Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2019,
17.23

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
plezanje Gregor Vezonik Matic Kotar Urška Pribošič Vita Lukan

Natisni članek

Petek, 30. 8. 2019, 17.23

4 leta, 11 mesecev

okrnjena zasedba na poljskem

Mnogi bodo EP izpustili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Vita Lukan IFSC WORLD CUP MUNICH | Vita Lukan bo ena od štirih slovenskih plezalcev, ki bodo sodelovali na evropskem prvenstvu v balvanih. | Foto Ana Kovač

Vita Lukan bo ena od štirih slovenskih plezalcev, ki bodo sodelovali na evropskem prvenstvu v balvanih.

Foto: Ana Kovač

V Zakopanah bo od 6. do 8. septembra evropsko prvenstvo v balvanskem plezanju. To bo potekalo z močno okrnjeno udeležbo. Zahtevno svetovno prvenstvo v vseh treh posamičnih disciplinah in kombinaciji, na katerem so športnim plezalcem in športnim plezalkam razdelili prve olimpijske vozovnice, je močno zmanjšalo zanimanje za prvenstvo stare celine.

 

Mia Krampl
Sportal Plezalna junakinja, ki s študentskim delom nabira življenjske izkušnje

Slovensko vrsto bo na Poljskem predstavljala četverica. V ženski konkurenci Vita Lukan in Urška Repušič, v moški pa Gregor Vezonik in Matic Kotar.

Manjkala bosta oba najboljša slovenska balvanska plezalca ta hip aktualna svetovna prvakinja v disciplini ter skupna zmagovalka svetovnega pokala Janja Garnbret ter Jernej Kruder, ki je svetovno prvenstvo sklenil na desetem mestu.

Za Ravenčana Vezonika se letošnje svetovno prvenstvo ni razpletlo v skladu s pričakovanji. Lani v Innsbrucku je navdušil z balvanskim bronom, avgusta v Hachiojiju pa se je njegov nastop končal že po uvodnem krogu, ko je v kvalifikacijah zasedel skromno 39. mesto. Dobra uvrstitev v Zakopanah bi zato za Korošca pomenila obliž na japonsko rano.

Gregorju Vezoniku bo družbo delal Matic Kotar. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Gregorju Vezoniku bo družbo delal Matic Kotar. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pred dvema letoma na balvanskem EP v Münchnu je Garnbretova osvojila srebro, Anže Peharc pa je bil bronast.

Na Poljskem bosta najverjetneje manjkala tudi aktualna evropska prvak in podprvak, Nemca Jan Hojer in Alexander Megos ter zlata Srbkinja Staša Gejo in bronasta Švicarka Petra Klingler.

plezanje sprejem
Sportal Trikrat zlata Garnbretova doma: Ne zavedam se še, kaj sem dosegla #foto

Garnbretova na odmor

Garnbretova, ki je s tremi zlatimi kolajnami kot prva Zemljanka osvojila na istem prvenstvu v športnem plezanju naslove svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah, si je po Japonskem vzela nekaj časa za počitek. S fantom, tudi plezalcem, Domnom Škoficem sta se odpravila na zaslužene morske počitnice.

Letošnji evropski prvenstvi, po Zakopanah bo oktobra na sporedu še prvenstvo stare celine v hitrosti in težavnosti v Edinburghu na Škotskem, nimata takšne teže kot sicer.

Na EP bodo manjkala številka velika imena svetovnega plezanja, tudi trikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret. | Foto: Daniel Novakovič/STA Na EP bodo manjkala številka velika imena svetovnega plezanja, tudi trikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret. Foto: Daniel Novakovič/STA

Niti najboljša uvrstitev na letošnjem EP namreč ne bo štela za najbolj iskano vozovnico ta hip, vozovnico, ki prinaša nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu.

Prvih sedem vozovnic plezalkam oziroma plezalcem so podelili na SP na Japonskem najboljšim v združeni disciplini treh disciplin kombinaciji, ki bo tudi disciplina na olimpijskih igrah.

Med olimpijskimi potnicami je tudi Garnbretova. Naslednjih šest olimpijskih vozovnic v vsaki od konkurenc bodo razdelili konec novembra v dodatnih svetovnih kvalifikacijah v Toulousu. Zadnja dva evropska potnika na olimpijske igre pa bosta znana po EP v kombinaciji, ki bo aprila prihodnje leto v Moskvi.

Preberite še:

Janja garnbret 3
Sportal Zlata Janja Garnbret z reprezentanco pristala v Zagrebu

 

Ne spreglejte