Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sobota,
17. 1. 2015,
22.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odbojka ACH Volley Salonit Anhovo pokal Slovenije

Sobota, 17. 1. 2015, 22.33

8 let, 1 mesec

Salonit prestrašil ACH Volley, a pokal se vrača v Tivoli

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
ACH Volley je po letu premora v svoje vitrine vrnil pokalno lovoriko. V finalu zaključnega turnirja v Šempetru je s 3:1 premagal Salonit Anhovo.

Trenerja Tomi Šmuc in Leon Schilling sta se v boj za prvo lovoriko v tej sezoni podala z naslednjimi postavami. Salonit je začel z Juretom Okrogličem, Urbanom Česnikom, Israelom dos Santosom, Luko Krivcem, Dejanaom Čabarkapo, Darijem Savičićem in liberom Andrejem Kovačičem, Ljubljančani pa Janom Kozamernikom, Michalom Kozlowskim, Semom Dolegombaiem, Andrejem Flajsem, Janom Klobučarjem, Ericom Mochalskim in Miho Plotom.

Čeprav smo pričakovali drugače, so veliko bolje z bojem za pokalno lovoriko vstopili Kanalci, ki odšli na drugi tehnični odmor z velikansko prednostjo osmih točk. Ko se je razlika med obema ekipama povečala na neverjetnih 22:12 v prid Primorcev, je bilo jasno, da bo prvi niz romal v roke Salonita, ki so odlično izkoristili anemičnost državnih prvakov (25:18).

Roberts neustavljiv v drugem nizu

Kljub presenetljivo gladko dobljenem prvem nizu so tudi v drugi niz odbojkarji iz Kanala začeli zelo podjetno in brez strahu. Na prvi tehnični odmor so Primorci odšli celo s točko prednosti (8:7), a ACH Volley, ki je tokrat od prve minute drugega niza igral z Avstralcem Nathanom Robertsem, ni bil daleč stran. Ves čas je sledil Salonitu, ob izidu 14:12 pa celo povedel za dve točki. Ljubljančani so začutili, da je to tisti trenutek, ki bi lahko prelomil tekmo in še bolj pritisnili v napadu.

Pri oranžnih zmajih je v teh trenutkih nezaustavljiv ravno Roberts, prednost pa se je povzpela na lepih pet točk (18:13). Schilling je zahteval minuto odmora, a izkušene Ljubljančane to ni zmedlo, prednost pa je ostala taka, kot je bila. Kanalci so se do konca drugega niza še približali z 17:20, do konca niza pa so nato dosegli le še tri točke (25:20). Izid v Šempetru je bil izenačen na 1:1.

Poškodba Savičića povsem spodrezala krila Kanalcem

Poljsko-avstralska (Kozlowski-Roberts) naveza odlično delovala tudi na začetku tretjega niza, Kanalci pa na vse skupaj niso imeli pravega odgovora. Ko je po sredini zapretil še Mario Koncilja, je ACH na prvi tehnični odmor odšel s prednostjo štirih točk (8:4). To še ni bila prevelika prednost državnih prvakov, a ko so v naslednjih dveh akcijah Ljubljančani še dvakrat v bloku ujeli mladega Okrogliča, pa je navijače iz Kanala, ki jih je v Šempeter prišlo kar lepo število, začelo skrbeti (10:4).

Kot da zaostanek ni bil dovolj, se je težje poškodoval še eden glavnih nosilcev igre pri Salonitu Darijo Savičić, ki tekme ni mogel nadaljevati. V igro je vstopil Blaž Marušič, ''solidarni'' Ljubljančani pa so nadaljevali svoj pohod. Ob delnem izidu 5:1 je Šmuceva četa na drugi tehnični odmor odšla s skoraj neulovljivo prednostjo (16:7). In res je bila, izjemno razpoloženi Roberts je letel po igrišču in bom bombardiral Kanalce, ti pa v svojih vrstah niso imeli razigranega tekmovalca. Edini, ki je še dosegel nekaj točk, je bil kapetan Čabarkapa, ni pa imel pomoči sotekmovalcev. Prednost ACH Volleyja je le naraščala, tretji niz pa se je brez pravega odpora v prvem nizu poletnih Primorcev hitro končal (25:12).

Sodnici razjezili Primorce

Pred začetkom četrtega niza se je vedelo, da Salonit ohranja v igri za deveti pokalni naslov le osvojen niz, zato so šli Primorci na vse ali nič. Dve dobljeni točki, ki so jim jih dosodili stranski sodniki, sta glavni sodnici Sanja Miklošič in Eva Tomec razveljavili. Trener Salonita ni ostal tiho in seveda zahteval obrazložitev, razveljavitev točk ni bilo, dobil je le rumen karton.

Vse skupaj je še podžgalo Kanalce, ki se kljub rahlemu zaostanku niso hoteli prehitro predati. V napadu je niti v svojih rokah držal Čabarkapa, pomagal mu je tudi Okroglič, na drugi strani pa je oranžni vlak naprej vlekel Roberts in odbojkarjem Salonita ni dovolil, da se jim povsem približajo. Kanalci so vseskozi zaostajali dve točki, ko je imel Salonit napad, da pride pod to magično mejo, pa sta v bloku blestela Kozamernik in Klobučar, ki je v četrtem nizu zamenjal kapetana Flajsa.

Ko se je na semaforju dvorane OŠ Šempeter izpisalo 19:12, je Schilling še zahteval minuto odmora in napraviti čudež, a izkušnje in kvaliteta oranžnih je bila prevelika. Ljubljančani so mirno finale pripeljali do konca in povsem zasluženo pokalno lovoriko vrnili v svoje vitrine. Zadnjo točno na tekmi za zmago s 3:1 v nizih je dosegel Američan Eric Mochalski.

Ne spreglejte