Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
9.59

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

biljard

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 9.59

3 leta, 6 mesecev

Sanjin Pehlivanović, čudežni deček, ki ne skriva visokih ambicij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bosanski čudežni deček Sanjin Pehlivanović je s 13 leti najmlajši evropski prvak v biljardu v zgodovini. Njegova disciplina je biljard, a tudi nogomet mu je blizu. Kaj bo izbral?

Sanjin Pehlivanović je mladi mož iz Sarajeva, ki je kljub 13 letom v svetu biljarda že pustil svoj pečat. Avgusta letos je v Portorožu postal evropski prvak v biljardu v kategoriji do 17 let, kar mu je prineslo vstopnico za nastop na svetovnem prvenstvu v Šanghaju. A to je druga zgodba, zato se najprej lotimo predzgodbe.

Mladi profesionalec z visokimi ambicijami

Sanjin je v intimni svet biljarda zakorakal pri rosnih sedmih letih. Oče Senad, ki danes opravlja tudi vlogo njegovega trenerja, ga je peljal v biljardnico, kjer je radovedni fantič mojstre biljarda lahko opazoval pri delu. "Spomnim se, da mi takrat niso pustili igrati, češ da sem še premajhen, a ni minilo dolgo, ko sem tudi sam dobil priložnost za igro. Zdaj se z biljardom že štiri leta ukvarjam tudi profesionalno," je ob robu 9. Memoriala Mateja Grabnarja, kjer si je Sanjin kljub ne preveč posrečenemu nastopu (uvrstil se je med najboljših 64) priigral priznanje za najboljšega mladega igralca, hitel pojasnjevati za Sportal.

Kaj je za 13-letnika profesionalizem? "Da ne igraš zgolj iz zabave, ampak se stvari lotiš zelo resno, da hodiš na turnirje in veliko potuješ. Pri biljardu mi je všeč to, da je ogromno konkurence. Vedno si prizadevam, da nasprotnika prisilim, da se med igro čim bolj potrudi in dosega čim boljše rezultate," pravi mladenič, ki svoje biljardno mojstrstvo pili v klubu SBK Predator v Sarajevu.

Nogomet, biljard, šola

A čeprav je profesionalni igralec biljarda, pa ta vendarle ni ves njegov svet. Sanjin obiskuje 8. razred osnovne šole in pri NK Železničar trenira nogomet. Njegov urnik je torej zapolnjen do zadnje minute. Najprej ga čaka pouk, po pouku trening nogometa, nato opravljanje šolskih obveznosti in popoldne še trening biljarda. V povprečju trenira pet ur dnevno, pred večjimi turnirji tudi do osem ali celo deset ur.

Ni to malce preveč za 13-letnika, nas zanima. "Če želiš uspeti, potem ni," je odločen. In kaj bi bil zanj uspeh? "Postati svetovni prvak."

Zaradi napake drugih priložnost na svetovnem prvenstvu splavala po vodi

Tega je imel priložnost naskakovati prav prejšnji mesec, ko se je z 12-člansko ekipo Team Europa (v njem so bili evropski prvaki iz štirih biljardnih disciplin) udeležil svetovnega prvenstva v Šanghaju, ki pa se po spletu nesrečnih okoliščin ni razpletlo tako, kot si je Sanjin želel.

Zaradi napačne informacije o časovnici je zamudil prvo igro in priložnost za vidnejši uspeh je splavala po vodi. Kaj se je pravzaprav zgodilo? "Med ogrevanjem sem se pri vodji ekipe pozanimal, ob kateri uri igram in dobil odgovor, da ob 19. uri. No, v resnici sem bil na vrsti že ob 16. uri. Pet minut pred začetkom igre sem v hotelsko sobo dobil klic, kje hodim, češ da že čez pet minut igram. Seveda sem v dvorano prišel prepozno in tako izgubil prvi 'match'. Lahko si predstavljate, da nisem bil preveč srečen. To je bilo moje prvo svetovno prvenstvo, potem pa takole. Ne, ni bilo okej. Za nameček mi je Američan, s katerim bi moral igrati, pozneje namignil, da bi ga prav gotovo premagal s 7:0. Na koncu sem bil 13. in s tem seveda nisem bil zadovoljen," se je razgovoril Sanjin, ki bo na svetovnem prvenstvu v biljardu (tudi to bo v Šanghaju) igral tudi prihodnje leto.

Organizatorji priznali napako

Organizatorji so namreč priznali, da so pri obveščanju naredili napako in mu kot opravičilo zagotovili mesto na prvenstvu. To je kakopak razveselilo tudi njegovega očeta: "To se mi zdi korektno. Samo pomislite, koliko smo prepotovali in kako trdo je treniral, potem pa je zaradi napake drugih izvisel. Težko je verjeti," se je spomnil nesrečne situacije Sanjinov oče, ki ne skriva, da je vloga trenerja lahko tudi nehvaležna.

Vloga očeta in trenerja je lahko težavna

"Ja, to je lahko kar težava. Vem, da Sanjin svoje nogometne trenerje upošteva brez pardona, jaz pa mu moram vsako stvar povedati stokrat. Pa ne pretiravam. Drugi igralci me upoštevajo brez težav, vem, da sem zahteven trener in zahtevam disciplino, le s Sanjinom se moram pregovarjati okrog vsake stvari," se je Senad lotil njunega odnosa po sistemu reci bobu bob.

Delaven v stilu največjih

Kot vsak oče je tudi on hitro naštel še nekaj Sanjinovih lastnosti. "Fant je delaven, prijazen in simpatičen, vsi ga imajo radi. Rojen je za športnika, obožuje biljard. Če ga ne bi, ga ni sile na svetu, ki bi ga prepričala, da bi ga igral. Letošnje poletje sploh ni imel počitnic. Vse poletje je trdo treniral za evropsko prvenstvo in zato je tako uspešen. Samo poglejte druge vrhunske športnike. Zakaj je bil uspešen Dražen Petrović, zakaj sta uspešna Ronaldo in Đoković? Zato, ker po treningu, ko vsi drugi odidejo domov, še sama trenirata nekaj ur. Zato sta boljša od drugih. Za Sanjina velja podobno. Le pet odstotkov uspeha prinaša talent, vse drugo je garanje in odpovedovanje."

"Zanj bo izvedel ves svet. Boste videli!"

Na sinovo prihodnost gleda s precejšnjim optimizmom. "Ima nekaj zelo obetavnih rezultatov. Že to, da je najmlajši evropski prvak v zgodovini, pove marsikaj in kaže, da bi bila lahko njegova prihodnost sila obetavna," pravi Senad.

Seveda se odpira vprašanje, kako bo z nogometno potjo? "Počasi se bo moral odločiti. Že nekajkrat se je namreč zgodilo, da je imel na isti dan nogometno tekmo ter biljardni turnir in za zdaj je vedno izbral biljard. Tako da mislim, da vem, kako se bo odločil v prihodnosti."

Pa bo lahko živel na račun biljarda? "Vrhunski igralci biljarda pravijo, da se razmere tudi na tem področju slabšajo, vendar sem prepričan, da tisti, ki so konstantno na vrhu in ki igrajo v več disciplinah, lahko na račun biljarda živijo dokaj lagodno. Mislim, da moramo zdržati še dve leti in Sanjin bo postal res vrhunski igralec. Zanj bo izvedel ves svet, boste videli!"

Ne spreglejte