Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
20.04

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

plezanje Mia Krampl Vita Lukan Olimpijske kvalifikacije

Četrtek, 26. 10. 2023, 20.04

6 mesecev

športno plezanje, olimpijske kvalifikacije, laval

Po prvem delu v boju za OI vodi Francozinja, dve Slovenki med sedmerico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Vita Lukan Koper 2023 | Vita Lukan je po prvem delu tekmovanja šesta. | Foto Grega Valančič

Vita Lukan je po prvem delu tekmovanja šesta.

Foto: Grega Valančič

Slovenske športne plezalke so uspešno začele evropske kvalifikacije za popolnitev mest na olimpijskih igrah v kombinaciji balvanov in težavnosti športnega plezanja prihodnje leto v Parizu. Vita Lukan in Mia Krampl zasedata šesto oziroma sedmo mesto po prvem delu tekmovanja v Lavalu v Franciji, Sara Čopar je 15.

Mia Krampl, Bern 2023
Sportal Šest Slovencev v Francijo v boj za olimpijsko vozovnico

Današnje predtekmovanje se je začelo s preizkušnjo v balvanih. Najboljša Slovenka je bila Lukan z osvojenimi tremi vrhovi balvanskih smeri od štirih. Krampl je bila z dvema vrhovoma 15., Čopar z enakim dosežkom 16.

Športne plezalke je nato čakal še nastop v težavnosti. Lukan in Krampl sta osvojili vrh smeri, s čimer sta vsaka iztržili po 100 točk. Vrh smeri je sicer osvojilo še pet tekmovalk. Čopar pa je osvojila višino 34+ za 12. mesto in izkupiček 64,1 točke v tem delu tekmovanja.

Mia Krampl zaseda sedmo mesto. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mia Krampl zaseda sedmo mesto. Foto: Grega Valančič/Sportida Najuspešnejša Slovenka po prvem delu tekmovanja je Lukan, ki je osvojila 184 točk, Krampl ima na svojem računu 164,6 točke, Čopar pa 128,5 točke. Na vrhu sta Francozinja Oriane Bertone, najboljša po balvanih, z izkupičkom 199,8 točke in Laura Rogora, ki ima 199,4 točke.

V petek bodo na startu Luka Potočar, Anže Peharc in Martin Bergant. | Foto: Grega Valančič V petek bodo na startu Luka Potočar, Anže Peharc in Martin Bergant. Foto: Grega Valančič

V petek slovenska trojica

Prvi nastop v Lavalu v petek čaka še moške s tremi Slovenci, na startu bodo Luka Potočar, Anže Peharc in Martin Bergant.

V Lavalu bodo zgolj zmagovalcema tega tekmovanja podelili vstopnici za nastop na olimpijskem turnirju v športnem plezanju v disciplini balvani in težavnost.

Garnbretova že z vstopnico

Nastop v Parizu prihodnjega avgusta si je že pred dvema mesecema in pol zagotovila olimpijska prvakinja iz Tokia Janja Garnbret z zmago na svetovnem prvenstvu v Bernu v Švici.

Janja Garnbret si je olimpijsko vozovnico priborila v Bernu. | Foto: Grega Valančič Janja Garnbret si je olimpijsko vozovnico priborila v Bernu. Foto: Grega Valančič

Slovenska reprezentanca ima na voljo še eno žensko in dve moški kvoti.

V soboto bodo na sporedu polfinalni boji, v nedeljo pa bo sledil sklepni del tega turnirja.

Ne spreglejte