Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 8. 2022,
17.00

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,72

7

Natisni članek

plezanje Jernej Kruder Mia Krampl Janja Garnbret Janja Garnbret evropsko prvenstvo 2022

Sobota, 13. 8. 2022, 17.00

1 leto, 8 mesecev

München, evropsko prvenstvo, težavnostno plezanje, finale (Ž)

Zdaj ima tudi naslov, ki ga še ni imela: Janja Garnbret je evropska prvakinja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,72

7

Janja Garnbret EP 2022 | Janja Garnbret je svojo zbirko uspehov dopolnila z naslovom evropske prvakinje v težavnosti.  | Foto Guliverimage

Janja Garnbret je svojo zbirko uspehov dopolnila z naslovom evropske prvakinje v težavnosti. 

Foto: Guliverimage

Janja Garnbret je upravičila pričakovanja in pred izjemno razpoloženimi navijači na Kraljevem trgu v Münchnu igraje priplezala do naslova evropske prvakinje v težavnostnem plezanju. To je po naslovu olimpijske prvakinje in šestih naslovih svetovne prvakinje šele njena prva evropska krona v posamični disciplini. Njen uspeh je s četrtim mestom dopolnila rojakinja Mia Krampl. 

Janja Garnbret EP 2022 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Naslov evropske podprvakinje je pripadel Avstrijki Jessici Pilz (45+), tretje mesto je osvojila Francozinja Manon Hily (41+), druga slovenska predstavnica v finalu Mia Krampl pa je tekmo končala tik pod zmagovalnim odrom, na četrtem mestu (40+).

Janja Garnbret je po finalu odkrito spregovorila o tem, kako močno si je želela evropske krone, edine lovorike, ki je v njeni impozantni zbirki še manjkala. 

"Res sem si želela ta naslov, čeprav bi lahko kdo rekel, da gre samo za evropsko prvenstvo, ampak še vedno vemo, da je to ena od najtežjih tekem, na kateri zmagaš, zato ker 'moraš'," je povedala v pogovoru za STA.

"Enkrat sem bila četrta, pa druga, enkrat nisem nastopala, z evropskimi prvenstvi doslej nisem imela ravno dobrega razmerja. Zato sem še toliko bolj vesela, da sem prišla z malce drugačno glavo in tekmovala tako, kot ste navajeni," je dejala Korošica, ki je bila navdušena nad navijaškim vzdušjem na Kraljevem trgu v prestolnici Bavarske. 

"Ko slišiš občinstvo, kako navija za vse, in vzdušje, je veliko lažje tekmovati. Samozavestno sem začela finale in tudi tako nadaljevala čez vso smer. Šla sem pametno, nisem delala večjih napak, spočila sem se tam, kjer se je bilo treba spočiti, nisem bila nervozna in res sem uživala," je dejala prva dama športnega plezanja, ki je po koncu današnje finalne predstave poskrbela za kar nekaj drame. 

Ko je poskusila zadržati vrh smeri, je zdrsnila in prav vratolomno omahnila v globino. Ker so plezalke v težavnostnem plezanju pripete z vrvjo, posledic k sreči ni bilo. "To je bil moj najhujši 'padec' do zdaj, nikoli me še ni tako zavrtelo," je priznala Garnbretova, ki je v prvi izjavi po tekmi v smehu dejala, da je mislila, da bo kar umrla.

Že jutri jo čaka priložnost za še en evropski naslov, tokrat na balvanih, v sredo pa se bodo plezalke merile še v novi olimpijski kombinaciji balvani-težavnost. Dan pozneje se bodo za evropski naslov v kombinaciji pomerili še plezalci. 

