Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 6. 2023,
20.10

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

smučarski skoki evropske igre

Sreda, 28. 6. 2023, 20.10

10 mesecev, 1 teden

EVROPSKE IGRE, 28. JUNIJ

Skakalci ostali brez posamične tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Lovro Kos | Kos je moral kot prvi Slovenec v prvi seriji zapustiti startno rampo, preden je lahko drugič vendarle opravil skok. | Foto Sportida

Kos je moral kot prvi Slovenec v prvi seriji zapustiti startno rampo, preden je lahko drugič vendarle opravil skok.

Foto: Sportida

Tekmo smučarskih skakalcev na srednji skakalnici na evropskih igrah v Zakopanah na Poljskem so sredi prve serije zaradi slabih vetrovnih razmer odpovedali in je predvidena v četrtek dopoldne. Med Slovenci je v prvi seriji skočil le Lovro Kos, Domen Prevc, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek pa ne.

"Sama moč vetra ni bila problem, ampak spreminjanje njegove smeri. Razmere so bile pretežke za tekmo. Žirija je ocenila, da je ne bi mogla kontrolirati. Na manjši skakalnici se je še možno malo prilagajati in so to skušali narediti do zadnjega, ampak enostavno vetrovni pogoji niso bili taki, da bi zagotovili enakovredne pogoje za nastop vsem," je povedal glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota.

Potem, ko so v torek skakalke opravile ognjeni krst kakega zimskega športna na poletnih evropskih igrah, Nika Prevc je osvojila srebro na srednji skakalnici, so se dan pozneje po skakalnici zimsko športnega središča Malopoljske spustili še tekmovalci.

Robert Hrgota | Foto: Grega Valančič/Sportida Robert Hrgota Foto: Grega Valančič/Sportida

Zaradi deževnega in oblačnega vremena je bilo za ta letni čas kar mrzlo, 11 stopinj Celzija je bilo v trenutku odpovedi, sneg pa je bil le na vrhovih oddaljenih visokih okoliških gorah. Tudi veter je občasno zapihal z veliko močjo in povzročal premore med skoki, saj so zastavice v rokah trenerjev opazno plapolale.

Kos je moral tako kot prvi Slovenec v prvi seriji zapustiti startno rampo, preden je lahko drugič vendarle opravil skok, s katerim se bi se uvrstil na trenutno 15. mesto. Nato je nastopil le še en skakalec, ko so vnovič prekinili uvodno serijo in jo po več kot pol ure čakanja na koncu razveljavili ter jo bodo po napovedih opravili v četrtek dopoldne.

"To je bil lep poizkus tekme. Organizatorji so se sicer trudili do zadnjega, a nismo imeli sreče z vremenom. Edini v ekipi sem nastopil v prvi seriji. Skušal sem se čim bolj osredotočili na nalogo in opraviti skok, mislim, da je bil glede na pogoje kar dober. Smo sredi poletja, edino mraz spominja na zimo ter sneg po okoliških hribih," je povedal Kos.

Med 54 skakalci Slovencem v seriji za trening ni šlo vrhunsko, najboljši je bil na 12. mestu prav Kos, 17. Zajc, 20. Jelar, 34. Lanišek, 40. pa Prevc. Najboljši je bil Avstrijec Daniel Tschofenig. Poskusna serija je bila nato po 13 skakalcih, med njimi ni bilo Slovencev, prekinjena in odpovedana, nato pa je ista usoda doletela še prvo serijo.

Slovenske badmintonista tekmovanje končala z zmagama

Slovenska badmintonska igralca Petra Polanc in Andraž Krapež sta po dveh porazih v uvodu z zmagama končala evropske igre. Po dveh porazih v prvih krogih sta v tretjem krogu gladko ugnala svoja tekmeca, Polanc je bila z 21:17 in 21:12 boljša od Avstrijke Katrin Neudolt, Krapež pa je z 21:10 in 21:12 premagal Luksemburžana Jeromeja Pauqueta.

Petra Polanc | Foto: Grega Valančič/Sportida Petra Polanc Foto: Grega Valančič/Sportida

Ena zmaga je bila premalo, da se uvrstita med najboljših 16, oba sta v svoji skupini zasedla tretje mesto, napredovala sta najboljša dva.

V četrtek bo zadnjo tekmo predtekmovanja odigrala še dvojica Miha Ivančič/Polanc, ki ima še nekaj teoretičnih možnosti za četrtfinale.

Sabljači zadnji

Slovenski sabljači so na evropskih igrah na ekipni tekmi v disciplini sablja zasedli zadnje, 16. mesto. Potem, ko so izgubili tekmo osmine finala proti olimpijskim podprvakom Italijanom, so v nadaljevanju izgubili tudi naslednje dvoboje za razvrstitev od 9. do 16. mesta. Premagali so jih Poljaki, Irci in na koncu še Grki.

Slovenci so po pričakovanju izgubili prvi dvoboj. V osmini finala so Petra Krajnca, Lovra Fijavža Bačovnika in Teia Žorža Zavirška prepričljivo premagali Italijani, ki so dobili vseh devet posamičnih obračunov.

Sabljanje OI Tokio 2020 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Motivirani Slovenci, ki so se v Krakov prišli predvsem učit, so sicer dvoboj dobro začeli. Mladi, 20-letni Peter Krajnc, sicer slovenski državni prvak, se je odlično upiral lanskemu evropskemu podprvaku Luci Curatoliju, izgubil je le s 4:5. Dober odpor je v drugem dvoboju svojemu tekmecu nudil tudi Lovro Fijavž Bačovnik, to pa je bilo tudi vse od enakovrednega dvoboja med drugo in 15. postavljeno reprezentanco.

Podobno brez možnosti so bili tudi proti Poljakom, medtem ko sta bila dvoboja proti Irski in Grčiji bolj enakovredna, a do častne zmage niso prišli.

Slovenski namiznoteniški igralci izgubili s Slovaško 

Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v ekipnem delu evropskih iger v Krakovu izgubila že prvi dvoboj. V boju za pomembne točke, ki bi Slovenijo približale nastopu na olimpijskih igrah, je v osmini finala izgubila proti Slovaški z 0:3.

Prvi sta za mizo stopili dvojici. Deni Kožul in Peter Hribar sta bila na dobri poti do zmage, ki bi pomenila veliko psihološko prednost. Vodila sta z 2:0, v četrtem nizu tudi z 8:4, a prednost zapravila in morala čestitati tekmecema.

"Fanta sta se dobesedno ustrašila zmage. Začela sta odlično, Deni je odlično napadal s spini, Peter je dobro vračal žogice. Bila sta na pragu zmage, a kar naenkrat se je ustavilo. Vrstile so se napake ter na koncu boleč poraz. Po njem se je bilo težko vrniti," je dejala selektorica Andreja Ojsteršek Urh.

Zagotovo poraz dvojice ni dobro vplival na prvi slovenski lopar Darka Jorgića. Hrastničan je bil proti kitajskemu Slovaku Wang Yangu favorit, saj ga je v preteklosti premagoval, toda tokrat je izgubil vse tri izenačene nize. S tem je le potrdil besede po posamičnem tekmovanju, da trenutno ne igra, kot bi si želel, in da potrebuje počitek ter kakovosten trening.

Deni Kožul | Foto: Grega Valančič/Sportida Deni Kožul Foto: Grega Valančič/Sportida

"Jasno, da je poraz dvojice name ustvaril dodaten pritisk. Moral sem zmagati, če bi hoteli skupno zmago, na žalost spet nisem bil pravi. Nisem se dobro počutil, že pred tekmo pa sem vedel, da je Kitajec neugoden tekmec. Proti obrambnim igralcem mi je zelo težko igrati, saj nimam veliko priložnosti, da se z njimi merim. Pred dvema letoma sva igrala dvakrat, obakrat sem ga premagal. A tokrat je igral povsem drugače kot takrat. Taktično odlično, predvsem sem imel težave z njegovimi rezanimi žogicami," ni bil najboljše volje 14. igralec sveta, ki ga že naslednji teden čaka močan turnir v Ljubljani.

Po porazu dvojic in Jorgića je postalo jasno, da se bo Slovenija težko rešila iz zagate, saj Slovenci, če želijo zmagovati, potrebujejo dve točki prvega igralca. Tega se je očitno zavedal tudi Kožul, ki je proti Lubomirju Pišteju tretji dvoboj izgubil brez pravega odpora.

Slovenija točk za svetovno lestvico, ki bo pomembna za olimpijske igre, niso izgubili, saj so tudi na prejšnjih igrah v Minsku izpadli na tej ravni tekmovanja, toda tudi pridobili niso nič. Tako bodo morali vtis popraviti na septembrskem evropskem prvenstvu v Malmöju.

"Tam bo treba priti vsaj iz predtekmovalne skupine. Na srečo, pa je sistem tekmovanja na evropskih prvenstvih drugačen, ker ni dvojic. Vsekakor pa so za olimpijske igre pomembne tudi točke posameznikov, zato upam, da bom sam ohranil trenutni položaj, Deni in Peter pa morata napredovati. Olimpijske igre so še daleč, seveda pa si vsi želimo v Pariz," meni Hrastničan.

Slovenija : Slovaška 0:3
Deni Kožul/Peter Hribar - Jakub Zelinka/Lubomir Pištej 2:3 (8, 8, -7, -9, -9);
Darko Jorgić - Wang Yang 0:3 (-9, -8, -10);
Deni Kožul - Lubomir Pištej 0:3 (-2, -1, 6).

Urška Kuharič | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Urška Kuharič Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Strelke šeste, mešana ekipa brez finala 

Slovenska ženska strelska ekipa je ekipni tekmi evropskih iger v disciplini hitrostrelna pištola 25 metrov zasedla šesto mesto. Denis Bola Ujčič, Jagoda Tkalec in Sonja Benčina so bile v prvem delu kvalifikacij zadnje, osme, nato pa so izboljšale streljanje, a premalo, da bi se uvrstile v boj za kolajne.

Mnogo boljša je bila konkurenca v tekmovanju mešanih ekip v disciplini puška 50 metrov trojni položaj. Robert Markoja in Urška Kuharič sta izpadla že po prvem delu kvalifikacij, med 26 ekipami sta z 871 zadetimi krogi zasedla 14. mesto. Napredovanje sta zgrešila za šest krogov.

Preberite še:

Nika Prevc, EI Zakopane 2023
Sportal Nika Prevc evropska podprvakinja!

 

Ne spreglejte