Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2022,
18.25

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

judo Metka Lobnik Andreja Leški Maruša Štangar Baku

Petek, 4. 11. 2022, 18.25

1 leto, 5 mesecev

Baku, grand slam v judu

V Bakuju za začetek tretje mesto Štangarjeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Maruša Štangar | Maruša Štangar je na tekmi za grand slam v Bakuju osvojila tretje mesto v kategoriji do 48 kg. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Maruša Štangar je na tekmi za grand slam v Bakuju osvojila tretje mesto v kategoriji do 48 kg.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Slovenska judoistka Maruša Štangar je na tekmi za grand slam v Bakuju osvojila tretje mesto v kategoriji do 48 kg. Štangarjeva je bila prva od treh Slovenk, ki so nastopile v azerbajdžanski prestolnici, v soboto bo na tatamiju Andreja Leški (do 63 kg), v nedeljo pa še Metka Lobnik (do 78 kg).

V kategoriji do 48 kg je danes uspešno nastopila Maruša Štangar. V Bakuju je ni bilo med osmimi nosilkami, a je po zmagah nad domačinko Ramilo Alijevo in Portugalko Catarino Costo v odločilni tekmi za zmago v skupini C premagala še Španko Lauro Martinez Abelendo.

S tem se je uvrstila v boj za prva mesta, v polfinalu pa jo je premagala Italijanka Franceca Milani. V repasažu je nato slovenska judoistka ugnala Španko Mireio Lapurto Comas in si na ta način priborila tretje mesto. V finalu je slavila Francozinja Shirine Boukli, kot tretja ne svetovni lestvici najvišje postavljena nosilka v Bakuju, ki je premagala polfinalno zmagovalko nad Štangarjevio Milanijevo.

"Dan je bil težek, dolga tekma je bila in ni bilo lahko držati koncentracije. Drugače sem se počutila kar dobro, začela sem sicer bolj 'na zavori' in prisotna je bila anksioznost, a vedela sem, da imam možnost za dober rezultat. Vsaka borba je bila po svoje zelo naporna. Prva nasprotnica je bila sicer nekoliko nižjega ranga, a nisem smela narediti napake in prva borba je tako ali tako vedno težka, tudi danes je bila. Nato paso bile močne nasprotnice in težke borbe. No, v polfinalu je bilo hitro konec," je povedala Štangarjeva.

Po več kot letu dni znova do medalje

Po več kot letu dni je ponovno osvojili medaljo na tem tekmovanju. "Občutek je super. Ta medalja mi veliko pomeni, predvsem, da sem se uspela vrniti po tako dolgi odsotnosti. Rama je povsem pozdravljena, tudi koleno se 'drži'. Z medaljo sem si tudi priborila veliko točk in zagotovila mesto na mastersu. Pomeni tudi potrdilo, da delamo dobro," je dodala Štangarjeva.

Andreja Leški je trenutno najvišje uvrščena slovenska predstavnica na lestvici Mednarodne judo zveze (IJF), v Bakuju pa bo skušala popraviti vtis s svetovnega prvenstva, ki ga je pred tremi tedni gostil uzbekistanski Taškent. Tam je svetovna podprvakinja iz lanske Budimpešte izgubila že ob prvem nastopu proti Portugalki Barbari Timo.

V nedeljo bo slovenske nastope zaokrožila še Metka Lobnik v kategoriji do 78 kg, ki v Baku prihaja po drugem mestu v avstralskem Perthu, kjer pa je bila konkurenca v njeni kategoriji precej osiromašena, tokrat pa je prijavljenih 18 tekmovalk.

Preberite še:

Andreja Leški
Sportal Tri slovenske judoistke konec tedna v Bakuju
Martin Hojak
Sportal Slovenci v Avstraliji do dveh zmag in dveh drugih mest
Ne spreglejte