SiolNET. Sportal Drugi športi
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger
20. obletnica svetovne protidopinške agencije

Wada bo na kongresu v Katovicah dobila novega predsednika

0,02

termometer

Wada 2019
Wada letos praznuje 20 obletnico. Foto: Reuters

V krovni svetovni protidopnški organizaciji Wadi bodo ta teden ob dvajsetletnici obstoja na zasedanju v Katovicah postavljali smernice za prihodnost, ugotavljali, kaj so v zadnjih dveh desetletjih dosegli, pa tudi opozorili na pomen skupnega boja proti prepovedanim sredstvom v športu. Wada pa bo v četrtek dobila tudi novega predsednika.

Poljske Katovice bodo gostile peto zasedanje Wade, kongres bo potekal od torka do četrtka. Na njem bodo izvolili tudi novega predsednika, sprejeli pa bodo tudi nov protidopinški kodeks.

Bo na tapeti spet Rusija?

A najverjetneje bo največ pozornosti namenjene temi, ki je sicer ni na dnevnem redu. Gre za ruski dopinški škandal, ki se vleče že leta in ima posledice v vse številnejših športih.

Wada Sportal Wada bo ruske pritožbe obravnavala do konca novembra

Najnovejše poglavje je afera dobila septembra, ko so se pojavili namigi, da so Rusi letos, ko so Wadi predali zahtevano dokumentacijo o dogajanju v moskovskem laboratoriju, ponaredili elektronske podatke. Če se bo izkazalo, da je to res, bi Rusijo lahko doletela nova skupinska prepoved nastopanja športnikov na naslednji največji športni prireditvi, olimpijskih igrah v Tokiu. Wada te zadnje obtožbe oziroma sume preiskuje, izsledke naj bi sporočila do konca leta.

Criag Reedie se po dveh mandatih poslavlja. Criag Reedie se po dveh mandatih poslavlja. Foto: Reuters

Blažje kazni za kokain in marihuano

Pri sprejemanju novega kodeksa se obeta nekaj sprememb, ena bo predvidoma povezana z blažjo kazijo za športnike, pri katerih bodo odkrili sledi uživanja drog, kot sta kokain ali marihuana.

Če bodo lahko dokazali, da teh sredstev niso zaužili zaradi povečanja športnih zmogljivosti, bo po novem prepoved nastopanja krajša, le tri mesece ali pa celo samo en mesec ob pogoju, da se bo športnik udeležil ustreznih zdravstvenih delavnic. Po sedanjem pravilniku lahko uživalce kokaina med športniki teoretično doletijo celo štiri leta prepovedi nastopanja, čeprav so v praksi takšne kazni krajše.

Alfons Hörmann Hoermann Sportal Nemec izgubil zaupanje v Wado

Nov predsednik Wade bo Poljak Witold Banka. Nov predsednik Wade bo Poljak Witold Banka. Foto: Reuters

Nov predsednik

Na kongresu bodo izvolili tudi novega predsednika, po dveh mandatih se bo Britanec Criag Reedie umaknil s tega položaja, nasledil ga bo poljski minister za šport Witold Banka. Ta je spomladi na posebnem glasovanju Wade dobil prednost pred Marcosom Diazom iz Dominikanske republike. Banka bo kot zadnji organizacijo vodil po sedanjem statutu, ko mesto predsednika izmenično dobijo kandidati političnih in športnih združenj v Wadi; po letu 2022 bo predsedniška funkcija povsem neodvisna.

Preberite še:

Juri Ganus Sportal Na olimpijskih igrah v Tokiu brez Rusije? Vodja Rusade se boji najhujšega. Wada Sportal Wada z revolucionarno metodo nad prekrškarje že na OI v Tokiu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin