SiolNET. Sportal Drugi športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

London lahko dobi svoj klub lige NFL

3

termometer

 | Foto:
V košarkarski ligi NBA se govori o ustanovitvi evropske divizije, v ligi am. nogometa NFL so vse bolj glasni pobudniki ustanovitve kluba v Londonu. Tekme na Wembleyju so prvi korak v to smer.

Alistair Kirkwood, direktor NFL UK, ki organizira vsakoletno gostovanje dveh moštev profesionalne lige ameriškega nogometa na Wembleyju, zatrjuje, da se počasi uresničuje ideja o londonski franšizi lige NFL. Na Wembleyju se ena tekma rednega dela sezone igra od leta 2007. 28. oktobra letos bodo igrali St. Louis Rams in New England Patriots. V naslednjih štirih letih pa bo Wembley na eni od 16 tekem sezone domači teren za Jacksonville Jaguars. Nato pa se morda prav Jaguars, ki na Floridi le stežka napolnijo stadion, za stalno preselijo v britansko prestolnico.

"Prvo poglavje je uspešno zaključeno. Lastniki klubov so dali zeleno luč za nadaljevanje pogajanj. Pogodba z Jacksonvillom za naslednje štiri sezone je tudi zrela poteza. To nam daje možnost, da preverimo, ali lahko privabimo nove navijače in pospešimo priljubljenost določene franšize. V teh štirih letih se bomo veliko naučili, nato pa bomo lažje sprejeli odločitev o londonskem klubu," razlaga Kirkwood.

Tudi komisar lige Roger Goodell je naklonjen ideji o postopni širitvi v Evropo. "Teorija je, da London nekega dne dobi franšizo lige NFL. Svetovna publika želi vse več. Najprej smo imeli nekaj tekem predsezone. Ker so želeli prave tekme in najboljše igralce, smo jim nato dali eno tekmo rednega dela. Zdaj želijo še več. Naslednji korak sta dve tekmi, nato pa morda še mnogo več."

Od leta 2006 je v Veliki Britaniji gledanost Super Bowla narasla za 74 odstotkov (ligo vsak vikend spremlja okrog dva milijona Britancev). V 90. letih je liga NFL Europe neslavno propadla, se pa zlasti v Angliji, Nemčiji, Franciji in Avstriji v zadnjih letih igra vse boljši ameriški nogomet, ki privablja tudi vse boljše ameriške igralce.

Nova sezona lige NFL se sicer začenja čez 10 dni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin