Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 10. 2020,
19.03

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

olimpijske igre

Ponedeljek, 12. 10. 2020, 19.03

2 leti, 9 mesecev

ozaveščanje Japoncev in boj proti stigmatizaciji in diskriminaciji različnih oblik spolnosti

Tokio pred OI dobil tudi svoj Pride House

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Tokio 2020 | Tokijski projekt je podoben prejšnjim tovrstnim projektom na olimpijskih igrah. | Foto Getty Images

Tokijski projekt je podoben prejšnjim tovrstnim projektom na olimpijskih igrah.

Foto: Getty Images

V Tokiu so oblasti v nedeljo v okviru predolimpijskih projektov odprle prvo hišo ponosa (Pride House), namenjeno skupnosti LGBTQ, pa tudi ozaveščanju Japoncev in boju proti stigmatizaciji in diskriminaciji različnih oblik spolnosti v deželi vzhajajočega sonca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tokio - olimpijski krogi
Sportal Organizatorji odločeni: OI bomo pripravili ne glede na vse

Tokijski projekt je podoben prejšnjim tovrstnim projektom na olimpijskih igrah. Tokratni pa bo imel tudi stalen prostor za sestanke in informacijski center, namenjen izobraževanju o spolni raznolikosti. Obenem bo prostor v Tokiu nudil tudi zavetje vsem diskriminiranim in nadlegovanim.

Japonska je še vedno država, edina v skupini G7, ki ne priznava istospolnih skupnosti. Številni pari še vedno težko najdejo skupno stanovanje, neredko so partnerjem prepovedani celo medsebojni obiski v bolnišnici. In prav zaradi takšnih razmer aktivisti na Japonskem trdijo, da so tovrstni projekti, kot je hiša ponosa, v Tokiu nujni.

Tokio 2020
Sportal Kdaj gre na pot olimpijska bakla?

Japonska družba v celoti ni prijazna do oseb LGBTQ

"Ne samo v športu. Japonska družba v celoti, tudi na delovnih mestih in v šolah, ni prijazna do oseb LGBTQ. Zato je težko tudi priznati," pravi Gon Matsunaka, ki vodi projekt. Uradno se projekt imenuje Pride House Tokyo Legacy, zato organizatorji upajo, da bo njegov vpliv viden tudi po igrah. Matsunaka upa, da gre za mejnik, ki bo spremenil položaj skupnosti LGBTQ v japonski družbi.

"Ne samo v športu. Japonska družba v celoti, tudi na delovnih mestih in v šolah, ni prijazna do oseb LGBTQ. Zato je težko tudi priznati." | Foto: Getty Images "Ne samo v športu. Japonska družba v celoti, tudi na delovnih mestih in v šolah, ni prijazna do oseb LGBTQ. Zato je težko tudi priznati." Foto: Getty Images

"V športu smo vsi enaki. Zato pozdravljamo odločitev Tokia 2020, da v model iger dodaja različnost in vključevanje," pa je o projektu povedal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki je hiši zaželel tudi veliko uspeha.

V hišo ponosa je vključen tudi Fumino Sugiyama, ki je nastopal za žensko sabljaško reprezentanco, kasneje pa razkril, da je transspolnik. Kot je povedal, je bilo v času športne kariere nemogoče priznati svojo spolnost, saj je družba na Japonskem preveč homofobična. "Soočal sem se z dilemo, ali naj nadaljujem s športom, ki ga ljubim, ali pa naj bom zvest sam sebi ter preneham s sabljanjem."

Medtem ko je v svetu vse več športnih zvezdnikov, ki so razkrili, da niso del uveljavljenih norm heterogene spolnosti, izstopata denimo ameriška nogometašica Megan Rapinoe in britanski olimpijski prvak v skokih v vodo Tom Daley, se to na Japonskem še ni zgodilo. | Foto: Reuters Medtem ko je v svetu vse več športnih zvezdnikov, ki so razkrili, da niso del uveljavljenih norm heterogene spolnosti, izstopata denimo ameriška nogometašica Megan Rapinoe in britanski olimpijski prvak v skokih v vodo Tom Daley, se to na Japonskem še ni zgodilo. Foto: Reuters

Na Japonskem še brez razkritij športnikov

Na Japonskem se položaj ni bistveno spremenil. Medtem ko je v svetu vse več športnih zvezdnikov, ki so razkrili, da niso del uveljavljenih norm heterogene spolnosti, izstopata denimo ameriška nogometašica Megan Rapinoe in britanski olimpijski prvak v skokih v vodo Tom Daley, se to na Japonskem še ni zgodilo.

V okviru olimpijskega gibanja je bil tovrstni projekt prvič izpeljan na zimskih igrah v Vancouvru 2010. Začasno je bil del iger v Londonu 2012 in Riu 2016, pa tudi na drugih velikih športnih dogodkih, kot so igre Commonwealtha. Uradno so projekt zavrnili le prireditelji zimskih iger v Sočiju 2014, kjer pa so za skupnost LGBTQ zagotovili nekatere šotore za srečevanje.

Preberite še:

Iztok Čop, Luka Špik, Rajmond Debevec
Sportal Kot obletnica mature, a z maskami
Tokio OI 2021
Sportal Tokio tudi z aplikacijo za sledenje
Ne spreglejte