Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 6. 2023,
19.45

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

Natisni članek

Peter Kauzer Nika Križnar Nika Križnar Nika Prevc Nika Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc Daniel Tschofenig evropske igre

Četrtek, 29. 6. 2023, 19.45

10 mesecev

Evropske igre, 29. junij

Še sedma slovenska medalja na EI!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66
Evropske igre, skakalci, bron na mešani tekmi, Zakopane | Nika Prevc, Nika Križnar, Timi Zajc in Anže Lanišek so na mešani tekmi smučarjev skakalcev v Zakopanah osvojili bronasto medaljo. | Foto OKS/Aleš Fevžer

Nika Prevc, Nika Križnar, Timi Zajc in Anže Lanišek so na mešani tekmi smučarjev skakalcev v Zakopanah osvojili bronasto medaljo.

Foto: OKS/Aleš Fevžer

Mešana slovenska ekipa smučarskih skakalcev je na srednji skakalnici v Zakopanah osvojila bronasto odličje na tekmi, ki je potekala v okviru evropskih iger na Poljskem. Slovenci so na koncu zbrali 872 točk, zmagali pa so Avstrijci (939,3) pred Norvežani (876,7).

Lovro Kos
Sportal Skakalci ostali brez posamične tekme

V slovenski vrsti so bili Nika Prevc, ki je pred dvema dnevoma osvojila srebro na srednji skakalnici, Timi Zajc, Nika Križnar, četrta na uvodni skakalni tekmi iger, in Anže Lanišek.

Zajc je bil na devetem mestu pred tem na isti napravi najboljši v slovenski peterici, drugi je bil na 17. mestu Lanišek. Skakalce in skakalke do konca iger čakata še posamični tekmi na veliki skakalnici v naslednjih dveh dnevih.

Slovenija je po skoku Nike Prevc v prvi izmenjavi prve serije povedla z 1,2 točke prednosti pred Avstrijo. Po skoku Zajca je bila ekipa tretja po polovici serije. Avstrija je imela že tedaj skoraj 20 točk prednosti pred Norveško, ta pa 5,4 pred Slovenijo. Pred skokom Laniška je podrsal Philipp Raimund in Nemčija, ki je bila tedaj dokaj blizu Slovenije, je tedaj dokončno izpadla iz boja za zmagovalni oder.

Nika Prevc je Slovenijo v drugi seriji povedla na drugo mesto in tako je bilo vse do zadnjega skoka Laniška, ki se mu ni posrečil, a je Slovenija obdržala mesto na zmagovalnem odru.

"Seveda se mi smeje"

"Seveda se mi smeje, predvčerajšnjim sem naredila neumno napako v prvem skoku in osvojila četrto mesto, ki je sicer vrhunski rezultat, ampak današnji uspeh je obliž na to tekmo. Danes sem skakala vrhunsko. Nisem zamudila nobenega odskoka, delala sem telemarke, steklo je. Celotna ekipa je dobro funkcionirala, ženska ekipa je bila pa malce boljša. Je bila pa kar nizka rampa in sta oba člana ekipe naredila vrhunske skoke, zanje je bilo težje. To naj daje nov zagon za večjo skakalnico," se je smejalo Niki Križnar.

Pohvalila je Niko Prevc, da je kot najmlajša v ekipi zdržala pritisk. Ta je povedala: "Najbolj sem zadovoljna, da sem imela konstantno dobre skoke. Pomembna je bila tudi srebrna medalja na posamični tekmi. Ko sem prišla sem, nisem vedela, v kakšni formi sem. Očitno mi ta skakalnica zelo ustreza," pa je povedla Nika Prevc

"Sem zadovoljen s svojimi nastopi. V prvi seriji sem imel kar težke razmere v zraku, drugi skok pa mi je uspel. Imam lepo raven skakanja, ni pa to še taka, da bi lahko vsak skok naredil odlično," je menil Zajc.

"Lahko bi bilo bolje ali slabše, ampak na koncu smo lahko vsi zadovoljni z medaljo. Večjih pričakovanj za te igre nisem imel, veseli pa smo, da sta dekleti tako dobro skakali in nam priborili medaljo," je priznal Lanišek.

