Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 11. 2023,
10.15

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

evropsko prvenstvo judo

Sreda, 1. 11. 2023, 10.15

6 mesecev

Evropsko prvenstvo v judu

Deset slovenskih judoistov in judoistk v lov na evropska odličja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
judo reprezentanca | Foto Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

V Montpellierju v Franciji se bo v petek začelo evropsko prvenstvo v judu. Na prvenstvu stare celine, ki bo trajalo do nedelje, se bo pomerilo 389 tekmovalk in tekmovalcev iz 46 držav. Na EP potuje tudi deseterica slovenskih judoistk in judoistov, med katerimi predvsem dekleta odkrito napadajo medalje.

V Montpellier se letos odpravlja deset slovenskih predstavnikov, pet v moški in pet v ženski konkurenci. Slovenski reprezentanti, v zadnjih letih stalno dobitniki odličij, tudi tokrat merijo na medalje, a opozarjajo, da bo treba iti borbo za borbo.

"Zelo težko je bilo tempirati formo za EP, ker je tekem res ogromno. Sezona je bila dolga, v njej nismo niti čez poletje imeli premora. Želim si prikazati čim boljše borbe. Veliko je odvisno od dneva, od žreba, vsi vemo, če nisi rangiran, lahko že v prvi borbi naletiš na najboljše. Videli bomo, kaj nas čaka, vsaka tekmica je premagljiva. Lani sem osvojila bron, zato upam, da bi ponovila ali nadgradila rezultat," je pred odhodom na EP dejala Anka Pogačnik.

V moški konkurenci bodo slovenske barve na prvenstvu stare celine branili David Štarkel v kategoriji do 60 kg, Martin Hojak do 73 kg, Juš Mecilošek do 81 kg ter Vito Dragič in Enej Marinič nad 100 kg.

Od Slovenk na EP potujejo Maruša Štangar (do 48 kg), Kaja Kajzer (do 57 kg), Andreja Leški (do 63 kg), Pogačnik (do 70 kg) in Metka Lobnik (do 78 kg). Na EP v Lizboni pred dvema letoma so slovenske judoistke prišle do treh medalj. Kajzer je bila druga, Leški tretja, zdaj že športno upokojena Tina Trstenjak pa je osvojila zlato kolajno.

Kot pravi Leškijeva, jo pred tekmovanjem navdihujejo ravno veliki rezultati iz preteklosti. "Ko se spominjam teh tekmovanj, me navdajajo lepi občutki. Zagotovo si želim to še kdaj občutiti, zato grem na EP z močno željo, da mi uspe tudi tokrat," je povedala. Ta si je letos na velikih tekmovanjih že priborila srebrno odličje, ko je bila druga na SP v Dohi.

judo reprezentanca | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA

Tudi Kajzerjeva bo merila na najvišja mesta. "Zagotovo je cilj medalja oziroma zlata medalja, če smo natančni, ker drugo mesto že imam. Ne da bi se tretjega mesta branila, ampak imam veliko raje zlato. Mislim, da sem v redu pripravljena, če se bo na dan tekme vse odvilo pozitivno, bo tudi tokrat šlo kot mora." Triindvajsetletnica se trenutno ubada s poškodbo vratu, a upa, da bo težava po ogledu fizioterapevta do petka odpravljena.

Tudi letos sicer v ožji krog favoritov spadajo gostitelji in Gruzijci. Domače navijače želita predvsem navdušiti šestkratna svetovna in petkratna evropska prvakinja Clarisse Agbegnenou, ki se jo slovenski ljubitelja juda spomnijo predvsem iz številnih dvobojev s Trstenjak, ter Teddy Riner, prav tako petkrat evropski in kar 11. svetovni prvak, ki ima v svoji kolekciji še tri zlata odličja z olimpijskih iger.

Med najvišja mesta bodo ciljali tudi trije tekmovalci, ki so lani osvojili evropski naslov, letos pa so v Dohi osvojili še svetovnega, in sicer Španec Francisco Garrigos, ta je postal evropski prvak tudi leto prej v Lizboni, ter Gruzijca Tato Grigalašvili in Luka Maisuradze.

Žreb bo na sporedu v četrtek ob 16. uri. Okviren program prvenstva zaenkrat kaže, da naj bi se borbe vsak dan začele okoli 10. oziroma 11. ure, boji za medalje pa se bodo pričeli odvijati od 16. ure naprej.

Ne spreglejte