Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2023,
14.03

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Bern 2023 Gorazd Hren Mia Krampl Vita Lukan športno plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret

Sreda, 16. 8. 2023, 14.03

8 mesecev, 2 tedna

Janja Garnbret: Lep občutek je, ko se zbudiš ob kolajnah #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Janja Garnbret | Foto Katja Kodba/STA

Foto: Katja Kodba/STA

"Moram priznati, da je lep občutek, ko se zbudiš ob kolajnah, predvsem pa ob zagotovljeni vozovnici za olimpijske igre," je tri dni po koncu svetovnega prvenstva v Bernu v Švici na druženju z novinarji razlagala Janja Garnbret, ki se iz dežele sira in čokolade vrača z dvema naslovoma svetovne prvakinje in enim naslovom podprvakinje, predvsem pa, in to ji pomeni največ, z zagotovljenim nastopom na olimpijskih igrah v Parizu 2024, kjer bo branila olimpijski naslov iz Tokia.

Janja Garnbret Bern
Sportal "Največ mi pomeni to, da sem oseba, ki je ljudem v navdih"

Poudarila je, da se je vseh 12 dni, kolikor je trajal plezalni vrhunec sezone, počutila zelo dobro, bila je povsem osredotočena na svojo nalogo. "Na tem prvenstvu smo odlično delovali kot ekipa, se imeli zelo lepo v vsakem trenutku, vzdušje je bilo odlično in posledično je bilo vse lažje. Zagotovo si bom zapomnila, da sem res uživala v plezanju in imela ob sebi ljudi, ki so mi vedno stali ob strani ter mi olajšali delo na steni. Ob tem si bom zagotovo zapomnila tudi pripravljalno obdobje in prvenstvo kot rezultat dobrega dela in pripravljenosti. Letos sem prvič imela resnejšo poškodbo in okoliščine so bile nove. Kljub temu mi je uspelo doseči zastavljen cilj."

Fotogalerija (foto: Grega Valančič/Sportida)
Fotogalerija
1 / 20

Cilj njene sezone je dosežen, njen naslednji letošnji cilj je dobro opravljena tekma svetovnega pokala v Kopru, dolgoročni pa olimpijske igre. "Naslednja velika kljukica mora biti narejena v Parizu, do takrat pa še nekaj vmesnih ciljev, vključno s celotnim procesom treninga, ki me dejansko pripelje do stanja, v katerem lahko računam na najboljši rezultat."

Kot je že pred dnevi v pogovoru za Sportal napovedal njen trener Roman Krajnik, priprave na športni vrhunec leta 2024 začneta 1. novembra letos.

Janja Garnbret Bern 2023
Sportal Trener Janje Garnbret: To, kar počne Janja, je zunajzemeljsko
Vita Lukan
Sportal Poškodba v sezoni kvalifikacij ji tokrat ne bo prekrižala načrtov

Mia Krampl, svetovna podprvakinja 2019 v težavnosti, svetovna podprvakinja 2021 v kombinaciji in aktualna evropska podprvakinja v olimpijski kombinaciji balvani-težavnost, je na prvenstvo odpotovala z višjimi cilji, a je bila kljub razočaranju v kombinaciji s celotnim svetovnim prvenstvom zadovoljna. V težavnosti je zasedla četrto mesto, kar je njen najboljši rezultat letošnje sezone. In to na tekmi, kjer je res celotna konkurenca. Tudi v kombinaciji je balvane solidno plezala. "To je potrditev, da sem na pravi poti, in s tako glavo grem tudi v zadnji del sezone."

Mia Krampl | Foto: Grega Valančič Mia Krampl Foto: Grega Valančič

Vita Lukan je zaradi poškodbe kolena v začetku leta prilagodila sistem treninga. Do prve tekme svetovnega pokala v Innsbrucku še ni bila na ravni, kot bi si želela. Zmaga v Brianconu, ki je bila tik pred Bernom, pa ji je prinesla veliko sproščenosti. Največja pričakovanja v Bernu je imela na posamezni tekmi v težavnosti, kjer je le za en gib zgrešila finale. "Kljub temu sem zadovoljna s svojim nastopom. Na žalost mi ni uspelo ponoviti podobne predstave v polfinalu kombinacije. Če potegnem črto, sem pa zadovoljna že z uvrstitvijo med najboljših 20, ker verjamem, da lahko še nadgradim formo, sploh v balvanih."

Vita Lukan | Foto: Grega Valančič Vita Lukan Foto: Grega Valančič

Selektor slovenske reprezentance in trener Gorazd Hren je povzel še preostale uspehe tekmovalcev. "Tudi preostala dekleta so bila odlična, v težavnosti je bilo vseh pet v polfinalu in na koncu Mia tik pod stopničkami na četrtem mestu. V balvanih je bila Julija Kruder odlična 11.  Pri fantih smo si gotovo želeli boljše nastope, nismo pričakovali, da se bo vse končalo že v kvalifikacijah, predvsem Luka (Potočar, op. a) ni imel svojega dne v težavnosti."

Vita Lukan, Janja Garnbret in selektor Gorazd Hren. | Foto: Grega Valančič/Sportida Vita Lukan, Janja Garnbret in selektor Gorazd Hren. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ob tem je dodal, da ima slovenska reprezentanca v svojem arhivu že 23 kolajn s svetovnih prvenstev. "Zadnjih 15 let prihajamo Slovenci domov z vsaj eno medaljo. To je nekaj, česar nima ravno vsaka svetovna reprezentanca. To gre vse pripisati navdušenosti naših športnikov in trenerjev, garanju in dobremu delu vrsto let. Res že dolgo krojimo vrh in upajmo, da tako ostane."

Rezultati slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu v Bernu 2023:

Janja Garnbret: 1. mesto v balvanih, 1. mesto v kombinaciji in 2. mesto v težavnosti

Mia Krampl: 4. mesto v težavnosti, 31. mesto v balvanih in 14. mesto v kombinaciji

Vita Lukan: 10. mesto v težavnosti, 49. mesto v balvanih in 17. mesto v kombinaciji

Lucija Tarkuš: 18. mesto v težavnosti

Sara Čopar: 21. mesto v težavnosti

Julija Kruder: 11. mesto v balvanih

Katja Debevec: 43. mesto v balvanih

Luka Potočar: 33. mesto v težavnosti, 37. mesto v balvanih, 39. mesto v kombinaciji

Zan Lovenjak Sudar: 51. mesto v težavnosti, 21. mesto v balvanih, 30. mesto v kombinaciji

Anže Peharc: 65. mesto v težavnosti, 27. mesto v balvanih, 38. mesto v kombinaciji

 

Paraplezalci:

Matej Arh: 8. mesto

Manca Smrekar: 10. mesto

Tanja Glušič: 13. mesto

Preberite še:

Jakob Schubert
Sportal Avstrijcu Schubertu še šesti naslov svetovnega prvaka
Janja Garnbret Bern
Sportal Janja Garnbret po še enem veličastnem uspehu: Olimpijske igre, prihajam!
Janja Garnbret Bern
Sportal Sijajna Janja Garnbret znova na svetovnem prestolu in z olimpijsko vozovnico!

 

Ne spreglejte