"Malo težav smo na obeh tekmah imeli s skakalnico, nismo se ujeli z njo, čestitke ekipi, da se je zbrala in osvojila medaljo," je povedal trener moške vrste Robert Hrgota. | Foto: OKS/Aleš Fevžer "Malo težav smo na obeh tekmah imeli s skakalnico, nismo se ujeli z njo, čestitke ekipi, da se je zbrala in osvojila medaljo," je povedal trener moške vrste Robert Hrgota. Foto: OKS/Aleš Fevžer

"Že po treningih in tekmah smo vedeli, da so Avstrijci veliko boljši. Dekleti sta danes res naredili odlično delo, nastopili sta še bolje kot na posamični tekmi, res sem ponosen nanju," je dejal vodja ženske ekipe Zoran Zupančič. "Do zadnjega skoka smo se borili za srebro. Malo težav smo na obeh tekmah imeli s skakalnico, nismo se ujeli z njo, čestitke ekipi, da se je zbrala in osvojila medaljo. V soboto pa fante čaka nastop na nam poznani veliki napravi," pa je povedal trener moške vrste Robert Hrgota.

Zmagali so Daniel Tschofenig, Jan Hörl, Marita Kramer in Jacqueline Seifriedsberger. Slednja je bila zlata na prvi posamični tekmi v Zakopanah, Kramer pa bronasta. Tschofenig in Hörl sta dopoldne za Avstrijo osvojila zlato in srebro že na posamični tekmi na srednji skakalnici. Tschofenig je zamejski Slovenec iz Straje vasi v Ziljski dolini, član Športnega društva Zahomc.

Slovenska skakalna ekipa je osvojila sedmo slovensko odličje na tretjih evropskih igrah. Pred tem so bili na Poljskem najprej uspešni trije atleti. Zlat je bil svetovni prvak Kristjan Čeh v metu diska, srebrni pa Tina Šutej v skoku s palico in Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 m zapreke.

Športna plezalka Lucija Tarkuš je nato prišla do bronaste medalje na balvanih, za njo sta srebrni odličji osvojila še tekvandoist Patrik Divković v kategoriji do 87 kg in smučarska skakalka Nika Prevc, ki ima tako edina dve odličji.

Na posamični tekmi niso posegli po vrhu

Potem ko so morali v sredo organizatorji tekme v smučarskih skokih na evropskih igrah v Zakopanah moško tekmo zaradi premočnega vetra prestaviti, so danes le izpeljali premierno moško preizkušnjo za kolajne evropskih iger.

Največ rezultatskih razlogov za zadovoljstvo imajo Avstrijci. Zmagal je Daniel Tschofenig, ki je vodil že po prvi seriji. Koroški Slovenec je s skokoma, dolgima 104 in 104,5 metra, za 7,6 točke prehitel rojaka Jana Hörla. Ta je po polovici zasedal tretje mesto, v finalu pa s 104,5 metra dolgim skokom napredoval do srebra. Na najnižjo stopnico zmagovalnega odra je stopil Švicar Gregor Deschwanden, ki je v finalu izgubil eno mesto. Za zmagovalcem je zaostal 12,3 točke.

Timi Zajc je bil na devetem mestu najvišje uvrščeni Slovenec. | Foto: Sportida Timi Zajc je bil na devetem mestu najvišje uvrščeni Slovenec. Foto: Sportida

Najboljši Slovenec je bil Timi Zajc (98,5 in 100,5 metra), ki je v finalu z osmega mesta zdrsnil na deveto. Za kolajno je zaostal 14 točk.

"Vetrovne razmere so bile boljše kot sinoči. Na mali skakalnici, ki mi niso najljubše, sem prikazal kar dobre skoke. V soboto nas čaka še tekma na veliki napravi, danes pa mešana ekipna tekma in upam, da bomo napravili dobre skoke in se udeležili podelitve medalj. Je pa res, da takega pomena kot zimska olimpijska medalja nima nobena druga," je izpostavil Zajc.

Najboljšo deseterico je zaključil Poljak Dawid Kubacki, ki je preteklo sezono svetovnega pokala zaradi resnih zdravstvenih težav žene končal predčasno. Omeniti velja še šesto mesto Roberta Johanssona, ki je ostal brez mesta v norveški reprezentanci, tokrat pa bil drugi najvišje uvrščeni Viking.

V finalu so ob Zajcu nastopili še trije varovanci Roberta Hrgote. Najboljši Slovenec lanske zime Anže Lanišek je pridobil šest mest in končal kot 17., Žiga Jelar je s 17. nazadoval na 19., Lovro Kos pa s 25. na 29. mesto. Domen Prevc je na 34. mestu ostal brez finala.