Garnbretova si je zmagovalni oder delila z Avstrijko Jessico Pilz (45+) in Francozinjo Manon Hily. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Garnbretova si je zmagovalni oder delila z Avstrijko Jessico Pilz (45+) in Francozinjo Manon Hily. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Podrobnejši potek ženskega finala v težavnostnem plezanju (EP):

Rezultati finala EP, težavnost (Ž)

1. Janja Garnbret (SLO) 50+    
2. Jessica Pilz (AUT) 45+
3. Manon Hily (FRA) 41+        
4. Mia Krampl (SLO) 40+
5. Aleksandra Totkova (BOL) 40+
6. Eliska Adamovska (ČEŠ) 37+
7. Hannah Meul (NEM) 37    1    
8. Jevgenija Kuzbekova (UKR) 18+

- Janji Garnbret je uspelo! S priplezano višino 50+, tik pod vrhom (zadnji oprimek je dosegla, a zdrsnila in vratolomno omahnila v globino), je suvereno zmagala in postala evropska prvakinja v težavnostnem plezanju!

Naslov evropske podprvakinje je pripadel Avstrijki Jessici Pilz (45+), tretje mesto pa je osvojila Francozinja Manon Hily (41+). Mia Krampl je tekmo končala tik pod zmagovalnim odrom, na četrtem mestu (40+).

"Zame je bila to ena od najtežjih tekem in zelo sem vesela zmage. Ob padcu (na glavo z vrha) sem bila šokirana, mislila sem, da bom kar umrla," je v prvi izjavi po finalu povedala nasmejana Garnbretova. Na vprašanje, kako je z roko, saj je bilo na njej mogoče opaziti nekaj krvi, je dejala, da ni nič hudega in da je pripravljena na jutrišnji finale na balvanih. Moški finale z Jernejem Krudrom se je začel ob 17.30. 

München EP 2022 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
- Zadnja se v steno podaja glavna favoritinja za evropski naslov v težavnosti Janja Garnbret. Kljub temu, da se marsikomu zdi, da je v svoji karieri dosegla že vse, kar je sploh mogoče, 23-letna Korošica evropskega naslova še nima. 

- Naslednja tekmovalka, ki bo poskušala izzvati Janjo Garnbret, prvo favoritinjo za evropski naslov, je 28-letna Francozinja Manon Hilly. V finalu je splezala do višine 41+, kar ji že prinaša medaljo. Še vedno vodi Pilzeva, Kramplova je zdaj tretja.  

Mia Krampl EP 2022 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
- Dočakali smo prvi slovenski nastop v finalu. Mia Krampl, udeleženka olimpijskih iger v Tokiu, se v boj za medaljo podaja s tretjega mesta v polfinalu. Priplezala je do višine 40+, kar je sicer enaka višina, kot jo je pred njo dosegla Totkova, a je Slovenka zaradi boljše uvrstitve v polfinalu uvrščena višje in je trenutno na 2. mestu. To hkrati tudi pomeni, da je Pilzeva že med dobitnicami medalj in bo najmanj tretja.  

- Počasi se bližamo nastopu slovenskih predstavnic Mie Krampl in Janje Garnbret, ki sta polfinale končali na tretjem oziroma prvem mestu. V steni je že Avstrijka Jessica Pilz, svetovna prvakinja v tej disciplini iz leta 2018. Pilzeva je priplezala do višine 45 in gladko prevzela vodstvo. 

Jessica Pilz je leta 2018 na SP v Innsbrucku postala svetovna prvakinja v težavnosti.  | Foto: Sportida Jessica Pilz je leta 2018 na SP v Innsbrucku postala svetovna prvakinja v težavnosti. Foto: Sportida

- Naslednja finalistka je domačinka, 21-letna Hannah Meul, sicer specialistka za balvansko plezanje, ki je v polfinalu zasedla peto mesto. Navijači jo spodbujajo z bučnim aplavzom in vzkliki podpore. Priplezala je do višine 37, kar je trenutno dovolj za tretje mesto.

Hannah Meul je edina nemška plezalka v finalu težavnostnega plezanja.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Hannah Meul je edina nemška plezalka v finalu težavnostnega plezanja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
- V steni je že šestouvrščena v polfinalu, komaj 17-letna Bolgarka Aleksandra Totkova, ki je splezala do višine 40+ in prevzela vodstvo.

