Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2022,
20.04

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

13

Natisni članek

Sovjetska zveza praška pomlad Češkoslovaška Vladimir Putin invazija vojna Rusija Ukrajina Dominik Hašek Aleksander Ovečkin

Torek, 1. 3. 2022, 20.04

2 leti, 1 mesec

Dominik Hašek

Češka legenda ostro nad ruskega zvezdnika: Si usrane in lažnivec!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

13

Aleksander Ovečkin | Aleksander Ovečkin o ruski invaziji na Ukrajino: Grozno je gledati še eno vojno, upam, da je bo kmalu konec in bo na svetu spet zavladal mir.  | Foto Guliverimage

Aleksander Ovečkin o ruski invaziji na Ukrajino: Grozno je gledati še eno vojno, upam, da je bo kmalu konec in bo na svetu spet zavladal mir.

Foto: Guliverimage

Legendarnega češkega hokejskega vratarja Dominika Haška je močno razjezilo medlo stališče ruskega hokejskega zvezdnika Aleksandra Ovečkina o vojni v Ukrajini. Ta je pred dnevi na vprašanja o invaziji na Ukrajino odgovarjal splošno, da je proti vojni, da je žalosten, obenem pa ni zmogel obsoditi dejanj svojega predsednika Vladimirja Putina. "Kaj? Nisi samo zagovornik in usrane, tudi lažnivec si," mu je Hašek ostro navrgel na Twitterju.

"Položaj je težek. Imam veliko prijateljev v Ukrajini in Rusiji. Grozno je gledati še eno vojno, upam, da je bo kmalu konec in da bo na svetu spet zavladal mir. Prosim, nič več vojne. Vseeno je, kdo je v vojni, Rusija, Ukrajina, kakšna druga država," je v petek novinarjem na vprašanja o ruski invaziji na Ukrajino odgovarjal ruski zvezdnik moštva lige NHL Washington Capitals. 

Kanada Rusija SP v hokeju
Sportal Rusi in Belorusi izgnani tudi z ledenih ploskev

Izmikanje Ovečkina: Jaz nisem politik, sem športnik 

Ko so ga spraševali o Vladimirju Putinu, se je spet izmikal: "Dobro, on je moj predsednik, a ponavljam, jaz nisem politik, sem športnik." A Ovečkin se le ne more pretvarjati, da s Putinom in tako s trenutnim konfliktom v Ukrajini nima nič. Prav Ovečkin je namreč eden od Putinovih ljubljencev, njuno prijateljstvo pa je dobro znano. Ruski predsednik je namreč velik ljubitelj hokeja, tudi sam ga pogosto igra, Ovečkin pa je zvezdnik svetovnega kova in je v preteklosti nastopal kot imenitna Putinova reklama za rusko hokejsko odličnost, s svojim statusom pa je dajal legitimnost večnemu voditelju ruske federacije.

Anže Kopitar
Sportal Kopitar spet blestel, ruski zvezdnik spregovoril o Putinu in vojni #video

Hašek: Kaj?!

To dobro ve tudi Dominik Hašek, ki je sam legenda svetovnega hokeja, olimpijski prvak s češko reprezentanco v Naganu leta 1998 in dvakratni zmagovalec Stanleyjevega pokala v ligi NHL z Detroit Red Wings. Danes 57-letni nekdanji hokejist iz Pardubic pripada tudi generaciji Čehov, ki so odraščali v Češkoslovaški pod okupacijo Sovjetske zveze. Zadnja je leta 1968 s tanki vdrla v Češkoslovaško in tako nasilno zatrla Praško pomlad (poskus liberalizacije in "destalinizacije" češke družbe).

Dominik Hašek Ovečkinu: Kaj? Nisi le zagovornik in usrane, tudi lažnivec si. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dominik Hašek Ovečkinu: Kaj? Nisi le zagovornik in usrane, tudi lažnivec si. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Haškova občutljivost ob trenutnem dogajanju je zato razumljiva. Na Ovečkinove izjave se je odzval ostro. "Kaj? Nisi le zagovornik in usrane, tudi lažnivec si," je zapisal na Twitterju in nadaljeval: "Vsak odrasel človek v Evropi ve, da je Putin obnoreli ubijalec in da Rusija bije ofenzivno vojno proti svobodni državi in njenim ljudem."

Čehov poziv ligi NHL

Hašek je za ostre ukrepe. "Liga NHL mora takoj suspendirati vse ruske hokejiste! Vsak športnik ne predstavlja le sebe in svojega kluba, temveč tudi svojo državo, njene vrednote in dejanja. To je dejstvo. Če se NHL ne bo odzval, je sokriv za mrtve v Ukrajini," zahteva slavni Čeh. "Zapisati moram, da mi je žal za tiste ruske športnike, ki so obsodili Putina in rusko agresijo v Ukrajini. Ampak trenutno menim, da je tudi njihova izločitev nujna," je še dodal.

V ligi NHL so včeraj obsodili rusko invazijo na Ukrajino in izrazili upanje, da se rešitev pojavi v kar najkrajšem času. Prekinili so nekaj poslovnih sodelovanj z ruskimi partnerji, ugasnili profile na družbenih omrežjih in spletne strani v ruščini, obenem pa izrazili zaskrbljenost zaradi varnosti ruskih hokejistov v ligi. "Razumemo, da so bili oni in njihove družine postavljeni v izjemno težak položaj," so zapisali v sporočilu za javnost. V ligi NHL trenutno igra več kot 50 ruskih hokejistov.

Preberite še:

Smčarski skoki splošna
Sportal Rdeča luč za Ruse in Beloruse na vseh tekmah Mednarodne smučarske zveze
Sportal V vojni padel mladi ukrajinski biatlonec
Ruska reprezentanca
Sportal Še en udarec za ruske športnike, ki zapuščajo Norveško

 

Ne spreglejte