Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
17.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

liga NHL pretres možganov

Petek, 19. 7. 2013, 17.54

8 let

Cusimano: Žrtve delamo še bolj ranljive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi številnih pretresov možganov so v ligi NHL v zadnjem času več pozornosti namenjali varnosti igralcev, predvsem s strožjimi pravili. Najnovejša raziskava je pokazala, da se ni nič spremenilo.

Brez dvoma je hokej eden najbolj moških športov. Igra na telo, številni naleti, pretepi in tako naprej ob zadetkih le še dodatno začinijo najhitrejši ekipni šport na svetu. Vendar pa se naleti vedno ne končajo nedolžno. Lepo število je primerov, ko morajo igralci ob naletu zapustiti ledeno ploskev ob pomoči soigralcev z bolečino v glavi, pretresom možganov, nekateri, ki zares nimajo sreče, pa so celo prisiljeni končati aktivno igralsko kariero.

Prav zaradi omenjenih dejstev so pri vrhu hokejske lige NHL začeli delovati v smeri zmanjšanja števila poškodb. Med drugim so ustanovili celo oddelek, ki je zadolžen za varnost igralcev, hkrati pa so sprejeli določena strožja pravila, ki bi odvračala "krvoločne" igralce, da bi (ne)namerno poškodovali nasprotnika. Med drugim so prepovedali nalete, ki so usmerjeni v glavo, in pa nalete od strani, ko igralec nasprotnika nima v vidnem polju. Vse z namenom, da se zmanjša število pretresov možganov oziroma poškodb. Omenjeni pravili sta stopili v veljavo v sezoni 2010/11.

Če je zdravje prioriteta, bodo morali sprejeti nove okrepe

Ker so Američani zelo analitičen narod in vse merijo, se je skupina strokovnjakov, ki jo vodi nevrokirurg Michael Cusimano, odločila, da opravi raziskavo, ali strožje kazni vplivajo na zmanjšanje pretresov možganov in poškodb. A rezultati niso spodbudni. Število poškodb se ni zmanjšalo. "Če je zdravje igralcev prioriteta za vodstvo lige NHL, potem bodo morali sprejeti nove ukrepe, saj trenutni ne delujejo. Nekaj bodo morali spremeniti, če so resni in si resnično želijo zmanjšati število poškodb. Če pa v ligi NHL nimajo te želje, potem lahko pustijo stvari takšne, kot so," je bil neposreden dr. Cusimano, ki sicer deluje v torontski bolnišnici St. Michael.

Skupina, ki se je lotila raziskave, je neodvisna, zato je bilo pričakovati odzive lige NHL, vendar pa se po objavi članka to n izgodilo. Mediji so sicer vodstvo prosili za komentar, a se je to le zavilo v molk. Raziskave ni komentiralo niti Združenje igralcev NHL (NHLPA), ki je sporočilo, da mora najprej vse skupaj preučiti in bo šele nato dalo uradno izjavo. So se pa odzvali nekateri drugi specialisti za pretrese možganov, ki so pozdravili raziskavo. Doktor Charles Tator, možganski kirurg, ki prav tako dela v Torontu, le v drugi bolnišnici, je izpostavil problematiko poškodb v naletih tudi v drugih ligah in ne le v najmočnejši na svetu. "Profesionalni šport je slab vzor za amaterje," je bil oster Tator.

Kaj lahko naredimo za zmanjšanje števila poškodb?

Sicer je Cusimano s svojo ekipo pod drobnogled vzel tudi Ontario Hockey League (OHL). Primerjal je sezono 2009/10, ko še ni bilo strožjih pravil, s sezonama 2010/11 in 2011/12, ko so že veljala. Vendar pa sprememb ni bilo. Raziskave so pokazale, da se v ligi NHL na vsakih sto tekem zgodi 5,23 pretresa možganov, v ligi OHL pa na sto obračunov 5,05 pretresa možganov. Pri 28 odstotkih, ko se zgodi pretres možganov, se to konča s kaznijo, vendar pa gre pri večini za pretep. Le pri štirih odstotkih je kazen zaradi udarca s strani, ko igralec ne pričakuje naleta. "Zelo sem razočaran, ko smo ugotovili, za kako majhen odstotek gre. Razlog se skriva v tem, kako je pravilo napisano in kako se ga nato izvede," pravi Cusimano, ki je dodaja, da gre veliko krivde pripisati tudi dejstvu, da določena dejanja niso označena kot kazen. Predvsem v primerih, ko se igralec, preden utrpi nalet, za silo zaščiti, zaradi tega pa sodniki takoj spregledajo prekršek: "Kot da je kriv igralec, da se je spravil v položaj, ko je ranljiv. To je največji problem športa, še posebej hokeja na ledu. Sami smo krivi, da so žrtve še bolj ranljive. To dopuščamo. Morali pa bi udariti po mizi in se vprašati: 'Kaj lahko naredimo, da bomo zmanjšali število poškodb?"

Sam kot rešitev predlaga strožje kazni za igralce, ki povzročijo pretres možganov, hkrati pa se zavzema, da bi bilo treba kaznovati tudi ekipo, za katero igra tak igralec. Tu je navedel, da bi moral igralec, ki je povzročil pretres možganov, počivati prav toliko časa kot hokejist, ki ga je poškodoval. Navedel je primer Sidneyja Crosbyja, ki je zaradi pretresov možganov izgubil praktično dve sezoni.

Ne spreglejte