Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 11. 2013,
10.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

olimpijska bakla olimpijske igre vesolje

Četrtek, 7. 11. 2013, 10.26

6 let, 7 mesecev

(Ugasnjena) olimpijska bakla prvič odpotovala v vesolje (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Olimpijska bakla, ki se je na štirimesečno potovanje čez ruska prostranstva podala pred natanko mesecem dni, je danes prvič v zgodovini poletela v vesolje. Zaradi varnostnih razlogov brez plamena.

Olimpijska bakla, ki so jo 29. septembra 2013 na tradicionalen način, s pomočjo sonca in zrcal, prižgali v antični Olimpiji v Grčiji, se je s potovanjem v vesolje letos že drugič podala v neznano. Prvi tovrstni zgodovinski korak se je zgodil v noči na 20. oktober, ko je s pomočjo 11-članske mednarodne odprave, ki so jo sestavljali predstavniki Rusije, ZDA, Islandije in Finske, po štirih dneh boja z ledom in temperaturami, ki so se gibale okoli 25 stopinj Celzija pod ničlo, prvič v zgodovini obiskala Severni tečaj.

Bakla v vesolje brez plamena

Olimpijsko baklo so zaradi varnostnih zahtev pred odhodom v vesolje ugasnili, kar pa ne bo prvi primer ugasnjenega plamena na letošnji ognjeni ekspediciji. Prvi neprijetni dogodek se je primeril 7. oktobra na uvodni slovesnosti v Moskvi, kjer je nosilcu olimpijske bakle, nekdanjemu plavalcu Šavaršu Karapetjanu, plamen za trenutek ugasnil, na pomoč pa so mu organizatorji priskočili kar po domače, z vžigalnikom. Dogodek so povzeli številni mediji, na spletni strani do Kremlja kritične radijske postaje Eho Moskvi pa so incident označili kot slabo znamenje pred zimskimi olimpijskimi igrami 2014.

Šesturno potovanje od izstrelišča do mednarodne vesoljske postaje

Olimpijska bakla se je na svojo prvo pot v vesolje, natančneje na rusko mednarodno vesoljsko postajo Mir, podala v Sojuzu TMA-11. Vesoljsko ladjo, ki je bila tako kot kozmonavti opremljena z logotipom Soči 2014, so iz vesoljskega oporišča Bajnkonur izstrelili danes ob 8.14, cilj, mednarodno vesoljsko postajo, pa naj bi dosegla v približno šestih urah. Dmitrij Černišenko, predsednik organizacijskega obora Soči 2014, je ob tem ponosno izjavil, da je Rusija prva država, ki je v vesolje poslala človeka, z današnjim dnem pa tudi prva država, ki je na pot v vesolje poslala olimpijsko baklo. "Ta poteza označuje neverjetne človeške sposobnosti in je simbol želja in ambicij športnikov z vsega sveta, da v športu posežejo še višje."

Vesoljska ekspedicija tudi v neposrednem prenosu

Kako bo vse skupaj pravzaprav videti? Poveljnik vesoljske ladje, kozmonavt Mihail Tjurin bo po izkrcanju na MVP olimpijsko baklo predal kozmonavtoma Olegu Kotovu in Sergeju Rjasanskemu, ki bosta olimpijsko plamenico 9. novembra ponesla na štiriurni vesoljski sprehod. Pri tem bo Rjasanski skrbel za snemanje, Kotov pa za prenos bakle. Olimpijska vesoljska ekspedicija bo na ogled v neposrednem televizijskem prenosu.

Kozmonavt Tjurin bo baklo nosil že tretjič

Že prej omenjeni kozmonavt Mihail Tjurin bo tako imel priložnost še za tretje bližnje srečanje z olimpijskim ognjem. Baklo je namreč nosil že 24. junija letos, ko jo je organizacijski odbor Soči 2014 predstavil Zvezni vesoljski agenciji Roscosmos, drugič pa 10. oktobra, ko je imel čast, da je z olimpijskim ognjem pretekel svoj domači kraj Kolomna.

Ne spreglejte