Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2016,
13.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

plavanje Peter John Stevens Tjaša Oder Anja Klinar Damir Dugonjić London evropsko prvenstvo

Ponedeljek, 23. 5. 2016, 13.18

6 let, 6 mesecev

Plavalci zadovoljni iz Londona

Koroška ribica in Kranjčan z ameriškim imenom zadovoljna, kaj pa preostali?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
stevens medalja ep | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenski plavalci se z evropskega prvenstva v Londonu vračajo zadovoljni z medaljama Tjaše Oder in Petra Johna Stevensa, skupno pa kar z devetimi finalnimi nastopi. V petnajstčlanski odpravi so bila tudi nihanja, prvo priložnost za popravni izpit pa bodo nekateri imeli že na državnem prvenstvu, ki bo od četrtka do nedelje v Kranju.

"Lahko rečem, da sem z nastopi v celoti gledano zelo zadovoljen. Pričakovali smo eno medaljo, dobili smo dve, napovedovali smo več finalov kot pred dvema letoma v Berlinu in teh je bilo kar devet, s čimer smo številko podvojili. S tega vidika smo lahko zelo zadovoljni," je prvenstvo videl selektor Miha Potočnik, a dodal: "Ob optimalnem plavanju bi bil izkupiček seveda lahko še boljši."

Zanesljivi novi potnik na olimpijske igre je Anže Tavčar, po novem najhitrejši Slovenec na 100 metrov prosto, ki se je pridružil Tjaši Oder, Damirju Dugonjiću in Anji Klinar, ki že imajo potrjeno normo A za nastop v Riu de Janeiru, Martinu Bauu in Tjaši Vozel se je v čakalnici pridružila še mlada Janja Šegel. "Štafeta je trenutno na 17. mestu in zdaj se bomo s trenerji pogovorili, ali bomo s štafeto poskušali tudi na prvenstvu v Kranju."

Tretje mesto Tjaše Oder na 800 metrov prosto je lep obet za olimpijske igre, pravi selektor plavalne reprezentance Miha Potočnik. | Foto: Getty Images Tretje mesto Tjaše Oder na 800 metrov prosto je lep obet za olimpijske igre, pravi selektor plavalne reprezentance Miha Potočnik. Foto: Getty Images

Dosežek Odrove je lep obet za Rio

Med dosežki je Potočnik na prvo mesto postavil nastop Tjaše Oder v olimpijski disciplini na 800 metrov prosto: "Mislim, da so to tudi lepi obeti za Rio."

Pohval so bili deležni tudi drugi. "Večina je plavala osebne rekorde ali pa blizu njih, ob Odrovi je presenetil Stevens, razočarala je le Tjaša Vozel, ki bi z osebnimi rekordi tukaj nastopala v finalih, na 100 metrov prsno bi se morda borila celo za medaljo," še pravi prvi mož slovenske stroke.

Zdaj bo čakal na konec državnega prvenstva, kjer si želi, da se ekipi za Rio pridruži še kdo od kandidatov, najbolj vroča imena pa so Stevens, Nastja Govejšek, Robert Žbogar in morda ženska štafeta na 4 x 200 metrov prosto, ki je v Londonu zamudila prvo kvalifikacijsko priložnost.

Premora v dveh mesecih do iger ne bo. Po državnem prvenstvu slovensko reprezentanco čaka tekma v Canetu, višinske priprave v Franciji in pomembno testiranje opravljenega nastopa na odprtem prvenstvu Francije v Vichyju. Doma se bo ekipa predstavila v Radovljici, konec julija pa ekipa že potuje v Brazilijo.

V zvezi z Londonom ne gre prezreti, da je pomemben kraj za slovensko plavanje. Prav tu je Kamničan Tone Cerer leta 1938 Sloveniji namreč priboril prvo kolajno na tovrstnih tekmovanjih in tudi tokrat Slovenci niso ostali praznih rok.

Ne spreglejte