Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
18.26

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

boks Floyd Mayweather upokojitev konec kariere Manny Pacquiao Dejan Zavec ZDA Las Vegas

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 18.26

2 leti, 1 mesec

Floyd Mayweather ml.: Moja kariera je končana. Zdaj je uradno.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slavni ameriški boksar in najbogatejši športnik na svetu Floyd Mayweather mlajši je po sobotni zmagi nad Andrejem Bertom naznanil konec veličastne kariere. V pokoj odhaja neporažen.

V soboto v Las Vegasu je Mayweather dosegel 49. zmago v prav toliko dvobojih in izenačil rekordni dosežek rojaka Rockyja Marciana (1923–1969). Po dokaj lahki zmagi, ki so mu jo po 12 rundah soglasno prisodili sodniki, je Mayweather v ringu padel na kolena in izjavil: "Moje kariere je konec. Zdaj je uradno."

Čustveni odziv po zelo nedramatičnem dvoboju

Prav zaradi zanj nenavadno čustvenega odziva po dvoboju, v katerem ni bilo niti za trenutek videti, da bi mu lahko Berto, ki je našemu Dejanu Zavcu leta 2011 odvzel pas svetovnega prvaka različice IBF, pokvaril brezhibno statistiko, so mnogi boksarski navdušenci na oni strani Atlantika pomislili, da tokrat vendarle misli resno.

Kljub vsemu je moral po dvoboju še nekajkrat poudariti, da pot poklicnega boksarja končuje. "Vedeti je treba, kdaj rokavice obesiti na klin. Bližam se 40. letu. V boksu sem dosegel vse, kar je mogoče. V tem športu nimam več česa dokazovati, zapuščam pa ga zdrav. Še vedno sem bister," je razlagal 38-letni šampion velterske kategorije po različicah WBC in WBA.

Povsem resno pa so njegovo napoved vzeli na spletnem portalu, ki se ukvarja z boksarsko statistiko boxrec.com. Imena Floyd Mayweather Jr. na lestvici aktivnih velterašev ni več. V 19-letni karieri poklicnega boksarja je nanizal 49 zmag, od teh jih je 26 dosegel predčasno z nokavtom. Med njegovimi žrtvami so številna velika imena, čeprav so mu poznavalci skozi kariero ves čas očitali, da se je izogibal najtežjim tekmecem.

Floydovi kritiki veseli: konec je boksarskih uspavank

Med drugimi je premagal tudi Oscarja De La Hoyjo, Shana Mosleyja, Rickyja Hattona, Artura Gattija, Miguela Cotta, Victorja Ortiza in lani v "dvoboju stoletja" tudi filipinskega superzvezdnika Mannyja Pacquiaoja. De La Hoyja je njegov zadnji dvoboj pospremil s sarkastičnimi tviti.

"Pogrešal bom Floydove akcije, polne dvoboje z borci v najboljši formi." "Vesel sem, da sem se danes odločil z otroki gledati Disneyjeve risanke." "Zdaj, ko je končano najslabše obdobje v boksu, se veselim naslednjih 10 let," je Mayweatherja zbadal De La Hoyja, Pacquiao pa je na Twitterju objavil fotografijo, kako se med dvobojem, ki ga je spremljal po televiziji, kratkočasi z igranjem igric na svojem mobilnem telefonu.

Kritikom in užaljenim tekmecem je Mayweather sporočil: "Govorili so mi, da znam le bežati in se oprijemati, da sem nadut in aroganten … Če verjamete temu, ste neumni. Le kako bi lahko dosegel vse, kar sem dosegel, če bi bilo to res? Mislim, da bi morali vsi hoditi po poti Floyda Mayweatherja. Ne poznam nikogar, ki bi s športom zaslužil več kot 800 milijonov ameriških dolarjev."

Služil več, kot je lahko zapravil, čeprav zapravlja rad

Po skromnosti Floyd resnično ni nikoli slovel. Rad se postavlja s svojimi številnimi luksuznimi avtomobili, letali, nakitom in še čem, a je bil tudi magnet za ljubiteljice in ljubitelje boksa, predvsem v ZDA, ki so radi plačevali za ogled njegovih dvobojev po televiziji, v t. i. "pay per view" (plačaj in si oglej) sistemu. Zaradi bahaštva in sposobnosti služenja denarja se ga je oprijel vzdevek Money (Denar).

Po podatkih portala celebretynetworth.com je Mayweather v ringu zaslužil dobrih 550 milijonov evrov, v ta znesek je vključen rekordni izplen z dvoboja proti Pacquiaoju (170 milijonov evrov). Do številke, ki jo omenja sam, dobrih 700 milijonov evrov (800 milijonov dolarjev) je verjetno prišel s kakšnimi investicijami, a kakorkoli obrnemo, Floydu Mayweatherju v pokoju ne bo hudega.

Ne spreglejte