Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 10. 2021,
14.37

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Sašo Bertoncelj

Sreda, 20. 10. 2021, 14.37

2 leti, 6 mesecev

Bertoncelj kot 15. na svetu končal kariero, najbolj se veseli dobre hrane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Sašo Bertoncelj | Sašo Bertoncelj je kariero končal s 15. mestom na svetovnem prvenstvu na Japonskem. | Foto Guliverimage

Sašo Bertoncelj je kariero končal s 15. mestom na svetovnem prvenstvu na Japonskem.

Foto: Guliverimage

Najboljši slovenski telovadec Sašo Bertoncelj, ki je pogumno prevzel taktirko prve violine slovenske gimnastike po odhodu legendarnega dvojca Aljaž Pegan - Mitja Petkovšek, je na svetovnem prvenstvu v japonskem Kitakyushuju končal kariero. Njegov zadnji nastop na konju z ročaji je bil, kot pravi, soliden, zato ničesar ne obžaluje.

Bertoncelj je svoje 13. prvenstvo sveta v karieri končal na 15. mestu z oceno 14,133 točke, prikazal je sestavo s težavnostjo 16,1 točke, slabša izvedba (8,033) pa je po prvem dnevu kvalifikacij pomenila peto mesto. Nekaj upanja za finalni nastop najboljše osmerice je še ostalo, vendar je danes kmalu postalo jasno, da finala zanj tokrat ne bo.

"Škoda, vedno je škoda takšnih tekem, vsakega finala je škoda"

Kot je dejal 37-letni telovadec pred odhodom, je po dolgem času in obdobju, polnem poškodb (od leta 2018 in srebra na evropskem prvenstvu naprej), veliko tekmovanje pričakal dobro pripravljen. Kvalifikacijska sestava mu je solidno uspela, a kot je dejal za STA, je v njej nanizal preveč drobnih napak.

"Vaja ni bila slaba, sploh ne. Vendar se je nabralo preveč majhnih napak skozi nastop. Pol točke ali več povsem nepotrebnega odbitka. Mislim, da ne bo dovolj za finale, težko verjamem, da se lahko prebijem med osmerico," je po torkovem nastopu dejal Škofjeločan in "na oko" ocenil, da bo končal nekje okrog 13. mesta.

Ni se veliko zmotil, saj je med 96 "konjeniki" prvenstvo končal kot 15. na svetu. za finale bi moral zbrati precej več; osmi v kvalifikacijah, Hrvat Filip Ude, si je za nastop prislužil 14,866 točke.

"Škoda, vedno je škoda takšnih tekem, vsakega finala je škoda. Ampak ne glede na to, si nimam česa očitati. Dal sem vse od sebe in lahko sem zadovoljen," je danes na letališču - slovenska ekipa se že odpravlja v domovino - misli strnil Bertoncelj.

"Škoda, vedno je škoda takšnih tekem, vsakega finala je škoda. Ampak ne glede na to, si nimam česa očitati. Dal sem vse od sebe in lahko sem zadovoljen." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Škoda, vedno je škoda takšnih tekem, vsakega finala je škoda. Ampak ne glede na to, si nimam česa očitati. Dal sem vse od sebe in lahko sem zadovoljen." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Rok Klavora
Sportal Odločitev o koncu kariere sprejel v neznosnih bolečinah v bolnišnici v Baslu

Napočil je čas za menjavo generacij

"Čas je, da se generacija zamenja. Pride čas, ko se lahko z razlogom umakneš iz vrhunskega športa; 15. mesto na svetu ni slab dosežek, med Evropejci sem bil sedmi. Zato se mirne vesti poslavljam," je še povedal najboljši slovenski telovadec in vnovič poudaril, da je vesel, da se mu je pri 37 letih uspelo tako dobro pripraviti za SP.

"Vse od 'kiksa' na SP leta 2018 v Dohi sem se ubadal s poškodbami. Četudi sem se lahko za to prvenstvo dobro pripravil, pa nikoli ne veš, kdaj bodo vse te poškodbe spet prišle na plan. Telo mi enostavno ne dopušča več tako ostre vadbe kot nekoč," je še povedal slovenski konjenik, ki mu je na SP najboljši dosežek uspel s četrtim mestom leta 2014 v kitajskem Nanningu.

V skoraj 15-letni profesionalni karieri - gimnastiko sicer vadi že 30 let pod vodstvom trenerja Sebastijana Piletiča v Narodnem domu - je Bertoncelj na svetovnih pokalih in izzivih nanizal kar 38 uvrstitev na stopničke svetovnega pokala, od tega ima tudi deset zmag; prvo je osvojil v Ostravi leta 2007. Kar petkrat je sezono končal kot skupni zmagovalec svetovnega pokala na konju z ročaji (2012, 2013, 2016, 2017, 2018).

Zmagal je tudi na prvih evropskih igrah (2015), postal sredozemski (2013) in univerzitetni prvak (2007), z 18 evropskih prvenstev pa ima tri kolajne: leta 2018 je v Glasgowu osvojil srebro, v zbirko pa je dodal še dva brona leta 2010 v Birminghamu in 2014 v Sofiji.

Zdaj začenja drugo kariero. | Foto: Ana Kovač Zdaj začenja drugo kariero. Foto: Ana Kovač

Ob prihodu domov se najbolj veseli dobre hrane

Bertoncelj je na vprašanje, česa se najbolj veseli ob prihodu domov z Japonske, izstrelil: "Dobre hrane." V smehu je dodal: "Najbolj se veselim dobre hrane, Nine (njegova žena, op. STA) in otrok. Ne nujno v tem vrstnem redu."

Pojasnil je, da se v prihajajočih dnevih in tednih veseli tudi nekaj prostega časa, ki ga med kariero ni imel veliko, saj je bil vedno profesionalec v pravem pomenu besede, vedno je skrbel za telo vse leto, kar mu je nenazadnje tudi omogočilo tako dolgo in uspešno kariero.

"Veselim se tudi malo prostega časa, ker sem ga doslej imel zelo malo. Nato pa se že veselim tudi nadaljnjih izzivov v življenju, ki me čakajo z novim letom," je z letališča pred odhodom v domovino še povedal Bertoncelj.

Preberite še:

Sašo Bertoncelj
Sportal Na zadnji tekmi kariere ostaja v boju za finale, a ni optimističen
Tjaša Kysselef
Sportal Grenak priokus Kysselefove po enem najboljših izidov za slovensko žensko gimnastiko
Ne spreglejte