Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar Los Angeles Kings liga NHL risi slovenska hokejska reprezentanca hokej

Ponedeljek, 2. 5. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kopitarjevo hokejsko leto: od bogate pogodbe do novih priznanj in prehitrega slovesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Anže Kopitar | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Če bi obveljal scenarij hokejistov Los Angeles Kings, bi ti še vedno drsali v končnici lige NHL, a so se poslovili že po prvem krogu. Zdaj prihaja čas, ko se bodo sprehodili po analizah sezone, mi pa smo se čez jubilejno NHL-sezono Anžeta Kopitarja.

Za slovenskim NHL-ovcem je že deseto leto na največji klubski hokejski sceni, kjer vse od svojega prihoda kraljuje pri kalifornijski franšizi Los Angeles Kings. Čeprav Anže Kopitar pred mediji nikoli ne želi izpostavljati osebne statistike in vselej znova poudarja, da je na prvem mestu ekipa, ne moremo mimo dejstva, da je bil že deveto leto zapored najučinkovitejši igralec svojega moštva.

 

Tudi tokrat mu sicer ni uspelo doseči želenega mejnika – točke na tekmo –, je pa s 74 točkami na 81 tekmah rednega dela najbolj obogatil statistiko po sezoni 2011/12. Na točkovni lestvici je bil daleč pred vsemi, drugi Jeff Carter je zbral 12, tretji Tyler Toffoli pa 16 točk manj. Po rednem delu mu je pripadel tudi naziv MVP Kraljev, za najkoristnejšega igralca so ga izbrali mediji in igralci franšize.

 

 

 

 

 

Imeli so drugačen načrt

Za razliko od lanske sezone, v kateri so branili naslov prvakov, a v njej niso videli končnice, so jo letos le dočakali. Čeprav za kratek čas. Potem ko jim je povsem ob koncu rednega dela divizijski skalp odnesel Anaheim, je postalo jasno, da bomo spremljali ponovitev konferenčnega četrtfinala iz leta 2014.

Anže Kopitar bolj kot osebno statistiko poudarja pomembnost ekipe, s katero bi najraje drsal v končnici, a so jih v prvem krogu izločili hokejisti San Jose Sharks. | Foto: Guliverimage/Getty Images Anže Kopitar bolj kot osebno statistiko poudarja pomembnost ekipe, s katero bi najraje drsal v končnici, a so jih v prvem krogu izločili hokejisti San Jose Sharks. Foto: Guliverimage/Getty Images

Takrat jim je proti San Joseju po zaostanku z 0:3 v zmagah uspel epski preobrat, letos moči, da bi zlomili kompaktne kalifornijske tekmece, niso imeli. Morski psi so se po sicer trdem boju s 4:1 v zmagah uvrstili v konferenčni polfinale, Kralji pa so še drugo sezono zapored hitro končali sezono. "Imeli smo druge načrte. Krivda je samo naša," je bil v pogovoru za svojo spletno stran pred dnevi kratek in jedrnat Kopitar, ki je na petih tekmah izločilnih bojev v statistiko dodal dva gola in podaji.

 

Dokazal, kdo je pravi kralj med Kralji

Čeprav je drsalke spet bliskovito začasno postavil v kot in mu sezona iz rezultatskega vidika ne bo ostala v najsvetlejšem spominu, se je bo zagotovo rad spominjal. Pisal se je 14. januar, ko sta naš oklepnik in vodstvo kluba po izjemno dolgotrajnih in nenavadnih pogajanjih, ki so jih čez lužo opisali celo kot bizarna, našla skupen jezik za nadaljnje sodelovanje.

Kopitar je z Los Angeles Kings podpisal osemletno in 80 milijonov dolarjev (malce manj kot 74 milijonov evrov) vredno pogodbo, ki mu bo ob bonusih pred odbitkom davka prinesla več kot sto milijonov ameriških zelencev. Sredi januarja se je Kraljem zavezal še za osem sezon. Na široko odprt mošnjiček Kraljev je še en dokaz več, kako pomembna gonilna sila kalifornijske franšize je Gorenjec. | Foto: Guliverimage/Getty Images Sredi januarja se je Kraljem zavezal še za osem sezon. Na široko odprt mošnjiček Kraljev je še en dokaz več, kako pomembna gonilna sila kalifornijske franšize je Gorenjec. Foto: Guliverimage/Getty Images

Na široko odprt mošnjiček Kraljev je le še eden v vrsti dokazov, kako pomembna gonilna igralska sila organizacije je Gorenjec. Če ne bo nepredvidljivih dogodkov, bo 28-letnik v Kaliforniji ostal do konca sezone 2023/24, ko bo star 37 let. Kopitar bo od prihodnje sezone daleč najbolje plačani Kralj.

 

Ob podpisu dokumentov za novo sodelovanje je bila njegova pogodba osma najvrednejša pogodba med aktivnimi igralci. Najbogatejšo ima Aleksander Ovečkin, ki je leta 2008, ko je bilo to še mogoče, z Washingtonom sklenil 13-letno in 124 milijonov ameriških dolarjev (112,5 milijona evrov) vredno pogodbo.

 

 

 

 

 

Poletje pestrih priprav, hokejskih akcij in akademije

Kopitar, ki se v domovino vrača konec maja, bo dres LA Kings septembra zamenjal za dres ekipe Evrope. Selektor Slovenije Nik Zupančič upa, da bo oblekel tudi slovenskega. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kopitar, ki se v domovino vrača konec maja, bo dres LA Kings septembra zamenjal za dres ekipe Evrope. Selektor Slovenije Nik Zupančič upa, da bo oblekel tudi slovenskega. Foto: Guliverimage/Getty Images

Še preden bo nominiranec za najboljšega obrambnega napadalca in najbolj vzornega hokejista, ki navdušuje tako z igro kot s športnim obnašanjem, zadrsal v novo NHL-sezono, ga čaka dodobra zapolnjen poletni urnik.

 

S Tomažem Razingarjem bo med 4. in 16. julijem na skupni akademiji na Bledu predajal znanje na mlajše rodove, 27. avgusta bo gostil šesti dobrodelni golfski turnir. Ob vsem tem pa bo v domovini spet trdo garal za nove podvige, ki ne vključujejo le drsanja po ledenih ploskvah lige NHL.

 

Sredi septembra bo namreč kot izbranec zaigral na obujenem Svetovnem pokalu v Kanadi, kjer bo branil barve ekipe Evrope, še pred tem pa bi lahko Sloveniji pomagal na olimpijskem kvalifikacijem turnirju v Minsku. Slovenska izbrana vrsta se bo med 1. in 4. septembrom za eno vstopnico za Soči pomerila z Belorusijo, Dansko in Poljsko.

Ne spreglejte