Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2018,
20.54

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

4

Natisni članek

Katja Kadić balvansko plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret SP plezanje Innsbruck 2018

Petek, 14. 9. 2018, 20.54

5 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju, balvani

Janja Garnbret svetovna prvakinja: uresničile so se mi sanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

4

Janja Garnbret | Janja Garnbret je svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. Korošica si je priborila tudi vstopnico za finale kombinacije vseh treh disciplin, ki bo prvič izpeljan v olimpijskem formatu. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Janja Garnbret je svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. Korošica si je priborila tudi vstopnico za finale kombinacije vseh treh disciplin, ki bo prvič izpeljan v olimpijskem formatu.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenska plezalka Janja Garnbret je v finalu balvanskega plezanja zanesljivo opravila s konkurenco in še pred zadnjim balvanom postala svetovna prvakinja. To je za 19-letnico še drugo odličje na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, kjer je osvojila naslov svetovne podprvakinje v težavnosti. S tem si je zagotovila vstopnico v finale kombinacije vseh treh disciplin, ki ga bodo prvič izpeljali v olimpijskem formatu.

Slovenska plezalka Janja Garnbret je svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. To je za 19-letnico še drugo odličje na svetovnem prvenstvu v Innsrbucku, kjer je osvojila naslov svetovne podprvakinje v težavnosti.

Veselje Garnbretove ter trenerja in selektorja Gorazda Hrena. | Foto: Veselje Garnbretove ter trenerja in selektorja Gorazda Hrena. Slovenska plezalka Janja Garnbret, ki jo je uradni napovedovalec Olympia World pred polfinalnim nastopom napovedal kot multitalentirano dekle iz Slovenije, je bila izjemna že v torkovih kvalifikacijah, kjer je v svoji skupini v vseh petih balvanskih smereh splezala do vrha. Odlične nastope je nadaljevala v polfinalu, iz katerega je v finale najboljših šestih napredovala s prvega mesta.

Dominantna Korošica je na svojem prvem svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju tudi v finalu pokazala, da je razred zase, in si tako že pred zadnjim balvanskim problemom priplezala zmago.

Nova svetovna prvakinja v balvanih je zaradi mature okrnjen balvanski svetovni pokal letos z dvema zmagama in enim drugim mestom (od sedmih tekem) končala na skupno četrtem mestu, lani pa je bila druga. Srebra se je veselila Japonka Akio Noguči, tretja na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, brona pa balvanska evropska prvakinja, Srbkinja Staša Gejo.

"Uresničile so se mi sanje, še nikoli nisem bila tako čustvena," je Garnbretova razložila buren odziv po zadnjem balvanu.

Plezanje nove svetovne prvakinje:

Priborila si je vstopnico za finale kombinacije

Garnbretova si je z izjemnima rezultatoma v balvanih in težavnosti ter 47. mestom v hitrosti - s časom 10,624 sekunde je postavila svoj osebni rekord - zagotovila vstopnico v finale kombinacije vseh treh disciplin, ki bo prvič izpeljan v olimpijskem formatu.

"Uresničile so se mi sanje," pravi čustvena Korošica. | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Uresničile so se mi sanje," pravi čustvena Korošica. Foto: Urban Urbanc/Sportida

V nedeljo se bo za piko na i svetovnega prvenstva v športnem plezanju pomerila šesterica najboljših po zmnožku uvrstitev v vseh treh disciplinah, kot bo tekmovanje potekalo tudi na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu.

polfinale balvani Innsbruck | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Katja Kadić si je želela več

Razočarana, s solzami v očeh, pa je svetovno prvenstvo sklenila druga slovenska predstavnica v polfinalu balvanov, Katja Kadić, peta najboljša balvanistka te sezone. "Nisem se počutila dobro v steni," je priznala.

