Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 5. 2022,
9.47

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

starost drsanje Kamila Valijeva

Torek, 3. 5. 2022, 9.47

1 leto, 11 mesecev

Saga z rusko najstnico poskrbela za predlog zvišanja starostne meje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Kamila Valijeva | Ruska umetnostna drsalka Kamila Valijeva je na olimpijskih igrah v Pekingu nastopila s komaj 15 leti. Se bo starostna meja zvišala? | Foto Reuters

Ruska umetnostna drsalka Kamila Valijeva je na olimpijskih igrah v Pekingu nastopila s komaj 15 leti. Se bo starostna meja zvišala?

Foto: Reuters

Nekaj mesecev po koncu zimskih olimpijskih iger v Pekingu, ki jih je zaznamovala tudi saga s komaj 15-letno rusko drsalko Kamilo Valijevo, je Mednarodna drsalna zveza (Isu) predlagala zvišanje starostne meje. Na mizi je predlog, da bi bila starostna meja tekmovalk na največjih članskih tekmovanjih 17 in ne 15 let, kot je veljalo do zdaj.

Kot danes piše USA Today, je mednarodna zveza razkrila podrobnosti predloga, ki je na dnevnem redu bližnjih sestankov na Tajskem, ki se bodo začeli 5. junija. Kot glavne razloge za povišanje starostne meje tekmovalk so pri Isuju navedli ugotovitve svoje zdravniške komisije.

Postopno zviševanje starostne meje

Če bo predlog sprejet, ga bodo postopoma uveljavljali v prihodnjih treh letih: najprej s 15 na 16 let in nato že pred naslednjimi zimskimi olimpijskimi igrami, ki bodo leta 2026 v Italiji, na 17 let. 

Pri umetnostnem drsanju je starost še posebej težavna, saj so zlasti mlajši športniki tisti, ki običajno premikajo tehnične meje športa in lažje izvajajo četverne skoke kot njihovi starejši vrstniki, še piše USA Today.

"Pri tem, ko dovolimo nastopati mladoletnim športnikom, jih izpostavljamo tveganjem in obremenitvam, ki niso primerni za njihovo starost. Ne gre le za fizične obremenitve, temveč tudi v smislu psihološkega in socialnega razvoja otroka," je zapisala zdravniška komisija Isuja.

Kot je pojasnila zdravniška komisija, "gre tudi za prezgodnjo izgorelost, motnje v prehranjevanju ter dolgoročne posledice poškodb".

Predlog je prišel manj kot tri mesece po tem, ko se je takrat 15-letna Kamila Valijeva znašla v središču mednarodnega dopinškega škandala med igrami v Pekingu.

Preberite še:

Vladimir Putin sprejem
Sportal Putin sprejel junake OI in v bran vzel najstnico, ki se je znašla sredi dopinškega škandala
Thomas Bach
Sportal Rusinja odgovarja Bachu, Američani želijo kolajne pred koncem OI
Kamila Valijeva
Sportal Mlada Rusinja želi dokazati svojo nedolžnost
Kamila Valijeva
Sportal Zlata kolajna Ščerbakovi, mlada Rusinja povsem odpovedala
Ne spreglejte