Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2022,
19.29

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Lia Ludvik Matej Vidmar Juš Mecilošek Martin Hojak Andreja Leški Sofija evropsko prvenstvo Anka Pogačnik judo

Sobota, 30. 4. 2022, 19.29

1 leto, 12 mesecev

Sofija, EP v judu

Slovenska judoistka do prvega odličja na velikih tekmovanjih!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Anka Pogačnik | Anka Pogačnik je prišla do svojega prvega odličja na velikih tekmovanjih. | Foto Saša Pahič Szabo/Sportida

Anka Pogačnik je prišla do svojega prvega odličja na velikih tekmovanjih.

Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida

Slovenska judoistka Anka Pogačnik je na evropskem prvenstvu v Sofiji osvojila bronasto odličje, svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih. V odločilni borbi je premagala Nizozemko Hilde Jager po treh kaznih.

Tridesetletna Slovenka je v boju za bron pokazala vse svoje bogato tehnično znanje. Fizično morda celo močnejša Nizozemka je šla v dvoboj izjemno nevarno, ko pa je Pogačnikova začela v svojih napadih menjati smer meta in garda, tekmica ni več našla ustreznih rešitev.

Nabirati so se začele kazni, taktično je slovenski junakinji letošnjega EP glasno z roba tatamija pomagal Gregor Brod, in ob izteku rednega dela je Jagerjeva prejela še tretjo kazen za diskvalifikacijo.

Dolg tekmovalni dan je tekmovalki kranjskega Triglava, ki je dolgo trenirala tudi pri Marjanu Fabjanu na Lopati, najprej namenil Turkinjo Fidel Ogan in Poljakinjo Katarzyno Sobierajsko, ki ju je 30-letna slovenska reprezentantka premagala predčasno.

V četrtfinalu je bila za 30-letno Gorenjko nato usodna izkušena Nizozemka Sanne van Dijke, bronasta z zadnjih olimpijskih iger in svetovnega prvenstva v lanskem letu. Tik pred koncem je tekmici uspel ippon, van Dijkova pa se je kasneje prebila vse do srebra. Nato je Pogačnikova v repasažu dobila Britanko Kelly Peterson Pollard in se v boj za bron, kjer priložnosti ni izpustila iz rok, prebila po vazariju.

Poseben dan, presenečena in vesela

"Dan je postal prav poseben pred bojem za bron." | Foto: Vid Ponikvar "Dan je postal prav poseben pred bojem za bron." Foto: Vid Ponikvar "Današnji dan je zame zelo poseben. Še toliko bolj presenečena in vesela sem, saj nisem vedela, do kam lahko posežem. Dan je postal prav poseben pred bojem za bron. Trenutki so takrat težki, saj veš, da imaš priložnost, a kolajna še ni tvoja. Vesela sem, da se mi je uspelo zbrati in da mi je uspelo," je po podelitvi odličij povedala 16. slovenska judoistka s kolajno s SP.

O borbah pa je dodala: "Eno borbo sem izgubila proti nosilki odličja z olimpijskih iger. Tudi tam sem pokazala dobro borbo, vse ostalo pa je bilo sanjsko. Šla sem iz borbe v borbo in šlo je do konca. Vedela sem, da so vse nasprotnice premagljivo. Mislim, da sem športno dozorela šele v zadnjih letih in zato toliko časa vztrajam v judu."

Tudi preostali Slovenci pokazali dober judo

Martin Hojak najprej ugnal nekdanjega olimpijskega prvaka, nato izgubil proti kasnejšemu zmagovalcu. | Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida Martin Hojak najprej ugnal nekdanjega olimpijskega prvaka, nato izgubil proti kasnejšemu zmagovalcu. Foto: Saša Pahič Szabo/Sportida Ostali slovenski tekmovalci so pokazali dober judo, a imeli tudi nekaj nesreče z žrebom. V kategoriji do 73 kg je Ljubljančan Martin Hojak najprej ugnal nekdanjega olimpijskega prvaka Fabia Basileja iz Italije, kjer je najprej povedel z vazarijem, nato pa tekmo končal z zaključnim prijemom. V nadaljevanju je bil zanj usoden kasnejši zmagovalec Hedajet Hajdarov iz Azerbejdžana.

"Imel sem dober dan, najboljše borbe v zadnjem obdobju. Razočaran sem, da nisem prišel višje, a zaradi same predstave nisem. Počakal je na mojo specialno tehniko, s protinapadom je prišel do minimalnega vazarija in očitno sem se sam uštel. Tekmec je znal moj napad izkoristiti, kar večini ne uspe, čeprav me poznajo. Jaz sem vedel, da me čaka, in malce sem se uštel pri njegovi reakciji."

Juš Mecilošek je moral priznati premoč drugemu finalistu Giovanniju Despositu iz Italije. "Dvoboj so danes odločile izkušnje, pa tudi njegov slog borbe mi ne ustreza, saj stalno skače pod noge in je nevaren za kazni. Mislim, da bom tudi sam z novo izkušnjo boljši," je bil po nastopu kritičen novinec na EP Mecilošek.

Vidmarju primanjkovali energije

V kategoriji do 81 kg je Matej Vidmar moral po več kot dveh minutah podaljška priznati premoč Ukrajincu Seregeju Krivčaču, ki je v nadaljevanju vse do polfinala lažje premagoval tekmece. "Med dvobojem mi je nekako zmanjkovalo energije. Imam tudi nekaj kilogramov manj kot običajno. Morda smo šli prepozno na tekmo, dva dni nisem skoraj nič jedel in morda sem tukaj izgubil energijo," je razloge za slabši nastop iskal Vidmar in dodal, da se je s tekmecem boril na pripravah in bil tam močnejši od njega.

Andreja Leški je takoj naletela na zelo razpoloženo Britanko Gemmo Howell, ki je na koncu osvojila zlato. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Andreja Leški je takoj naletela na zelo razpoloženo Britanko Gemmo Howell, ki je na koncu osvojila zlato. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slab žreb sta imeli tudi tekmovalki v kategoriji do 63 kg. Prvopostavljena Andreja Leški je po prostem prvem krogu naletela na danes zelo razpoloženo 31-letno Britanko Gemmo Howell, ki je na koncu osvojila zlato.

"Jasno je, da je tekma ogledalo naših treningov in to se je danes pokazalo. Bila sem skoraj brez priložnosti, napravila sem še napako. S slabo pripravo lahko dvoboj dobiš le po sreči... A čaka me še veliko tekem in priložnosti za zmage bo še veliko," je po nastopu povedala Leškijeva, ki je pred EP opozorila na dve resnejši poškodbi v sezoni in slabšo formo. Zdaj se bo osredotočila na to, da formo vrne na raven iz lanskega leta, ko je na EP osvojila bron in na SP celo srebrno kolajno.

Mlado Lio Ludvik je v prvi borbi po treh kaznih premagala Madžarka Hedvig Karakas.

Preberite še:

David Štarkel
Sportal Štarkel EP končal v drugem krogu
Ne spreglejte