Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2022,
7.59

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

Peking 2022 Peking 2022 Kamila Valijeva

Petek, 18. 2. 2022, 7.59

2 leti, 2 meseca

Mlada Rusinja želi dokazati svojo nedolžnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Kamila Valijeva | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Ruska umetnostna drsalka Kamila Valijeva želi s pomočjo analize vzorca B dokazati svojo nedolžnost v dopinškem škandalu, ki je zasenčil njene nastope v Pekingu. Kot so sporočili njeni odvetniki, bo zaprosila za pregled vzorca B, ker bi med drugim lahko prišlo do tehnične napake švedskega laboratorija pri analizi njenega dopinškega testa. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach pa je komentiral hladno obravnavo ruske najstnice s strani njenega trenerskega tabora. MOK bo obravnaval tudi vprašanje mladoletnikov na olimpijskih igrah.

Pravni zagovorniki 15-letnice se sklicujejo na "izjemno nizko koncentracijo" prepovedanega zdravila za srce trimetazidina, ki je bilo dokazano v njenem vzorcu A. Med dopinškimi kontrolami športniki oddajo urin, katerega dve tretjini se napolnita v epruveto z vzorcem A, preostanek tvori vzorec B.

Kamila Valijeva
Sportal Zlata kolajna Ščerbakovi, mlada Rusinja povsem odpovedala

Dedek je Valijevo pogosto vozil na treninge in z njo preživel veliko časa.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dedek je Valijevo pogosto vozil na treninge in z njo preživel veliko časa. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Skušali bodo dokazati, da je prepovedana snov zašla v telo športnice

Tako bodo poskušali odvetniki dokazati, da je pozitiven rezultat testa posledica stika Valijeve z njenim dedkom, srčnim bolnikom. Pri tem naj bi prepovedana snov po nesreči zašla v telo športnice, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Dedek je Valijevo pogosto vozil na treninge in je z njo preživel veliko časa. Po presaditvi srca redno jemlje zdravilo trimetazidin, ki ga ima vedno pri sebi. Kot dokaz naj bi služil tudi videoposnetek, ki prikazuje dedka v avtu s škatlico zdravila.

Pozitivna na dopinškem testu 25. decembra

Da je bila Valijeva pozitivna na dopinškem testu 25. decembra lani, se je izvedelo šele prejšnji teden med zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu in po tem, ko je pomagala Rusom priti do zlate olimpijske medalje v ekipnem tekmovanju.

Kamila Valijeva | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ob dejstvu, da je mladoletna, so ji sodniki Mednarodnega razsodišča za šport (Cas) vseeno dovolili nastopati v posamični konkurenci, kjer je v četrtek po več dnevih dopinške afere in več napakah v prostem programu zasedla četrto mesto.

Cas je potek dopinškega testa ostro kritiziral. Od testa na ruskem državnem prvenstvu konec decembra lani do objave rezultatov 7. februarja letos je minilo več kot 40 dni, kar se zdi sodišču pred pomembnimi tekmovanji, kot so olimpijske igre, odločno predolgo. Sklicevanje stockholmskega laboratorija, da zaradi pandemije covid-19 nima dovolj osebja, je "neprepričljivo". Zaradi zamude se je Valijeva znašla v "izjemno težkem položaju", je še opozoril Cas.

Predsednik MOK pretresen zaradi ravnanja z najstnico

"Vprašanje nastopov mladoletnih športnic in športnikov bo na dnevnem redu izvršnega odbora Moka." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Vprašanje nastopov mladoletnih športnic in športnikov bo na dnevnem redu izvršnega odbora Moka." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) bo na eni od naslednjih sej razpravljal o prisotnosti mladoletnikov na olimpijskih igrah oziroma ali bodo lahko v prihodnje sploh nastopali na tem največjem športnem tekmovanju, je danes napovedal predsednik Moka Thomas Bach.

"Vprašanje nastopov mladoletnih športnic in športnikov bo na dnevnem redu izvršnega odbora Moka. In to o nastopih ne le na olimpijskih igrah ampak na vseh tekmovanjih, na katerih sicer tekmujejo odrasli. O tem sicer v izvršnem odboru že nekaj časa razmišljamo," je pojasnil Bach.

Razlog za to so pritiski javnosti po hladnem ravnanju trenerke z Valijevo.

"To je zelo, zelo žalostna zgodba. Tudi sam sem bil zelo pretresen, ko sem včeraj po televiziji gledal njen nastop. Videl sem, pod kako velikim pritiskom je bila, ta je bil daleč večji od tega, kar sem lahko sploh pričakoval," je ocenil Bach.

Mednarodna zveza ISU bo glasovala o minimalni starosti

Odgovorni pri Mednarodni drsalni zvezi (ISU) bodo še letos glasovali o predlogu za zvišanje minimalne starosti tekmovalcev na članskih mednarodnih tekmovanjih. Kot so pri ISU potrdili za francosko tiskovno agencijo AFP, je svet mednarodne zveze že predlagal, da bi starostno mejo na vseh tekmovanjih dvignili na 17 let.

Prav vprašanja o vplivu, ki ga ima lahko njeno spremstvo na najstnico, ter javni čustveni zlom Valijeve po četrtkovi tekmi, polni napak, po kateri je favoritinja za zmago končala na "le" četrtem mestu, so botrovali številnim pozivom k zvišanju starostne meje. Ta je zdaj določena pri 15 letih.

Pri ISU so za AFP sporočili, da lahko "potrdijo, da je svet mednarodne zveze že pripravil predlog za glasovanje o tem, da bi starostno mejo na vseh članskih tekmah dvignili na 17 let".

Dodali so, da sicer navadno ne komentirajo svojega dnevnega reda kongresa pred objavo, vendar so jih k temu pripeljali "trenutne razmere in različna medijska poročila". Za sprejetje predlagane spremembe bi bila potrebna dvotretjinska večina.

Kongres ISU bo potekal od 6. do 10. junija na Phuketu na Tajskem.

Preberite še:

drsalci ZDA
Sportal Američani zahtevajo svojo medaljo
Valijeva Richardson
Sportal Američanka zahteva odgovore: V čem je razlika med Rusinjo in mano? #video
Ne spreglejte