Katja Kadić, peta najboljša balvanistka te sezone, si je želela več kot 12. mesto. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Katja Kadić, peta najboljša balvanistka te sezone, si je želela več kot 12. mesto. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Mislim, da je bil prvi balvan ključen za vso predstavo. Morda nisem našla prave rešitve. Tretji balvan je bil presenetljivo težak, četrtega pa bi morala rešiti, a me je verjetno vse skupaj že preveč izčrpalo. Moram se pozanimati pri trenerju, ali sem se stene sploh lotila pravilno. Prvenstvo je bilo dokaj naporno, hvala predvsem fizioterapevtu Petru Hribarju, ki je poskrbel, da smo vsi v enem kosu. O rezultatu pa mislim, da je 12. mesto na mojem prvem svetovnem prvenstvu precej soliden rezultat, sem si pa želela več. K sreči je novo svetovno prvenstvo že prihodnje leto," je sklenila 23-letna Ljubljančanka.

Trenerja Gorazd Hren in Urh Čehovin sta aktivno spremljala plezanje slovenskih predstavnic. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Trenerja Gorazd Hren in Urh Čehovin sta aktivno spremljala plezanje slovenskih predstavnic. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Švicarko Petro Klinger, ki je tako kot Garnbretova osvojila tri vrhove od štirih, a jih je dosegla v več poskusih kot Slovenka, so po koncu nastopa oblile solze sreče. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Švicarko Petro Klinger, ki je tako kot Garnbretova osvojila tri vrhove od štirih, a jih je dosegla v več poskusih kot Slovenka, so po koncu nastopa oblile solze sreče. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Aktualna svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju Avstrijka Jessica Pilz se v finale podaja s 4. mesta. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Aktualna svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju Avstrijka Jessica Pilz se v finale podaja s 4. mesta. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Moški polfinale in finale v balvanih bosta na sporedu jutri. V polfinale sta napredovala dva slovenska predstavnika: Gregor Vezonik in Jernej Kruder.

Izidi, balvani, ženske, finale:

1. Janja Garnbret (Slo)      2 vrh 3 cona 7 vrh 7cona poskusov
2. Akiyo Noguchi (Jap)       2v2c4/3
3. Staša Gejo (Srb)          1v2c1/6
4. Jessica Pilz (Avt)        0v2c0/4
5. Miho Nonaka (Jap)         0v2c0/4
6. Petra Klingler (Švi)      0v0c0/0
...

- ostali slovenski izidi:
- polfinale:
12. Katja Kadić (Slo)

- kvalifikacije:
33. Mia Krampl (Slo)
37. Mina Markovič (Slo)
39. Urška Repušič (Slo)
51. Vita Lukan (Slo)
63. Tjaša Slemenšek (Slo)
...

Pravila balvanskega plezanja

Balvansko plezanje je najmlajša tekmovalna plezalna disciplina. Plezalci plezajo po nižjih stenah, niso varovani z vrvjo in rešujejo probleme v steni. V kvalifikacijah in polfinalu imajo za eno smer na voljo pet minut časa, v finalu pa le štiri.

V kvalifikacijah je pred tekmovalci pet balvanov, v polfinalu, kamor se uvrsti 20 najboljših iz kvalifikacij, pa štirje. V finalu tekmovalce čakajo štirje balvani, vanj pa se uvrsti šest plezalcev.

V polfinalu istočasno pleza več plezalcev (preprosto nadaljujejo v drugi smeri), medtem ko je v finalu na prizorišču le en tekmovalec.

Plezalci imajo v finalu dve minuti časa za ogled balvana, medtem ko v kvalifikacijah in v polfinalu te možnosti nimajo.

Pri balvanskem plezanju se ocenjuje število doseženih vrhov, število doseženih con (polovice balvanske smeri), število poskusov osvojitve vrha in število poskusov osvojitve cone.

Preberite še:

paraplezanje paraclimbing finale Innsbruck 2018 SP
Sportal Ko težko verjameš, da je res: iz vozička v steno #foto
Janja Garnbret trening
Sportal Svetovna podprvakinja suverena tudi brez vrvi
Innsbruck
Sportal Dva brona za Slovenijo, eden v popolni tišini, drugi ob bučnem navijanju #foto
Hitrostno plezanje Innsbruck
Sportal Iranski Usain Bolt v vertikali in hitrost, ki ji skušajo slediti tudi Slovenci

 

Ne spreglejte