- Naslednja plezalka, ki se je pred napolnjenim Kraljevim trgu v bavarski prestolnici lotila stene, je ukrajinska plezalka Jevgenija Kazbekova. Kot je pred nekaj urami razkrila na Instagramu, se je vso noč borila z želodčnimi težavami, zato jo je uvrstitev v finale močno presenetila. Njena pot v finalu se je hitro končala, priplezala je le do višine 18.

Na plezalnih tekmah v Münchnu vedno vlada izjemno vzdušje in nič drugače ni na evropskem prvenstvu.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na plezalnih tekmah v Münchnu vedno vlada izjemno vzdušje in nič drugače ni na evropskem prvenstvu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko
- Prva finalistka, ki se je lotila stene, je 21-letna Čehinja Eliska Adamovska, evropska podprvakinja iz leta 2020. Uspelo ji je priplezati do višine 37+. 

16.00 - na Kraljevem trgu v Münchnu se začenja ženski finale težavnostnega plezanja. Med osmerico finalistk, ki imajo za smer pet minut časa, sta dve Slovenki, Janja Garnbret in Mia Krampl

V dopoldanskem polfinalu težavnosti je nastopilo vseh pet Slovenk, od tega sta dve napredovali v finale najboljše osmerice.

Vita Lukan je tekmo končala na 12. mestu (24), 17-letna Sara Čopar je na svojem prvem velikem članskem prvenstvu vpisala 15. mesto (19+), Lučka Rakovec pa je osvojila 22. mesto (18).

Precej bolj nasmejani sta Janja Garnbret, z naskokom najboljša v polfinalu, kar pomeni, da bo v finalu nastopila kot zadnja, in Mia Krampl, ki se bo v lov na svoje prvo odličje na evropskem prvenstvu podala s tretjim dosežkom polfinala (v kvalifikacijah je zaostala samo za Garnbretovo).

Zanimivo je, da tudi Garnbretova, ki je v plezanju osvojila že skoraj vse, kar šteje, medalje s prvenstva stare celine še nima, saj zadnja leta na tem tekmovanju ni nastopala. 

Korošica je v polfinalu splezala najvišje od tekmic, svoj nastop pa končala tik pod vrhom na višini 45. Prva zasledovalka, Francozinja Manon Hilly je splezala do višine 35, Kramplova pa 34+ (višina 34 ter dotik naslednjega oprimka). Po tekmi je v pogovoru za STA povedala, da je za njo težka noč brez pravega spanca. "Podzavestna živčnost, pa še koleno me je bolelo, ker sem si ga poležala in mi ni bil noben položaj pri spanju všeč. Ponoči res nisem nič spala, sem pa dala to iz glave, ker ne sme vplivati na moj nastop. Na ogrevalni steni sem se počutila v redu, za mano sta dva naporna tekmovalna dneva, ni bilo najlažje iti na steno in se zbuditi, ampak sem se malo brcnila in v smer sem šla s pravo glavo, videlo se je, da sem dobro odplezala," je dejala Kramplova.

V finale najboljše šesterice na balvanih se je s četrtim dosežkom zelo zahtevnega polfinala prebil tudi Jernej Kruder, medtem ko sta Anže Peharc (12. mesto) in Luka Potočar (14. mesto) obstala v polfinalu.

Jernej Kruder EP 2022
Sportal Jernej Kruder presenetil in se prebil v finale

Edini z osvojenima dvema vrhovoma od štirih smeri je bil Čeh Adam Ondra, ki je tudi dobil polfinale. Drugi je bil Francoz Sam Avezou, tretji predstavnik Avstrije Nicolai Užnik, tekmovalec slovenskega rodu iz avstrijske Koroške. 

Finale v težavnosti se bo začel ob 16.00, v balvanih pa ob 17.30. V živo ga bomo spremljali tudi na Sportalu. 
Ne spreglejte