Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2019,
11.32

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,01

14

Natisni članek

svetovno prvenstvo v športnem plezanju Hačiodži 2019

Torek, 13. 8. 2019, 11.32

4 leta, 8 mesecev

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju, Hačiodži 2019, balvani

Janja Garnbret igraje do (novega) naslova svetovne prvakinje! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,01

14

Janja Garnbret Hočiodži finale | Janja Garnbret je na Japonskem ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanih. To je že njena četrta zlata medalja s svetovnih prvenstev, v zbirki pa ima še eno srebrno. Na balvanih je nepremagljiva že od aprila lani. | Foto Manca Ogrin

Janja Garnbret je na Japonskem ubranila naslov svetovne prvakinje v balvanih. To je že njena četrta zlata medalja s svetovnih prvenstev, v zbirki pa ima še eno srebrno. Na balvanih je nepremagljiva že od aprila lani.

Foto: Manca Ogrin

Janja Garnbret je v Hačiodžiju na Japonskem, kamor je odpotovala na krilih popolne balvanske sezone, ubranila naslov svetovne prvakinje v tej disciplini. Dvajsetletnica se je v finalu dobesedno poigrala s tekmicami. Igraje je preplezala uvodna in zadnji balvan, tega je razrešila v pičlih 40 sekundah, preglavice ji je povzročal zgolj tretji, kjer ni našla rešitve. Naslov svetovne podprvakinje je tako kot lani osvojila Japonka Akiyo Noguchi, tretje mesto pa je pripadlo Britanki Shauni Coxsey.

Kateri naslov svetovne prvakinje v balvanih je bolj poseben, lanski ali letošnji?

Video: Manca Ogrin/Planinska zveza Slovenije

Janja Garnbret, ki se z današnjim dnem lahko pohvali že s četrtim naslovom svetovne prvakinje (dvakrat je slavila v balvanih in postala prva tekmovalka, ki je ubranila balvanski naslov, po enkrat pa v težavnosti in kombinaciji, ki je bila lani v Innsbrucku na sporedu prvič), razlik med lanskim in letošnjim naslovom ne dela. Vsak po svoje je zelo poseben, pravi.

"Lani je bila zmaga posebna zato, ker je bila prva v balvanih, letos pa je bilo zaradi uspešne balvanske sezone vse skupaj nekoliko bolj napeto."

Janja Garnbret je prva ženska, ki je ubranila balvanski naslov svetovne prvakinje:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Janja Garnbret is back-to-back Bouldering World Champion. The 20-year-old Slovenian is the first woman to successfully defend a World Championship Bouldering title. Akiyo Noguchi wins her 5th career Bouldering World Championship medal, taking Silver, and Shauna Coxsey win her first career World Championships Medal, earning Bronze. It’s also the first World Championships medal for Great Britain. . . Garnbret vaulted ahead of the field with the only top of W2, an ambitious coordination problem on which no one else secured zone. Garnbret did not send W3. Both Coxsey, and then Noguchi moved into the lead with flashes of W4, but Garnbret locked down the title with her own flash of the final problem, the only woman with three tops. . . Here are the Finals Results: 1 - Janja Garnbret (SLO) 🥇 2 - Akiyo Noguchi (JPN) 🥈 3 - Shauna Coxsey (GBR) 🥉 4 - Ievgeniia Kazbekova (UKR) 5 - Miho Nonaka (JPN) 6 - Nanako Kura (JPN) . . Video of @janja_garnbret with a spectacular top of W2 courtesy of @ifsclimbing / ifsc-climbing.org Watch the full replay of Women’s Finals on the IFSC YouTube Page, link in profile link.

A post shared by Canadian Climbing News (@cdnclimbingnews) on

Ohranila je mirno glavo

Priznava, da je ponosna na to, da ji je uspelo ohraniti mirno glavo. Tudi sicer se na prvenstvu v predmestju Tokia, z izjemo dolgega potovanja, ki jo je pošteno utrudilo, dobro počuti.

Janja Garnbret
Sportal Deklica z jeklenim oprijemom, ki premika meje #video

"Vedno pravim, da je treba uživati. Sama namreč vem, da takrat, ko sem v svojem svetu, plezam najbolje. Tako je že od kvalifikacij naprej. Dala sem vse od sebe, vse se mi je lepo sestavilo in ne bi si mogla želeti boljšega uvoda v prvenstvo," se je smejalo Korošici, ki je bila tokrat z zahtevnostjo balvanov zadovoljna. Večkrat je namreč že javno opozorila na to, da so smeri včasih premehak oreh za vrhunske plezalke in plezalce.

Janja Garnbret Hočiodži finale | Foto: Manca Ogrin Foto: Manca Ogrin

Drugo balvansko uganko razrešila zgolj svetovna prvakinja

"Težavnost je bila primerna, stili postavitve zelo raznovrstni, zelo sem zadovoljna z balvani," je pohvalila postavljavce smeri. Na vprašanje, kako zahteven je bil drugi balvan – Garnbretova je bila namreč edina, ki je dosegla vrh – je odgovorila, da je šlo za najtežjo koordinacijo postavitev v vsem svetovnem pokalu. "Res sem vesela, da sem ga preplezala."

