Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
17. 10. 2018,
10.13

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

Natisni članek

kanu kajak Peter Kauzer

Sreda, 17. 10. 2018, 10.13

5 let, 6 mesecev

Slovenski olimpijski podprvak se je odločil za Avstralijo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29
Peter Kauzer | Foto Sportida

Foto: Sportida

Peter Kauzer, najboljši slovenski kajakaš, je pred časom končal letošnjo sezono. Hrastničan nam je v pogovoru zaupal, da ga je na zadnjem svetovnem prvenstvu zanimala le zlata medalja. "Če bi šel samo na medaljo, bi jo verjetno dobil," je povedal Kauzer, ki pozimi spet odhaja na priprave v Avstralijo.

Peter Kauzer je letošnjo sezono začel sanjsko. V Pragi je postal evropski prvak, v prvem delu sezone na tekmah svetovnega pokala enkrat zmagal in enkrat osvojil drugo mesto, drugi del sezone pa se mu ni izšel po načrtih.

Sportal Naš srebrni olimpijec s slovaško zastavo. Da se to ne bi nikoli več zgodilo. #video

"Če finalna vožnja v Tacnu ne bi odpadla, bi se morda lahko drugi del sezone drugače odvil." | Foto: Nina Jelenc "Če finalna vožnja v Tacnu ne bi odpadla, bi se morda lahko drugi del sezone drugače odvil." Foto: Nina Jelenc Še posebej mu je žal domačega Tacna

"Sezone ne bi mogel bolje začeti. Bil sem zelo motiviran, željan rezultatov in tega, da bi sam sebi dokazal, da tudi v Pragi lahko dosežem dober rezultat. Na progi v Pragi sem namreč že velikokrat tekmoval, a mi nikoli ni uspelo zmagati. Res sem si želel te zmage in na koncu sem bil zares ponosen nase, da mi je v Pragi končno uspela vožnja, kakršno sem si želel."

"Malo mi je žal za drugi del sezone, ker vem, da sem bil dobro pripravljen, pa tudi dobro sem se počutil v čolnu. Škoda, ker je v Tacnu odpadel finalni dan. Tako sem ostal brez možnosti za boj za najvišja mesta. Če finalna vožnja v Tacnu ne bi odpadla, bi se morda lahko drugi del sezone drugače odvil."

Na svetovnem prvenstvu ga je zanimala le zmaga

Za dvakratnega svetovnega prvaka se tudi svetovno prvenstvo v Riu de Janeiru ni razpletlo po željah. V finalni vožnji je naredil veliko napako in pristal na začelju finala, na 10. mestu. Tekma bi se dobro iztekla, če bi proga imela 20 vrat in ne 24," se je pošalil Kauzer in nadaljeval: "Po polfinalu sem videl, kako majhne so razlike, in se zavedal, kje lahko še pridobim nekaj časa. Sam sebi in vsem preostalim v ekipi sem povedal, da sta pri meni samo dve možnosti: ali zmagam ali pa se mi vožnja podre."

Na svetovnem prvenstvu ga je zanimalo le prvo mesto. | Foto: Nina Jelenc Na svetovnem prvenstvu ga je zanimalo le prvo mesto. Foto: Nina Jelenc

"Zato sem se tudi na takšen način lotil tekme. Če bi šel samo na medaljo, bi jo verjetno dobil. Šel sem na zmago, ker sem vedel, da sem sposoben zmagati. Dobro sem se počutil in tudi na treningih mi je šlo zelo dobro. Vedel sem, da lahko osvojim naslov svetovnega prvaka, takšen pa je bil tudi moj cilj. V našem športu se napake dogajajo in je tudi zelo nepredvidljiv."

Peter Kauzer
Sportal Smola: Kauzer je bil odličen na poti, nato pa ''zabluzil"

Peter Kauzer je svoje dragoceno znanje delil z mladimi slovenskimi tekmovalci. | Foto: Gulliver/Getty Images Peter Kauzer je svoje dragoceno znanje delil z mladimi slovenskimi tekmovalci. Foto: Gulliver/Getty Images Navdušil mlade slovenske tekmovalce

Vrhunski športniki po končani sezoni nimajo prav veliko počitka in tako je tudi pri Petru Kauzerju, ki je prejšnji konec tedna najboljše slovenske mladinke in mladince za dva dni vzel pod svoje okrilje. Z njimi je treniral, delil svoje izkušnje in razmišljanje o samem kajaku. Kot nam je povedal, jim je s tem želel olajšati pot do svetovnega vrha.

"Zdi se mi, da so bili vsi navdušeni, in upam, da je to začetek neke zgodbe za naprej. Razložil sem jim nekaj stvari, ki jim jih morda drugi ne morejo ali ne znajo. Sam še vedno veslam oziroma tekmujem in vem, kaj tekmovalec čuti, ko je na vodi, trenira in tekmuje. To je povsem drugače, kot če ti to razlaga trener, ki je samo zunanji opazovalec," je povedal olimpijski podprvak iz Ria de Janeira.

Spet se je odločil za Avstralijo

Kauzer je ravno v teh dneh začel priprave na novo sezono. Kapsl, kot ga kličejo, je v preteklosti že večkrat poudaril, da se na priprave najraje odpravi v daljno Avstralijo. Nič drugače ne bo v prihodnje. 

"Dva meseca in pol bom v Avstraliji. Februarja sta tam tudi dve tekmi in po drugi tekmi se počasi vrnem domov. Odločil sem se, da bom do olimpijskih iger v Tokiu (2020) hodil na priprave v Avstralijo in se iz sezono v sezono resno pripravljal. Torej bom vse vložil v to. Tako sem se odločil. Ni mi težko vložiti sebe v to, če bom potem zaradi tega občutil zadovoljstvo, rezultatsko ali kako drugače," je še povedal 34-letni slovenski kajakaš, ki večjih sprememb pri opremi ne bo imel.

Urša Kragelj
Sportal Šla je skozi težko čustveno obdobje, a ji je uspelo
Ne spreglejte