka, Ljubljančani pa so v tem delu igre dosegli tri gole.

Mreža Triglava se je zatresla desetkrat. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mreža Triglava se je zatresla desetkrat. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zadnja tretjina je bila povzetek dogajanja na vsej tekmi. Domači so še naprej pridno polnili mrežo Triglava, dosegli dva gola v razmiku le 16 sekund, pri desetem zadetku pa se je med podajalce vpisal še vratar Us. Domači navijači, ki so kljub neenakovredni predstavi glasno spodbujali svoje igralce in znali nagraditi tudi goste za srčne poteze, pa so na koncu lahko zaploskali novim prvakom, poroča STA.

"Čeprav ni bilo derbija, se je bilo treba osredotočiti in resno odigrati obe tekmi na najvišji ravni. Vemo, da se hitro zgodijo kakšne slabe minute, tudi Triglav bi lahko dosegel gol ali dva, se približal, a tega nismo dopustili, vedeli smo, da se moramo boriti vseh 120 minut. To nam je uspelo." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Čeprav ni bilo derbija, se je bilo treba osredotočiti in resno odigrati obe tekmi na najvišji ravni. Vemo, da se hitro zgodijo kakšne slabe minute, tudi Triglav bi lahko dosegel gol ali dva, se približal, a tega nismo dopustili, vedeli smo, da se moramo boriti vseh 120 minut. To nam je uspelo." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Resno je bilo treba odigrati tekmi"

"Zelo lepo je osvojiti dvojno krono. Na začetku sezone smo si zastavili ta cilj, ga dosegli. Lepo je biti spet prvi v državi. Čeprav ni bilo derbija, se je bilo treba osredotočiti in resno odigrati obe tekmi na najvišji ravni. Vemo, da se hitro zgodijo kakšne slabe minute, tudi Triglav bi lahko dosegel gol ali dva, se približal, a tega nismo dopustili, vedeli smo, da se moramo boriti vseh 120 minut. To nam je uspelo. Hvala navijačem, navijači so bili fantastični. Že vso sezono nas dvigujejo, držijo na visoki ravni, nam pomagajo, tako da se vsem zahvaljujem za izkazano podporo," je po naslovu državnega prvaka povedal kapetan Žiga Pance.

"Finale je finale, ne glede na to, kdo stoji nasproti, se je treba pripraviti. Na koncu je bil rezultat res visok, tekme smo se lotili zelo resno. Tako prvo kot drugo smo igrali s polnim tempom, kar kaže tudi visoka zmaga. Veseli smo te lovorike, zvezdica je ostala doma, kar je najbolj pomembno. Za nami je super sezona, nekaj grenkega priokusa ostaja iz končnice ICEHL. Naslednjo sezono bomo poskušali narediti stopnico višje in priti v polfinale. Gremo z optimizmom naprej," je po naslovu državnega prvaka dejal vratar Olimpije Žan Us.

"Lahko bi se bolje predstavili občinstvu"

"Olimpija je razred zase v slovenskem hokeju. Treba jim je čestitati, imeli so super sezono, prikazali so lepe igre. Z naše strani to danes ni bilo dobro, lahko bi bilo bolje, svoje barve bi lahko zastopali bolje. A tak je šport. Ne govorim, da bi jih premagali, a lahko bi se bolje predstavili slovenskemu občinstvu, ker si morda ne zaslužimo tega, kar se bo zdaj pisalo, da smo izgubili z 10:0. Sliši se grdo. Znamo bolje. Pozna se, da je Olimpija profesionalna ekipa, gre za prave športnike, natrenirane, nam morda kakšen korak kje zmanjka. Morali bi znati bolj pametno pristopiti, se morda malo bolj postaviti nazaj, ko pa smo imeli priložnost, pa poskušati kaj več narediti," pa je po visokem porazu Mihael Potočnik, ki je bil ob koncu izbran za najboljšega igralca Triglava, obžaloval, da se niso predstavili v boljši luči.

Kranjčani niso bili zadovoljni s prikazanim. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kranjčani niso bili zadovoljni s prikazanim. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Olimpija do 17. naslova v samostojni državi

V samostojni Sloveniji so se naslova državnega prvaka veselili le hokejisti Jesenic in Olimpije (različni pravni subjekti). Železarji so bili v zadnjih 30 letih 13-krat prvaki, skupno pa 36-krat. Ljubljančani pa se po današnji zmagi veselijo 17. naslova v samostojni državi, skupno pa 25. Nazadnje so bili zmaji prvaki v sezoni 2018/19, sezono zatem tekmovanja zaradi pandemije covid-19 niso dokončali, lani pa so slavili Jeseničani.

Triglavane po DP čaka še en finale

Za Olimpijo bo po finalu konec sezone, v kateri je v ligi IceHL spisala lepo zgodbo in se prebila vse do četrtfinala, v katerem jo je po hudem boju in sedmih tekmah izločil Beljak. Triglavane nato čaka še en finale, in sicer finale lige IHL, v katerem bodo v ponovitvi lanskega finala naslov branili proti HK Slavija Junior.

Državno prvenstvo, finale, druga tekma

Torek, 5. april
HK SŽ Olimpija : HK Triglav Kranj 10:1 (3:1, 3:0, 4:0)  /2:0/
1:0 Koblar (Sodja, Mušič, 7.), 2:0 Čimžar (Piche, Magovac, 8.), 3:0 Crnovič (Ropret, Robar, 12.), 3:1 Podrekar (PP1, Potočnik, Markič, 20.), 4:1 Jezovšek (Čimžar, Erving, 21.), 5:1 Čimžar (Jezovšek, Pance, 24.), 6:1 Čimžar (Robar, Crnovič, 32.), 7:1 Čimžar )Šturm, Jezovšek, 44.), 8:1 Zajc (Simšič, Erving, 44.), 9:1 Koblar (Crnovič, 49.), 10:1 Pance (Kapel, Us, 54.)

// - Razmerje v zmagah, igrali so na dve zmagi

Državno prvenstvo, finale, prva tekma

Sobota, 2. april
HK Triglav Kranj : HK SŽ Olimpija 0:7 (0:1, 0:4, 0:2) /0:1/
0:1 Crnovič (Ropret, Zajc, 2.), 0:2 Leclerc (PP1, Ropret, Piche, 23.), 0:3 Čimžar (Leclerc, Štebih 24.), 0:4 Piche (PP1, Čimžar, Ropret, 28.), 0:5 Leclerc (Jezovšek, Čimžar, 35.), 0:6 Piche (Mušič, Leclerc, 47.), 0:7 Sodja (PP1, Koblar, Robar, 50.)

 

Državni prvaki v samostojni Sloveniji

1991/92    Acroni Jesenice    
1992/93    Acroni Jesenice    
1993/94    Acroni Jesenice    
1994/95    Olimpija Hertz Ljubljana    
1995/96    Olimpija Hertz Ljubljana    
1996/97    Olimpija Hertz Ljubljana    
1997/98    Olimpija Hertz Ljubljana    
1998/99    Olimpija Ljubljana    
1999/00    Olimpija Ljubljana    
2000/01    Olimpija Ljubljana    
2001/02    ZM Olimpija Ljubljana    
2002/03    ZM Olimpija Ljubljana    
2003/04    ZM Olimpija Ljubljana    
2004/05    Acroni Jesenice
2005/06    Acroni Jesenice    
2006/07    ZM Olimpija Ljubljana    
2007/08    Acroni Jesenice    
2008/09    Acroni Jesenice    
2009/10    Acroni Jesenice    
2010/11    Acroni Jesenice
2011/12    Tilia Olimpija Ljubljana    
2012/13    Telemach Olimpija    
2013/14    Telemach Olimpija    
2014/15    HDD SIJ Acroni Jesenice    
2015/16    Telemach Olimpija    
2016/17    HDD SIJ Acroni Jesenice    
2017/18    HDD SIJ Acroni Jesenice    
2018/19    HK SŽ Olimpija    
2019/20    / (prvaka ni bilo zaradi pandemije covid-19) 
2020/21    HDD SIJ Acroni Jesenice    
2021/22    HK SŽ Olimpija

Ne spreglejte