"S tekmo pa vseeno ne morem biti zadovoljen, ne glede na letni čas si vedno želimo visoka mesta. Fantje so delali preveč grobe napake." | Foto: Grega Valančič/Sportida "S tekmo pa vseeno ne morem biti zadovoljen, ne glede na letni čas si vedno želimo visoka mesta. Fantje so delali preveč grobe napake." Foto: Grega Valančič/Sportida

"Fantje so delali preveč grobe napake"

Pri vseh drugih Slovencih je bila opazna manjša hitrost na zaletu glede na največje tekmece in to v obeh serijah. "Res imamo precej podpovprečno hitrost na zaletu. Moramo ugotoviti način vožnje v tem prvem delu. Težko je to na pamet na hitro odgovoriti, zagotovo pa se grobost pozna na tistih finih občutkih, ki so potrebni za dobro drsnost. S tekmo pa vseeno ne morem biti zadovoljen, ne glede na letni čas si vedno želimo visoka mesta. Fantje so delali preveč grobe napake. A so bili iz skoka v skok boljši, posebej Timi in Anže sta bila v finalu že blizu najboljšim, in upam na stopnjevanje na mešani ekipni tekmi pozno popoldne," je povedal glavni slovenski trener Hrgota.

Kajakaši neprepričljivi v uvodu evropskega prvenstva

Za slovenskimi kajakaši ni najbolj posrečen prvi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Krakovu. Skozi kvalifikacije so se sicer vsi uvrstili v polfinale posamične tekme, a pri tem niso blesteli, vtisa pa niso posebej popravili na moštveni tekmi, fantje so zasedli osmo, dekleta pa deveto mesto.

Razočarana so bila predvsem dekleta, druga z zadnjega svetovnega prvenstva v Augsburgu, ki so pričakovala precej več. Evi Terčelj, Evi Alini Hočevar in Ajdi Novak se je vožnja podrla že na začetku, ko je Hočevarjeva morala ponavljati četrta vratca, da ne bi pridobila 50 kazenskih sekund.

Evi Terčelj, Evi Alini Hočevar (na sliki) in Ajdi Novak se je vožnja podrla že na začetku. | Foto: OKS/Aleš Fevžer Evi Terčelj, Evi Alini Hočevar (na sliki) in Ajdi Novak se je vožnja podrla že na začetku. Foto: OKS/Aleš Fevžer

"Ko sem že na začetku storila hudo napako, sem se zavedala, da je šlo veliko časa po zlu. Zaostala sem za drugima dvema, potem pa hotela nadoknaditi nekaj zamujenega česa, hotela krajšati linije. Dala sem vse od sebe, a se pri tem precenila, napake so se ponavljale, še naprej sem izgubljala čas. Vožnja je bila res ponesrečena, nikoli pa ni lahko, če veš, da si ti krivec. Tako je, kdaj gre dobro, kdaj gre vse narobe, bom poskušala pozabiti in se spominjati lepših trenutkov," je bila razočarana Ljubljančanka.

Že pred dekleti so so merili tudi fantje. Izkušeni Peter Kauzer je imel ob sebi dva mladeniča, s katerima je bil zadovoljen, vožnjo je ocenil kot zelo solidno. Zadostovala je za osmo mesto, kar je glede na to, da so prvič veslali v tej zasedbi in zaradi težav s hrbtom Hočevarja skupaj tudi zelo malo trenirali, soliden dosežek. Slovencem je bilo žal predvsem zaradi treh dotikov vratc, brez njih bi bili višje. Štiri je pridelal Lan Tominc, dve pa Žiga Lin Hočevar. So pa Slovenci vendarle premagali nekatere uveljavljene reprezentance na čelu z branilci naslova Čehi.

"Žal mi je, da smo po moji krivdi izgubili štiri sekunde, verjamem, da Peter in Žiga Lin nista jezna name. Tak je naš šport," je bil razočaran Tominc, ki je pred tekmo pri ogledu proge tako kot 16-letni Hočevar zavzeto poslušal nasvete Kauzerja.

"Nimam jima česa očitati, vožnja se mi je zdela zelo spodobna. Meni je čoln stekel, tako da sem jima lahko delal veliko prostora. Mislim, da smo bili ekipno boljši kot smo bili v drugi postavi lani na evropskem prvenstvu, seveda pa so še rezerve, vedno se da bolje," ni bil razočaran Kauzer.