Lanski naslov svetovne prvakinje v balvanih je Garnbretova doživela zelo čustveno, letos ga je pospremila "zgolj" z nasmehom in stisnjeno pestjo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Lanski naslov svetovne prvakinje v balvanih je Garnbretova doživela zelo čustveno, letos ga je pospremila "zgolj" z nasmehom in stisnjeno pestjo. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Proslavljanje naslova bo moralo počakati

Časa za proslavljanje naslova ne bo. Že jutri plezalce in plezalke čakajo kvalifikacije v težavnostnem plezanju. Pestro bo že od 3. ure. Polfinale in finale v obeh konkurencah bosta na sporedu v četrtek.

Že jutri ob 3. uri po srednjeevropskem času kvalifikacije težavnosti

V kvalifikacijah težavnosti bodo poleg Garnbretove in specialistov za težavnost Mine Markovič, Tjaše Kalan, Martina Berganta in Luke Potočarja nastopili še Lučka Rakovec, Mia Krampl, Vita Lukan, Jernej Kruder, Domen Škofic in Anže Peharc, ki se bodo potegovali tudi za razvrstitev v olimpijski kombinaciji ter za eno od sedmih olimpijskih vstopnic v vsaki od konkurenc, ženski in moški.

"Da, škoda, da ne bo časa za proslavitev zmage, že jutri se vse skupaj nadaljuje. Treba bo biti zbran še naslednjih 10 dni," opozarja plezalna superšampionka, ki ima pri komaj 20 letih v žepu že štiri naslove svetovne prvakinje, če zmage v svetovnem pokalu, ki jih niza kot po tekočem traku, tokrat pustimo ob strani.

Zmagovalna balvanska trojka z letošnjega svetovnega prvenstva. Prvo in drugo mesto imata enaki lastnici, na 3. mestu pa je Srbkinjo Stašo Gejo, ki okreva po poškodbi, zamenjala Britanka Shauna Coxsey. | Foto: Manca Ogrin Zmagovalna balvanska trojka z letošnjega svetovnega prvenstva. Prvo in drugo mesto imata enaki lastnici, na 3. mestu pa je Srbkinjo Stašo Gejo, ki okreva po poškodbi, zamenjala Britanka Shauna Coxsey. Foto: Manca Ogrin

Je pred vrati nov mejnik?

Če bi na tem prvenstvu zmagala v treh disciplinah (balvani, težavnost in kombinacija), bi se znova vpisala v zgodovino. To namreč še nikoli ni uspelo nikomur. Garnbretova je bila mejniku povsem blizu že lani, ko je zmagala v balvanih in kombinaciji, medtem ko je v težavnosti osvojila naslov svetovne podprvakinje.

Zanimanje za Garnbretovo je precejšnje. | Foto: Manca Ogrin Zanimanje za Garnbretovo je precejšnje. Foto: Manca Ogrin

Garnbretova je bila edina slovenska predstavnica v današnjem finalu. Njene reprezentančne kolegice Lučka Rakovec, Urška Repušič in Mia Krampl, ki so se prvič uvrstile v balvanski finale svetovnega prvenstva, so obstale v polfinalu.

Lučka Rakovec, sedma v kvalifikacijah, je z dvema conama osvojila 12. mesto, Urška Repušič je bila z eno doseženo cono 15., Mia Krampl, prav tako z eno cono, pa je zasedla 17. mesto. Vse tri so bile s svojo predstavo zadovoljne.

Lučka Rakovec SP Hačiodži | Foto: Manca Ogrin Foto: Manca Ogrin

V moški konkurenci je Jernej Kruder, svetovni podprvak v balvanih leta 2014 in lani zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih, osvojil končno 10. mesto. Naslov svetovnega prvaka je osvojil Japonec Tomoa Narasaki, drugi je bil Avstrijec Jakob Schubert, svetovni prvak v težavnosti in kombinaciji iz Innsbrucka, tretje mesto pa je pripadlo Nemcu Yannicku Floheju.

V balvanih so nastopili še Vita Lukan in Anže Peharc, ki se jima je z 21. mestom polfinale za las izmuznil, Domen Škofic je osvojil 27., Gregor Vezonik, lani tretji na svetovnem prvenstvu, pa je končal na 39. mestu.

Tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren je bil po balvanskem delu nasmejan.

"Bolj zadovoljni skoraj ne bi mogli biti, Janja je bila neverjetna. Skozi vse kroge je pokazala, da si ta naslov zasluži. Bila je praktično brez konkurence. Kar zadeva druge Slovence, bi se lahko bolje izšlo. Želeli smo si vsaj še eno Slovenko v finalu, upali pa smo tudi na predstavnika v moškem finalu. Jernej je imel v polfinalu res smolo."

Preberite še:

Katja kadić
Sportal Nesreča vedno pride v napačnem trenutku, tudi v primeru vrhunske plezalke #intervju
Sportal "Novinarji ste me večkrat vprašali, kaj mi več pomeni. Zdaj vem." #intervju

 

Gorazd Hren plezalci
Sportal Selektor ne vidi razlogov, zakaj se Janji načrt ne bi posrečil #intervju
Janja Garnbret IFSC WORLD CUP MUNICH
Sportal Janje te dni ne mika tisto, kar se zdi, da vse ostale #intervju
Ne spreglejte