Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 7. 2024,
16.24

Osveženo pred

0 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
Lando Norris Oscar Piastri McLaren Mercedes-AMG F1 Carlos Sainz ml. Ferrari Red Bull Racing Sergio Perez Charles Leclerc Lewis Hamilton Max Verstappen vn Belgije Spa Francorchamps Formula 1

Natisni članek

Nedelja, 28. 7. 2024, 16.24

0 minut

VN Belgije

Dvojna zmaga srbene puščice, prvi trije v eni sami sekundi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
Spa Charles Leclerc Lewis Hamilton Ferrari |  Charles Leclerc je v tretjem krogu izgubil vodstvo, prehitel ga je Lewis Hamilton. | Foto Reuters

Charles Leclerc je v tretjem krogu izgubil vodstvo, prehitel ga je Lewis Hamilton.

Foto: Reuters

V petek so govorili, da zaradi slabše končne hitrosti na dolgih ravninah izgubljajo sekundo na krog, a je Mercedes na VN Belgije, na klasičnem prizorišču dirk v Spaju, prišel do dvojne zmage. Prvi je bil George Russell, drugi pa Lewis Hamilton. Mlajši Britanec je bil na taktiki postanka manj, a je zdržal na prvem mestu kljub starejšim in bolj obrabljenim pnevmatikam. Tretji Oscar Piastri je zaostal le dobro sekundo.

Spa Charles Leclerc Ferrari
Sportal Na mokrem Verstappen razred zase, a ne bo na prvem štartnem mestu
VN Belgije v živo

Tretja zmaga v karieri za Russlla, pa so v petek govori, da Mercedes na krog izgubi sekundo za McLarnom in Mercedesom.

CILJ!
George Russell je z enim postankom, s starimi gumami, zmagal VN Belgije. Dvojna zmaga srebrne puščice. Tretji je Oscar Piastri. Charles Leclerc je uspel zadržati za sabo Maxa Verstappna in Landa Norrisa.

Zadnji krog! Prvi trije v sekundi in pol! Očitno bo Russell zdržal s starimi gumami. Neverjeten razplet.

Predzadnji krog: Hamilton je na Russllovem izpuhu, a ne more napasti.

Še 3 krogi: Dirkačema Mercedesa sporočajo, da ne bo ekipnih ukazov, da se lahko pomerita zmago, a naj pazita, da ne pride do trčenja.

Še 3 krogi: 1. Russell, 2. Hamilton +0,6, 3. Piastri +4,6, 4. Leclerc, 5. Verstappen, 6. Norris, 7. Sainz, 8. Perez, 9. Alonso, 10. Ricciardo

Še 4 krogi: Hamilton je samo še dobro sekundo za vodilnim Russllom, Verstappen pa že na izpuhu Leclerca.

Še 8 krogov: 1. Russell*, 2. Hamilton +3,1, 3. Piastri +8,8, 4. Leclerc, 5. Verstappen, 6. Norris, 7. Perez, 8. Sainz*, 9. Alonso*, 10. Stroll* (brez drugega postanka)

Še 9 krogov: Piastri je zdaj super hiter. Dober dvoboj z Leclercom in Avstralec je na tretjem mestu.

Še 11 krogov: Hamilton se približuje Russllu. Bo ta res tvegal s postankom manj? Piastri in Verstappen lovita Leclerca.

Še 12 krogov: 1. Russell*, 2. Hamilton, 3. Leclerc, 4. Piastri, 5. Verstappen, 6. Norris, 7. Perez, 8. Sainz*, 9. Alonso*, 10. Bottas* (brez drugega postanka)

31. krog: Postanki se vrstijo. V boksih je bil tudi Verstappen, nakar ga je Perez spustil predse. Dolg postanek za Piastrija, ki je ustavil predaleč. Zdaj vodi Russell, ki je ob Sainzu še edini brez drugega postanka.

27. krog: Hamilton je pokril Leclercov postanek in se po svojem drugem vrača pred dirkača Ferrarija. Oba znova na bele gume.

26. krog: Leclerc na drugem postanku. Hamilton mirno v vodstvu.

25. krog: 1. Hamilton, 2. Leclerc +2,5, 3. Paistri +5,1, 4. Russell, 5. Verstappen, 6. Norris, 7. Sainz, 8. Perez, 9. Ocon, 10. Alonso

23. krog: Perez prvi na drugi postanek, Verstappen je zdaj že peti.

21. krog: 1. Hamilton, 2. Leclerc +1,9, 3. Paistri +4,8, 4. Russell, 5. Perez, 6. Verstappen, 7. Norris, 8. Sainz, 9. Albon, 10. Ricciardo

20. krog: Kot zadnji v bokse še Sainz, ki je izbral rumene pnevmatike. Hamilton se tako vrača na prvo mesto. Russell je prehitel Pereza.

16. krog: Pozen postanek za Norrisa in na stezo se je vrnil za Verstappnom. Izgubil je kar šest sekund v primerjavi z Verstappnom.

15. krog: 1. Sainz*, 2. Norris*, 3. Hamilton, 4. Leclerc, 5. Piastri, 6. Perez, 7. Russell, 8. Verstappen, 9. Magnussen, 10. Cunoda (/brez postanka)

14. krog: Sainz je kot edini začel dirko na belih gumah in zdaj vodi, Norris pa z mehkejšimi vztraja brez postanka na drugem mestu.

13. krog: Leclerc v bokse in se vrača pred Pereza. Na prvih treh mestih pa zdaj še brez postanka Sainz, Norris in Alonso.

12. krog: Hamilton, Perez in Piastri v bokse. Dirkač McLarna se je vrnil za Russlla, a ga že dva zavoja pozneje prehitel nazaj.

11. krog: Russell in Verstappen prva od boljših v bokse. Na trše bele gume.

10. krog: 1. Hamilton, 2. Leclerc +2,0, 3. Perez +4,3, 4. Piastri, 5. Russell, 6. Sainz, 7. Norris, 8. Verstappen, 9. Alonso, 10. Ocon

9. krog: Med prvim Hamiltonom in osmim Verstappnom je samo devet sekund. Kako izenačeno! Vse je torej še možno.

8. krog: Hamilton je dve sekundi pred Leclercom, Verstappen pa ni dovolj hiter, da bi lahko napadel Norrisa za sedmo mesto.

4. krog: 1. Hamilton, 2. Leclerc +0,8, 3. Perez +1,9, 4. Piastri, 5. Russell, 6. Sainz, 7. Norris, 8. Verstappen, 9. Alonso, 10. Albon

3. krog: Hamilton je prehitel Leclerca za vodstvo.

2. krog: Norris je izgubil tri mesta in je sedmi, Verstappen pa pridobil tri in je osmi. Leclerc še nima sekunde prednosti pred Hamiltonom.

1. krog: Verstappen je v zadnjem zavoju pridobil eno mesto.

Štart! Leclerc je zadržal prvo mesto, za njim pa izjemen dvoboj Perez - Hamiltona skozi prve zavoje, tudi Eau Rouge. Britanec je drugi.

Krog za ogrevanje.

Štartna mesta (44 krog)
: 1. Leclerc, 2. Perez, 3. Hamilton, 4. Norris, 5. Piastri, 6. Russell, 7. Sainz, 8. Alonso, 9. Ocon, 10. Albon, 11. Verstappen

Sergio Perez | Foto: Reuters Sergio Perez Foto: Reuters Charles Leclerc (Ferrari) in Sergio Perez (Red Bull) res potrebujeta dober rezultat, pravzaprav kar zmago. Oba imata šest zmag v svoji karieri, precej malo glede na to, za kakšno ekipo vozita. Monačan je po zmago v Monte Carlu na zadnjih petih dirkah nato le dvakrat osvojil točke, Mehičan pa že sedem dirk ni bil med najboljšimi štirimi. Perez res potrebuje dober rezultat. Da si reši kariero. Če ni že prepozno. Red Bull bo imel v ponedeljek krizni sestanek, ko bodo razpravljali o njegovi prihodnosti, pa čeprav je nedavno podpisal novo dveletno pogodbo.

Najboljši štartni položaj letos sicer še ni zagotovilo za zmago, že pet dirk ni uspelo zmagati vozniku, ki ga je imel (nazadnje torej Leclercu na VN Monaka). Pa še v Spaju je res vse mogoče, Max Verstappen (Red Bull), ki je tu dobil zadnje tri dirke, je zmagal tudi iz zadnje vrste. Ob Red Bullu se sicer zdi, da je na zadnjih dirkah najhitrejši McLarnov dirkalnik.

Štartna mesta na VN Belgije:

Spa Lando Norris McLaren
Sportal Verstappen za McLarnom, dobil bo kazen, žuga mu še Hamilton
Hungaroring Max Verstappen Red Bull
Sportal Verstappen o kritikah svojega obnašanja: "Vsi lahko odje...!"
Mattia Binotto
Sportal Odpuščeni šef Ferrarija od zdaj vodja Audija v formuli 1
Ne spreglejte