Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 10. 2020,
12.35

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

gimnastika

Ponedeljek, 5. 10. 2020, 12.35

3 leta, 6 mesecev

prihodnje leto jeseni

Gimnastični svetovni pokal se vrača v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Rok Klavora | Rok Klavora je pretekli konec tedna navdušil na Madžarskem. | Foto Vid Ponikvar

Rok Klavora je pretekli konec tedna navdušil na Madžarskem.

Foto: Vid Ponikvar

Letos je koronavirusna pandemija odnesla številna športna tekmovanja, poletne olimpijske igre Tokio 2020 so morali zaradi covida-19 preložiti za leto dni, ena od žrtev pandemije je bil tudi tradicionalni svetovni pokal v moški in ženski športni gimnastiki na slovenskih tleh. A se vrača že prihodnje leto; tokrat prvič v jesenskem terminu.

Rok Klavora
Sportal Rok Klavora zmagal na edinem svetovnem pokalu v letu 2020

Pri Gimnastični zvezi Slovenije (GZS) so se ob nastopu koronske krize kot še večina drugih z le eno izjemo odločili, da svetovnega pokala s spomladanskega ne bodo le preložili na jesensko obdobje, ampak za letos odpovedali.

Takšno usodo so delila tudi vsa preostala gimnastična tekmovanja za svetovni pokal z izjemo Sombotela, kjer je minuli konec tedna Rok Klavora zmagal na parterju, Luka Bojanc pa je bil šesti na krogih.

Prvič v jesenskem terminu

"Glede na to, kako se v danih razmerah obnašajo pri Mednarodni gimnastični zvezi (Fig, op. STA), je bila odločitev, da smo letos svetovni pokal odpovedali, pravilna. A vračamo se spet prihodnje leto," je za STA uvodoma dejala direktorica GZS Špela Hus.

Novost pa je jesenski termin. Ponavadi je bil slovenski svetovni pokal ali zadnja tekma pred evropskim prvenstvom ali proti koncu spomladanske sezone, prihodnje leto bo prvič v zgodnji jeseni. Po novem bo Koper namreč svetovni pokal gostil od 2. do 5. septembra 2021, so potrdili pri krovni mednarodni zvezi.

Se pravi, da bo Slovenija vabila najboljše telovadce sveta po koncu poletnih olimpijskih iger v Tokiu.

"V bistvu nam pri Figu niso dali veliko manevrskega prostora. Na voljo so nam dali nekaj terminov, po več kot mesecu dni usklajevanja nam je uspelo določiti najustreznejšega. A jesenski termin je z vidika položaja glede pandemije covida-19 zagotovo bolj primeren," je bila odkrita Husova.

Svetovni pokal se vrača v Slovenijo, termin bo prvič jesenski. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Svetovni pokal se vrača v Slovenijo, termin bo prvič jesenski. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Računajo, da se bodo ljudje že malo sprostili po težkem letu

"Mi računamo, da se bodo ljudje že malo sprostili po tem težkem letu. Pa tudi na to, da si bo marsikatera zvezda svetovne gimnastike morda pri nas ob morju želela mirno končati naporno olimpijsko sezono, ki se bo vlekla dve leti," je dodala direktorica zveze.

Danes bo predvidoma znana tudi odločitev o tem, ali bo Evropska gimnastika (UEG) v letu 2020 priredila prvenstvo stare celine ali ne. Končno odločitev o usodi EP v moški in ženski športni gimnastiki bi morala sicer sporočiti že prejšnji teden, a je dala zeleno luč za zdaj le EP v ritmični gimnastiki, ki bo novembra v Kijevu.

Za obe EP v športni gimnastiki pa je odločitev prestavila na danes. Neuradno je bilo v gimnastičnih krogih moč slišati, da so namesto Bakuja, ki je odpovedal decembrsko organizacijo, kandidaturo pripravljeni prevzeti Madžari ali Turki. Prvi niso dobili dovoljenja oblasti, z drugimi se UEG še pogaja za izvedbo.

"Če bi šli v organizacijo, bi bil eden od naših pogojev tudi ta, da zadržimo dva kompleta orodij. A nismo prišli tako daleč, pogoji UEG za nas žal niso bili ustrezni." | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Če bi šli v organizacijo, bi bil eden od naših pogojev tudi ta, da zadržimo dva kompleta orodij. A nismo prišli tako daleč, pogoji UEG za nas žal niso bili ustrezni." Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Pogoji za organizacijo EP niso bili ustrezni

O kandidaturi za organizacijo decembrskega EP so sicer razmišljali tudi pri slovenski zvezi in se o tem že pogovarjali z UEG, je za STA potrdila Husova.

"Dobili smo dovoljenje UEG, da bi lahko prvenstvo organizirali v nekakšnem karantenskem mehurčku po vzoru nekaterih drugih večjih tekmovanj. Največji problem za nas so štirje kompleti popolnih gimnastičnih orodij, ki jih za razliko od Madžarske in Turčije v Sloveniji nimamo. Najem pa je zelo drag. Če bi šli v organizacijo, bi bil eden od naših pogojev tudi ta, da zadržimo dva kompleta orodij. A nismo prišli tako daleč, pogoji UEG za nas žal niso bili ustrezni," še pravi direktorica GZS, ki meni, da je evropski zvezi vseeno v interesu, da obe tekmovanji izpelje.

Danes se tako pričakuje končna odločitev, Husova si tako kot večina športnikov, ki so zaradi koronske krize izgubili več kot pol leta tekmovanj, želi, da prvenstvo tudi v letu 2020 bo.

Preberite še:

Rok Klavora
Sportal Klavora in Bojanc finalista svetovnega izziva
Ne spreglejte