Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 7. 2023,
17.30

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek smučarski skoki judo Strelstvo kikboks evropske igre Tyra Barada

Sobota, 1. 7. 2023, 17.30

7 mesecev, 1 teden

evropske igre, 1. julij

Kikbokserji lahko osvojijo štiri zlate kolajne, Lanišek šesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55
Tomaž Barada Tyra Barada | Tyra Barada bo osvojila najmanj dve srebrni odličji. | Foto Športni center Barada/Facebook

Tyra Barada bo osvojila najmanj dve srebrni odličji.

Foto: Športni center Barada/Facebook

Slovenska tekmovalka v kikboksu Tyra Barada bo v nedeljo na evropskih igrah tekmovala v dveh finalih. Najmanj srebro si je zagotovila tako v boju po točkah kot v lahkem kontaktu v kategoriji do 50 kilogramov. V finalu bosta tekmovali tudi Tina Baloh v boju za točke v kategoriji do 70 kg in Urška Gazvoda v lahkem kontaktu do 60 kg. Manj uspešni so bili v soboto judoisti, pa tudi strelca. Na tekmi skakalcev na veliki napravi pa je bil s šestim mestom najboljši Anže Lanišek.

Eva Terčelj
Sportal Eva Terčelj reševala slovensko čast. Kauzer: Po toči zvoniti je prepozno.

Tyra Barada je najprej v kategoriji do 50 kg v polfinalu boja za točke ugnala Švicarko Maeline Nadine Lachaud. Po prvi rundi je po začetni prednosti tekmice z 2:1 Barada povedla s 6:2, po drugi je vodila z 8:4, po tretji pa s končnih 16:9. V finalu bo v nedeljo tekmovala proti Italijanki Federici Trovalusci. Nato je nastopila še v polfinalu lahkega kontakta, kjer je grško tekmico Paraskevi Semeli Zarmakupi ugnala s 3:0. Za zlato se bo merila z Bolgarko Kristino Nikolovo.

Tina Baloh je v boju za točke v kategoriji do 70 kg premagala Irko Jodie Browne z 11:9, v nedeljo jo v boju za zlato čaka Italijanka Domenica Angelino. Urška Gazvoda pa se je v lahkem kontaktu do 60 kg borila proti Finki Miri Iisi Auror Sjovall in zmagala s 3:0. V finalu jo čaka Italijanka Luna Mendy.

"Na Tyri je bilo veliko breme, je najmlajša tukaj na igrah in ker je v zadnjem času vse boje dobila, vsi veliko pričakujejo. Do zadnjega je danes ohranila svoje misli in zbranost ter je brez napake opravila dvoboja," je o nastopu in tekmicah svoje hčerke povedal vodja reprezentance Tomaž Barada. "V tistem na točke ima v finalu zelo izkušeno tekmico, ki jo je premagala na prejšnjem EP in je prva na svetovni lestvici, a se ji lahko zoperstavi in ima velike možnosti, da jo premaga. V lahkem kontaktu pa je Tyra prva na svetovni lestvici, njena tekmica v finalu pa druga. Med njima ni velike razlike, a več možnosti pripisujem Tyri."

Lanišek osvojil šesto mesto na veliki skakalnici

Anže Lanišek | Foto: OKS/Aleš Fevžer Anže Lanišek Foto: OKS/Aleš Fevžer Anže Lanišek je na veliki skakalnici na evropskih igrah v Zakopanah osvojil šesto mesto (263,2 točki) in je bil najboljši v slovenski vrsti. Na veselje polnih tribun ciljne arene je zmagal domačin Dawid Kubacki (279,1). Kubacki, drugi po prvi seriji, je v finalu prehitel Avstrijca Jan Hörla (273), vodečega po polovici tekmovanja. Tretje mesto je zadržal Nemec Philipp Raimund (271,8). Timi Zajc je bil 14. (237,7), Domen Prevc 22. (232,5), Žiga Jelar 25. (231,3), Lovro Kos pa se na 31. mestu (113) ni uvrstil v finale.

"Sem kar zadovoljen z nastopom, čeprav sem v prvi seriji napravil najslabši skok. V primerjavi z malo skakalnico je bila hitrost veliko višja, potem lažje in višje prideš v drugi del. Ni treba toliko truda vložiti za boljše skoke in tako je enostavneje nastopiti," je pojasnil Lanišek po zadnji skakalni tekmi na igrah. Kolajno bronastega leska je osvojil na mešani ekipni tekmi. "Igre zapuščam z dobrimi občutki, medaljo imamo, poleg tega smo videli, kako smo pripravljeni v primerjavi s tekmeci. Smo na pravi poti in v pravo smer delamo. Za te tekme v Zakopanah se nismo posebej pripravljali in tudi tekmovali smo s starimi, lanskimi zimskimi dresi, ki so nam bili nekoliko pretesni, saj smo pridobili kakšen kilogram."

