Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 8. 2013,
18.53

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ruta Meilutyte Litva Barcelona svetovno prvenstvo

Sobota, 3. 8. 2013, 18.53

9 mesecev

Najstnici udarili še enkrat, svetovna rekorda Meilutytejeve in Ledeckyjeve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Litovska plavalka Ruta Meilutyte je v polfinalu svetovnega prvenstva v Barceloni na 50 metrov prsno odplavala nov svetovni rekord. Novo najboljšo znamko je postavila tudi Američanka Katie Ledecky.

Meilutytejeva je tako za tri desetinke sekunde popravila znamko, ki jo je dopoldan v predtekmovanju dosegla Rusinja Julija Jefimova. Nova najboljša znamka na 50 prsno, ki jo je odplavala 16-letna Litovka, je zdaj 29,48 sekunde. Za Litovko je to že drugi svetovni rekord na prvenstvu, rekorden čas je postavila tudi na 100 metrov prsno.

S slavo se je ovenčala tudi Američanka Katie Ledecky. Osvojila je naslov svetovne prvakinje na 800 m prosto, ob tem pa je odplavala tudi nov svetovni rekord, ki zdaj znaša 8:13,86 minute. Šestnajstletnica je na tem prvenstvu že osvojila naslova na 400 in 1500 m prosto. Prejšnji rekord na 800 prosto (8:14,10) je bil v lasti Britanke Rebecce Adlington, odplavala pa ga je na olimpijskih igrah v Pekingu 2008.

Peto zlato medaljo na tem prvenstvu je osvojila Američanka Missy Franklin. Štirikratna olimpijska prvakinja je na 200 hrbtno slavila z novim rekordom prvenstev 2:04,76. Pred srebrno Avstralko Belindo Hocking je imela skoraj dve sekundi prednosti, tretja je bila Kanadčanka Hilary Caldwell. "Presrečna sem še s to medaljo. Tukaj imam res bogat program," je bila po zmagi kratka Američanka.

Na 100 delfin je zmagal južnoafriški šampion Chad le Clos z najboljšim dosežkom v sezoni na svetu 51,06. Najboljši iz polfinala, Američan Ryan Lochte je bil z 51,58 desetinko počasnejši kot ob svojem najboljšem izidu polfinala. Medalji sta osvojila še Madžar Laszlo Cseh in Poljak Konrad Czerniak. "Vesel sem, da sem zmagal. Tukaj so bili zbrani res sami zvezdniki, na čelu z Lochtejem, zato mi ta zmaga pomeni še veliko več," je po zmagi povedal le Clos.

Dvorano Palau Sant Jordi sta ogrela tudi dva sprinterska nastopa, ki sta jih dobila Danka Jeanette Ottesen Gray in Brazliec Cesar Cielo. Danka je bila najboljša na 50 delfin, preostali medalji na neolimpijski razdalji sta osvojili Kitajka Lu Ying in Nizozemka Ranomi Kromowidjojo. Svetovni rekorder Cielo pa je na 50 prosto ugnal Rusa Vladimirja Morozova in prijatelja slovenskega plavalca Jerneja Godca Georgea Bovella iz Trinidada. Cielo je svetovni prvak na 50 prosto postal že tretjič zapored.

Za pravo plavalno dramo sta v sklepni disciplini dneva poskrbeli Američanka Katie Ledecky in Danka Lotte Friis, prvi kandidatinji za zlato. Danka je uporabila prav vse taktične zvijače, tekmo začela hitro, se na sosednji progi odmaknila, da je vsaj optično povečala razdaljo, a na koncu z receptom ni bila uspešna. Še več, Američanki je podobno kot "zajec" v atletiki pomagala do svetovnega rekorda. Šestnajstletna Američanka je napadla po 550 metrih, Danko ujela 200 metrov pred ciljem in z močnim finišem je postavila še svetovni rekord. Danka se je morala zadovoljiti s tretjim najboljšim dosežkom vseh časov na svetu. Bron je osvojila Novozelandka Lauren Boyle, nekdanja sotekmovalka Sare Isaković v ekipi Berkeleyja.

Ne spreglejte