SiolNET. Sportal Drugi športi
2,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Luka Potočar, svetovni podprvak v težavnostnem plezanju

Mladi Slovenec, ki se je zapisal v zgodovino #video

2,14

termometer

Luka Potočar Mia Krampl
Luka Potočar je na svetovnem prvenstvu z drugim mestom v težavnosti poskrbel za največji uspeh v svoji športni karieri. Z drugim mestom v kombinaciji je slovenski uspeh v Moskvi dopolnila Mia Krampl. Foto: Gorazd Hren

19-letni Jeseničan Luka Potočar je prav na zadnji dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju v Moskvi osvojil svojo prvo medaljo na svetovnih prvenstvih. Z naslovom svetovnega podprvaka v težavnosti se je v slovensko športno zgodovino zapisal kot prvi slovenski plezalec z medaljo na SP v težavnosti. Do zdaj so jih osvajala le dekleta.

Čeprav je svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Moskvi minilo brez prve zvezdnice tega športa, serijske zmagovalke in olimpijske prvakinje Janje Garnbret, ki se je odločila za predčasen konec sezone, se slovenska odprava v domovino vrača z dvema medaljama.

Prav na zadnji dan prvenstva je slovenska zbirka medalj s svetovnih prvenstev narasla na okroglo število 20.

Najprej je 19-letni Jeseničan Luka Potočar postal svetovni podprvak v težavnosti, po zmnožku uvrstitev iz vseh treh plezalnih disciplin pa je postalo jasno, da je srebrno medaljo osvojila tudi 21-letna Golničanka Mia Krampl, ki je bila druga najboljša v razvrstitvi kombinacije.

Potočar je prvi slovenski plezalec z medaljo na SP v težavnosti. Do zdaj so jih v tej disciplini na taki ravni osvajala samo dekleta. Potočar je prvi slovenski plezalec z medaljo na SP v težavnosti. Do zdaj so jih v tej disciplini na taki ravni osvajala samo dekleta. Foto: Guliverimage

Za srebro je zadostovalo že 19. mesto v težavnosti, 23. v hitrosti in 29. v balvanih, saj se številne tekmovalke niso odločile za nastop v vseh treh disciplinah. V slovenskem taboru je v vseh disciplinah nastopila zgolj Kramplova, saj je želela unovčiti vsa prizadevanja, ki jih je v zadnjih letih vložila v piljenje vseh treh disciplin, predvsem pa hitrostnega plezanja.

A najbolj se je sinoči seveda smejalo Potočarju, najmlajšemu članu slovenske reprezentance v Moskvi, ki je po suvereni predstavi v finalu osvojil srebrno medaljo in naslov svetovnega podprvaka v težavnostnem plezanju.

Potočar je bil po polfinalu tretji, v finalu pa je napredoval na 2. mesto. Potočar je bil po polfinalu tretji, v finalu pa je napredoval na 2. mesto. Foto: Guliverimage

Edinstveno priložnost izkoristil z obema rokama

Bodočega informatika je pred finalom dodatno podžgala pripomba, da ima edinstveno priložnost, da se v zgodovino zapiše kot dobitnik prve moške medalje v težavnosti za Slovenijo na svetovnih prvenstvih. Do zdaj so jih namreč v težavnosti osvajala samo dekleta (Martina Čufar, Maja Vidmar, Mina Markovič, Mia Krampl in Janja Garnbret).

Nekdanji mladinski evropski prvak in podprvak v težavnosti je priložnost izkoristil z obema rokama.

Kljub manjši napaki v spodnjem delu je zelo suvereno splezal do vrha smeri in jasno je bilo, da je medalja njegova. Odprto je bilo le še vprašanje njenega leska.

Kaj je Luka Potočar povedal po uspehu kariere?

In ko je tudi Avstrijec Jakob Schubert, svetovni prvak v težavnosti iz leta 2018 in tretji v kombinaciji na letošnjih olimpijskih igrah, osvojil vrh smeri, Britanec Hamish McArthur, vodilni po polfinalu, pa sicer dosegel vrh, a mu ga ni uspelo zadržati, je postalo jasno, da si bo 19-letni Gorenjec okrog vratu obesil srebrno medaljo. Zlato kolajno mu je odnesel podatek, da je bil Schubert v polfinalu uvrščen višje.

