Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2019,
9.59

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Tokio 2020 Juri Ganus WADA

Torek, 29. 10. 2019, 9.59

4 leta, 5 mesecev

Wada bo ruske pritožbe obravnavala do konca novembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Wada | Wada potrdila, da je dobila odgovore ruskih oblasti na niz "podrobnih in tehničnih vprašanj". | Foto Reuters

Wada potrdila, da je dobila odgovore ruskih oblasti na niz "podrobnih in tehničnih vprašanj".

Foto: Reuters

Svetovna protidopinška agencija (Wada) je v ponedeljek sporočila, da bo njen pritožbeni odbor do konca novembra pregledal obtožbe na račun Rusije, ki naj bi manipulirala s ključnimi podatki v državno podprti dopinški aferi. V izjavi za javnost je Wada potrdila, da je dobila odgovore ruskih oblasti na niz "podrobnih in tehničnih vprašanj".

Juri Ganus
Sportal Na olimpijskih igrah v Tokiu brez Rusije? Vodja Rusade se boji najhujšega.

Rusija je januarja Wadi predala več tisoč dokumentov in vzorcev, ki so bili pogoj, da Wada laboratorij znova prizna za verodostojnega. Prejšnji mesec pa je dopinška afera dobila novo poglavje, saj so v javnost prišli podatki, da so bili nekateri podatki prirejeni. Rusija se mora znova zagovarjati, njenim športnikom pa grozijo nove prepovedi tekmovanj.

Tudi vodja ruske protidopinške agencije Juri Ganus je pred časom napovedal, da pričakuje dolge kazni za ruske športnike ter popolno prepoved nastopa na olimpijskih igrah v Tokiu 2020, ker naj bi oblasti v Moskvi mednarodnim preiskovalcem predale prirejene laboratorijske podatke.

Kakšna bo usoda ruskih športnikov na olimpijskih igrah v Tokiu? | Foto: Getty Images Kakšna bo usoda ruskih športnikov na olimpijskih igrah v Tokiu? Foto: Getty Images

Najboljši scenarij, do katerega lahko po mnenju Ganusa pride, je, da le omejijo nastope ruskih športnikov oziroma jih nekaj povabijo na OI, kot se je zgodilo za OI 2018 v Pyeongchangu. Ganus poleg že omenjenih kazni za Rusijo zaradi zlorabe dopinga pričakuje še druge kazni, kot so omejitve ali prepovedi mednarodnih tekmovanj v Rusiji, izključitev ruskih funkcionarjev iz mednarodnih športnih zvez ter denarne kazni.

Wada ni določila točnega časovnega obdobja, kdaj bo končala obravnavo primera, njen pritožbeni odbor pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP določil rok "pred koncem novembra". Izvršni odbor Wade se bo sestal "takoj, ko bo to mogoče", in obravnaval morebitne posledice.

Ne spreglejte