Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 11. 2022,
19.45

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

gimnastika Giarnni Regini-Moran

Sobota, 5. 11. 2022, 19.45

1 leto, 5 mesecev

Liverpool, SP v gimnastiki

Pet finalov na orodjih, zmagovalci iz petih držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Giarnni Regini-Moran | Giarnni Regini-Moran  | Foto Reuters

Giarnni Regini-Moran

Foto: Reuters

Da je športna gimnastika res globalen šport, svetovni vrh pa iz leta v leto bolj izenačen, je pokazalo tudi 51. svetovno prvenstvo v Liverpoolu. Prvi dan finalov po orodjih so do kolajn prišli telovadci iz desetih držav, v vsakem finalu je zmaga odšla v drugo državo. Na veselje 8.000 domačih gledalcev je bil med zmagovalci tudi Giarnni Regini-Moran.

Daiki Hašimoto
Sportal Hašimoto še svetovni prvak v mnogoboju

Giarnni Regini-Moran je v prvem finalu dneva v dvorani M&S Bank Arena postal prvi britanski svetovni prvak na parterju v zgodovini, za njim pa sta se na odru za zmagovalce zvrstila Japonca Daiki Hashimoto, olimpijski prvak je v Angliji osvojil tudi mnogobojsko krono, ter Ryosuke Doi. Na tem orodju se je na SP predstavil tudi edini Slovenec Nikolaj Božič, ki je bil v kvalifikacijah 114.

Na preskoku, paradnem orodju najboljše Slovenke Teje Belak, ki je tokrat s 15. mestom obstala v kvalifikacijah, je zmago slavila olimpijska prvakinja na parterju, Američanka Jade Carey. To je bil zanjo prvi posamičen naslov svetovne prvakinje; Američanke so sicer na tem prvenstvu osvojile ekipno zmago.

Na konju z ročaji je zmagal Irec Rhys McClenaghan. Nekdanji evropski prvak (2018) na tem orodju ter bronast s SP 2019 je prišel do prvega svetovnega naslova. Na krogih pa je zmaga odšla v Turčijo; prvega naslova v karieri se je razveselil Adem Asil.

V Turčiji sicer že vrsto let kot strokovni sodelavec reprezentance deluje nekdanji slovenski šampion Aljaž Pegan, ki je pri Mednarodni gimnastični zvezi (Fig) tudi predsednik komisije za športnike in s tem tudi član izvršnega odbora svetovne zveze.

V zadnji ženski odločitvi prvega dne finalov, na dvovišinski bradlji, je Kitajka Wei Xiaoyuan ubranila naslov. Čeprav se je v finale uvrstila s četrto oceno, je danes pokazala največ zbranosti. Olimpijska prvakinja iz Tokia 2020 na tem orodju, Belgijka Nina Derwael, je prišla do bronaste kolajne.

Prvenstvo se bo končalo v nedeljo, ko bo na sporedu še preostalih pet finalov po orodjih.

Ne spreglejte