Slovenci priznali premoč Nizozemcem: Nismo imeli sreče z žrebom

Slovenski judoisti so na ekipni tekmi evropskih iger na Poljskem izgubili v drugem krogu z Nizozemsko z 1:4 in končali tekmovanje po prvem dvoboju. Zmagal je le Vito Dragić v kategoriji nad 100 kg. V dvorani gorskega zimskega središča Krynica Zdroj je bila Slovenija v prvem krogu prosta, nato se je pomerila z Nizozemsko, a se ji ni uspelo prebiti med osem najboljših reprezentanc.

"Veliko smo pričakovali na teh igrah, bila je skoraj popolna ekipa, manjkala je le Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kg. Nismo pa imeli sreče z žrebom reprezentanc, mogoče smo naleteli na zmagovalko teh iger. Tudi pri žrebu kategorij in vrstnem redu proti Nizozemski nismo imeli sreče," je povedal slovenski trener Branko Vuzem. Adrian Gomboc, eden od slovenskih adutov, je bil na vrsti zadnji, in nekdanji evropski prvak, ki po štirih letih išče priključek k najboljšim, sploh ni prišel na vrsto.

"Trenerji smo sicer zelo zadovoljni z borbami naših, končni izid ne odraža razmerij na tatamiju. Več smo pričakovali od Anke Pogačnik, menili smo, da se bo nosilka odličja z lanskega evropskega prvenstva vsaj bolj upirala. A njena tekmica je bila že tretja na OI in je nosilka številnih odličij na velikih tekmah," je dodal Vuzem.

"Več smo pričakovali od Anke Pogačnik, menili smo, da se bo nosilka odličja z lanskega evropskega prvenstva vsaj bolj upirala." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Več smo pričakovali od Anke Pogačnik, menili smo, da se bo nosilka odličja z lanskega evropskega prvenstva vsaj bolj upirala." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prva dva dvoboja nista trajala dolgo. Najprej je Anka Pogačnik hitro dobila opomin in izgubila z iponom po dobri minuti borbe. Njena tekmica je bila Sanne Lisa Van Dijke, med drugim bronasta na olimpijskih igrah v Tokiu, dvakratna evropska prvakinja in trikrat bronasta na SP. Podobna usoda po nekaj več borbe je doletela Narseja Lackoviča v kategoriji do 90 kg, hitro je zmagal Frank Jacobs De Wit. Nato Urška Torkar nikakor ni uspela prebiti obrambe Karen Sigrid Stevenson, ki je v podaljšku prva prišla do uspešnega meta, s tem do prve točke v dvoboju in zmage.

Dragič je po dolgi bitki v podaljšku dosegel prvo in edino točko za Slovenijo, ko je ugnal Michaela Korrela, lanskega evropskega prvaka in dvakrat bronastega na SP. "Tiho sem upal, da bom naletel na Korrela. Je sicer res zelo dober, a ima tako tehniko juda, ki mi ustreza. Je malo hitrejši. Sam se proti takim judoistom borim vso kariero. Bil je to taktičen dvoboj, a sem se nanj dobro pripravil in na koncu zmagal. Čutil sem, da je začel na koncu popuščati, kar sem izkoristil," je dvoboj opisal Dragić.

Vito Dragič je po dolgi bitki v podaljšku dosegel prvo in edino točko za Slovenijo. | Foto: Vid Ponikvar Vito Dragič je po dolgi bitki v podaljšku dosegel prvo in edino točko za Slovenijo. Foto: Vid Ponikvar

Tudi on je omenil, da so pričakovali več na EI, tudi od prvega dvoboja. "Kot ekipa smo pričakovali, da bi prišli proti Nizozemski do izenačenja na 3:3 in bi imeli potem tudi malo sreče pri žrebu kategorije za zadnji obračun. A bi morala zato pred tem zmagati katera izmed deklet."

Ana Škrabl je v zadnjem slovenskem dvoboju dolgo bila enakovredno bitko, Nella Pleuni Cornelisse pa je v zadnji minuti osvojila najprej točko, potem pa je dosegla še ipon.

Ekipni nastop je bil edini v judu na teh EI. Slovenske barve so na Poljskem zastopali Dragič, Lackovič, Pogačnik, Torkar Škrabl ter še Adrian Gomboc (do 73 kg), Nace Herkovič (do 73 kg), Enej Marinič (nad 100 kg), Alen Vučina (do 90 kg) ter Nika Koren (do 70 kg) in Maša Slavinec (do 57 kg).

Brat in sestra Maček brez uspeha tudi na ekipni tekmi

 Brat in sestra, Boštjan in Jasmina Maček, slovenska strelca na premične glinaste tarče, tudi v ekipni konkurenci evropskih iger nista prišla do dobrega rezultata. Potem ko sta v posamični konkurenci visoko uvrstitev zapravila drugi dan kvalifikacij, se nista izkazala niti v kvalifikacijah ekipnega streljanja, zasedla sta 19. mesto.

S 135 zadetimi tarčami sta prehitela le dve ekipi, Malto in Luksemburg. Najboljši rezultat sta zabeležila Britanca, ki sta zadela 144 tarč. S tem so se strelski nastopi za Slovence končali.

Nika Križnar
Sportal Zlato za Niko Križnar, še tretja kolajna za Niko Prevc
Evropske igre, skakalci, bron na mešani tekmi, Zakopane
Sportal Še sedma slovenska medalja na EI!
Ne spreglejte