Slovenski kajakaši v kvalifikacijah slaloma na divjih vodah evropskega prvenstva v Krakovu niso ravno blesteli. | Foto: Nina Jelenc Slovenski kajakaši v kvalifikacijah slaloma na divjih vodah evropskega prvenstva v Krakovu niso ravno blesteli. Foto: Nina Jelenc

Nekdanji olimpijski podprvak je bil tudi najboljši med ne posebej razpoloženimi Slovenci v kvalifikacijah posamične tekme. Zasedel je 15. mesto, a kot pravi, to ne pomeni, da nima možnosti, da bi se uvrstil vsaj v finale.

"Storil sem eno veliko napako, ki me je zagotovo stala treh sekund. Drugače pa je bila vožnja zelo solidna. Čeprav te proge ne maram, odhod v Krakov je kot, da bi me nekdo kaznoval, pa ne vidim razlogov, zakaj ne bi napadel kolajne. Začetek sezone mi res ni uspel, a zaradi zdravstvenih razlogov. Zdaj verjamem, da je vse v redu, motiviran sem, menim, da tudi še vedno hiter," ostaja optimist nekdanji olimpijski podprvak.

Poleg Kauzerja si je napredovanje v prvi vožnji s 25. časom zagotovil le še Tominc, vsi drugi so morali vožnjo ponavljati.

V drugi so bili sicer vsi uspešni, a res vrhunske vožnje ni bilo. Hočevar je zabeležil deveti čas, njegova sestra je bila tretja, Novak četrta, hude težave na progi pa je imela Terčelj, nekdanja svetovna prvakinja, ki je zbrala pet dotikov, a vendarle bila dovolj hitra za deveti čas in uvrstitev v polfinale, v katerega se je že po prvi vožnji uvrstilo 30 fantov in 20 deklet, po drugi vožnji pa še po deset tekmovalcev in tekmovalk.

"Za mano je slab dan. Ni šlo po načrtih, na koncu lahko rečem, da je sreča, da se mi je izšlo za polfinale. Upam, da mi bo v soboto čoln bolj stekel, da bo počutje boljše," se boljših voženj nadeja Terčelj.

Na ženski ekipni tekmi so sicer zmagale Francozinje pred Čehinjami in Nemkami, na moški so bili najboljši Španci pred Poljaki in Francozi.

V petek bodo imeli enak program kot danes kajakaši tekmovalci v kanujih.

Slovenska strelka na glinaste tarče Jasmina Maček je odlično začela tekmovanje na evropskih igrah.  | Foto: Vid Ponikvar Slovenska strelka na glinaste tarče Jasmina Maček je odlično začela tekmovanje na evropskih igrah. Foto: Vid Ponikvar

Jasmina Maček druga po prvem dnevu kvalifikacij

Slovenska strelka na glinaste tarče Jasmina Maček je odlično začela tekmovanje na evropskih igrah. V Vroclavu je po prvem dnevu kvalifikacij na drugem mestu, pred njo je s tremi zadetimi tarčami več in maksimalnim izkupičkom Italijanka Jessica Rossi.

Tudi pri moških vodi Italijan Mauro De Filippis, ki je prav tako zadel vseh 75 tarč, Jasminin brat Boštjan pa je tekmovanje dobro začel, v prvi seriji je zadel vse tarče, v drugi zgrešil eno, a bil še vedno pri vrhu, z dvema zgrešenima streloma pa je v tretji seriji uvrstitev pokvaril, padel je na 22. mesto.

Kvalifikacije se bodo nadaljevale v petek.

Jože Čeper je v hitrostrelni pištoli na 25 metrov zasedel 18. mesto, slovenska ženska ekipa v postavi Urška Kuharič in Živa Dvoršak pa je bila 11., prehitela je le eno reprezentanco.

Od evropskih iger se je poslovila tudi badmintonska dvojica

Potem ko sta badmintonska igralca Petra Polanc in Andraž Krapež po skupinskem delu evropski iger na Poljskem z eno zmago in dvema porazoma že v sredo ostala brez izločilnih bojev, se je to danes zgodilo še dvojici Miha Ivančič/Polanc, ki sta v predtekmovalni skupini zabeležila še tretji poraz.

Z 21:13 in 21:15 sta ju premagala Nemca Mark Lamsfuss in Isabel Lohau. Slovenca sta tako brez zmage osvojila zadnje mesto v skupini. S tem so se slovenski nastopi v badmintonu na igrah končali.

Nika Prevc, EI Zakopane 2023
Sportal Nika Prevc evropska podprvakinja!
Patrik Divković
Sportal Srebro za Divkovića, Jorgić ostal brez odličja
Sportal Po lanski sezoni gre z dvignjeno glavo naprej #video
Ne spreglejte