Presenetil še samega sebe

Potočar in Jakob Schubert sta oba splezala do vrha finalne smeri, a je bil Avstrijec zaradi boljše uvrstitve v polfinalu na koncu uvrščen višje. Potočar in Jakob Schubert sta oba splezala do vrha finalne smeri, a je bil Avstrijec zaradi boljše uvrstitve v polfinalu na koncu uvrščen višje. Foto: Guliverimage Potočar je v izjavi za Sportal priznal, da je v Moskvi res meril na medaljo, a je s svojo predstavo presenetil še samega sebe.

"Zjutraj nisem čutil, da se bo zgodilo kaj posebnega, sem se pa zelo dobro počutil po odplezanem polfinalu (3. mesto), kar mi je dalo dodatnega zagona za nastop v finalu," je povedal.

"Samozavest sem črpal iz dobrih predstav na zadnji tekmi v Kranju (2. mesto) in v celotni sezoni, v kateri sem se konstantno uvrščal v finale. Mislim, da je bil to tudi glavni razlog za veliko samozavest, ki sem jo čutil na prvenstvu.

Svoje so prispevale tudi izkušnje, ki sem jih nabiral skozi vsa leta plezanja. Občutke iz letošnje sezone, ki je bila zame res nekaj zelo posebnega, bom poskušal prenesti v naslednjo. Mislim, da mi bo to pomagalo v situacijah, ko bo mogoče malo težje," si želi novi junak slovenskega plezanja.

Trener Švab: Po Kranju je dobesedno letel po steni

Z razpletom finala je bil izjemno zadovoljen tudi njegov trener Domen Švab.

"Ne bi rekel, da sem bil ravno presenečen. Luka je že pred svetovnim pokalom v Kranju kazal zelo dobre predstave, tudi na treningih, in oba sva se zavedala, da je to nek povsem drug nivo. Po 2. mestu v Kranju pa je na treningih dobesedno letel po steni, kar mu je dalo dodatno potrditev in motivacijo, da je res pripravljen za zmagovalni oder. Finalna smer na SP mu stilsko ni najbolj ustrezala, in to, da jo je odplezal tako vrhunsko, me je pri vsem skupaj še najbolj presenetilo," je povedal Švab, ki novega svetovnega podprvaka trenira zadnjih šest let. 

Nepozabna sezona 2021

Ta sezone 2021, ki je zaradi odpovedi tekmovanj v Aziji že končana, še dolgo ne bo pozabil.

  • To je bila sezona konstantnega uvrščanja v finale (zgrešil je le enega) in sezona, ki jo je končal na visokem 4. mestu skupne razvrstitve v težavnosti.
  • Sezona, v kateri je prvič stopil na zmagovalni oder tekme svetovnega pokala (Kranj, 2. mesto). 
  • Sezona, v kateri se je prvič prebil v finale svetovnega prvenstva, in sezona, v kateri je osvojil svojo prvo medaljo na tej ravni tekmovanja.

Letošnja sezona se je od prejšnjih razlikovala tudi po tem, da se mu ni bilo več treba ubadati s srednješolskimi obveznostmi, ampak je lahko precej več časa in energije usmerjal v plezanje. Svoje so prinesle tudi izkušnje, ki so se kopičile v zadnjih letih.

Zmagovalna trojka SP v težavnosti: svetovni prvak Schubert, podprvak Potočar in tretjeuvrščeni Hamish McArthur Zmagovalna trojka SP v težavnosti: svetovni prvak Schubert, podprvak Potočar in tretjeuvrščeni Hamish McArthur Foto: Luka Fonda

Pogled proti Parizu 2024

Potočar se je s plezanjem začel ukvarjati pri petih letih in hitro spoznal, da je to šport, ki mu je pisan na kožo. Posveča mu ves svoj čas. Čeprav že zdaj žanje sadove svojega dela, pa pravi, da se bodo ti v celoti pokazali šele v prihodnosti.

Njegov glavni cilj so olimpijske igre leta 2024 v Parizu, kjer bodo v športnem plezanju podelili dva kompleta medalj. Hitrostno plezanje bo tam na sporedu kot ločena disciplina, težavnostno in balvansko pa bosta združeni. In prav v balvanih ima mladi Gorenjec še ogromno manevrskega prostora za izboljšave, česar se dobro zaveda.

Selektor Gorazd Hren o medalji Luke Potočarja:

Hren o medalji Mie Krampl: 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin