Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2019,
15.28

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Caeleb Dressel FINA doping Lilly King

Petek, 19. 7. 2019, 15.28

4 leta, 9 mesecev

Lilly King razjezil odnos Fine v primeru Sun Yang

Ameriška plavalka kritična do Fine: Ni mi všeč, kako se loteva dopinških kontrol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Lilly King | Lilly King se z rusko tekmico Julijo Jefimovo, ki je pred tem prestala 16-mesečno kaze zaradi jemanja steroidov, po končanem finalu na OI v Riu 2016 ni želela rokovati. | Foto Reuters

Lilly King se z rusko tekmico Julijo Jefimovo, ki je pred tem prestala 16-mesečno kaze zaradi jemanja steroidov, po končanem finalu na OI v Riu 2016 ni želela rokovati.

Foto: Reuters

Ameriška plavalka Lilly King je pred začetkom svetovnega prvenstva v Južni Koreji obtožila krovno zvezo Fino, da ne naredi dovolj pri odkrivanju in preprečevanju dopinga med plavalci. Izpostavila je primer kitajskega zvezdnika Sun Yanga, ki naj bi uničil svoje krvne vzorce, ko so ga lani jeseni nenapovedano obiskali protidopinški preiskovalci.

Lilly King ni prvič tako ostro nastopila proti dopinškim prekrškarjem oziroma tistim, ki so nečednega delovanja osumljeni. Z rusko tekmico Julijo Jefimovo, ki je pred tem prestala 16-mesečno kaze zaradi jemanja steroidov, se po končanem finalu na olimpijskih igrah v Riu 2016 ni želela rokovati, na novinarski konferenci pa je potem ostro napadla še ameriškega atletskega dopinškega prekrškarja Justina Gatlina.

doping
Sportal Kenijski atletinji za drugi dopinški prekršek osemletna prepoved

"Kako priročno. Šele po SP."

Tokrat jo je razjezil odnos krovne zveze v primeru Sun Yang. Kitajca so lani jeseni nenapovedano obiskali protidopinški kontrolorji, a je teste najprej zavrnil, pozneje pa je poskrbel za uničenje epruvet z odvzetimi krvnimi vzorci.

Trikratni olimpijski prvak si je s to potezo nakopal pritožbo krovne protidopinške agencije Wade, ki zahteva njegov suspenz. V najslabšem primeru ga lahko doleti celo doživljenjska prepoved nastopanja, a odločitev o tem bo padla šele po prvenstvu v Gwangjuju.

Fina je pred prvenstvom namreč sporočila, da bo njegov primer obravnavala šele septembra. "Kako priročno. Šele po SP," je takrat tvitnila Kingova, na prizorišču SP pa je svoja ostra stališča še dodatno pojasnila.

"Naš šport mora biti čist. Treba je poskrbeti za pošten boj." | Foto: "Naš šport mora biti čist. Treba je poskrbeti za pošten boj."

"Naš šport mora biti čist"

"Osebno mi ni všeč, kako se Fina loteva dopinških kontrol. Na tem področju bo treba nekaj narediti, sicer se nam vsem lahko zgodi, da tekmujemo z dopingaši," je dejala dobitnica dveh zlatih medalj iz Ria 2016. "Za začetek bi lahko prepovedali nastopati ljudem, ki uničujejo svoje vzorce v epruvetah."

V boju s Fino jo je podprl tudi Caeleb Dressel, eden največjih zvezdnikov ameriške ekipe in dobitnik sedmih zlatih medalj na prejšnjem SP. "Naš šport mora biti čist. Treba je poskrbeti za pošten boj."

Dodal je, da je povsem vseeno, ali je kontrolor pred vrati ob šestih zjutraj ali ob enajstih zvečer: "Moji vzorci bodo vedno čisti. V zadnjih letih sem imel veliko testov, 30, morda celo 40. A to me ne moti. Zavzemam se za to, da je nadzor strog."

Preberite še:

Tjaša Oder
Sportal Tjaša Oder: Če bo dan pravi, je dosegljiv tudi finale
Anja Klinar
Sportal Klinarjeva in Bau izstopala v Radovljici
Ne spreglejte