Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
10. 7. 2022,
16.30

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

Natisni članek

Mercedes-AMG F1 Alpine Haas Mick Schumacher Fernando Alonso Sergio Perez George Russell Lewis Hamilton Ferrari Red Bull Racing Max Verstappen Charles Leclerc vn Avstrije Formula 1

Nedelja, 10. 7. 2022, 16.30

1 leto, 9 mesecev

VN Avstrije

Končno zmaga Leclerca: "O moj bog! Res sem bil prestrašen!"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

Avstrija Verstappen Leclerc | Leclerc je kar trikrat prehitel Verstappna in končno spet zmagal. | Foto Reuters

Leclerc je kar trikrat prehitel Verstappna in končno spet zmagal.

Foto: Reuters

Zmagovalec VN Avstrije je Charlec Leclerc, ki je zmagal tretjič letos, a prvič po aprilski Avstraliji. Zadnje kroge je imel težave s stopalko za plin. Maxu Verstappnu pa je nagajala obraba pnevmatik. Osvojil je drugo mesto, potem ko je Carlosu Sainzu odpovedal ferrarijev motor. Tretje mesto za Lewisa Hamiltona.

Avstrija Verstappen
Sportal Verstappen dobil šprint, izjemen dvoboj Schumacher - Hamilton

Štart VN Avstrije. | Foto: Reuters Štart VN Avstrije. Foto: Reuters Charles Leclerc (Ferrari) na štartu ni mogel napasti Maxa Verstappna (Red Bull), v nadaljevanju dirke pa je bil hitrejši in je Nizozemca kar trikrat prehitel. Na red bullu so se bolj obrabljale pnevmatike in tako je Monačan na prvo mesto švignil že pred prvimi postanki. Nato je Verstappna brez večjih težav prehitel še po njegovem prvem in drugem postanku. A na koncu je vendarle trepetal za zmago. Zadnjih deset krogov se mu je namreč zatikala stopalka za plin. Ob prečkanju cilje črte je prek radijske zveze tako dejal: "O moj bog! Res sem bil prestrašen!"

Ferrariju se je celo nasmihala dvojna zmaga. Štirinajst krogov pred ciljem je Verstappna ujel še Carlos Sainz mlajši, a ravno, ko ga je začel napadati, mu je odpovedal motor v njegovem dirkalniku. Ko je parkiral ob stezi, je eksplodiralo in iz dirkalnika so pogledali plameni. Pred tednom dni zmaga za Španca v Silverstonu, zdaj veliko razočaranje.

Sainz je odstopil. | Foto: Reuters Sainz je odstopil. Foto: Reuters "Dobra dirka. Na začetku sem imel dober dvoboj z Maxom. Na koncu pa težava s stopalko za plin, ki se je zatikala na 30 odstotkih. K sreči je zdržala do konca. Ko je odstopil Carlos, sem se še bolj ustrašil," je v prvi izjavi dejal zdaj zmagovalec petih dirk formule 1 Leclerc. Potem ko je zmagal na dveh od prvih treh dirk letošnje sezone, je na tretjo čakal vse do 11. dirke, ki pomeni polovico letošnjega prvenstva. To je prva Ferrarijeva zmaga v Avstriji po letu 2003, ko je slavil Michael Schumacher.

VN Avstrije:

1. Charles Leclerc (Ferrari)

2. Max Verstappen (Red Bull) +1,5
3. Lewis Hamilton (Mercedes) +41,2
4. George Russell (Mercedes) +58,9
5. Esteban ocon (Alpine) +68,4
6. Mick Schumacher (Haas) +1 krog
8. Lando Norris (McLaren) +1 krog
9. Kevin Magnussen (Haas) +1 krog
10. Fernando Alonso (Alpine) +1 krog
11. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +1 krog
12. Alex Albon (Williams) +1 krog
13. Lance Strol (Aston Martin) +1 krog
14. Guanju Džov (Alfa Romeo) +1 krog
15. Pierre Gasly (Alpha Tauri) +1 krog
16. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +1 krog
17. Sebastian Vettel (Aston Martin) +1 krog
Odstop: Carlos Sainz (Ferrari), Nicholas Latifi (Williams), Sergio Perez (Red Bull).

Tretja zmaga sezone in peta v formuli 1 za Leclerca. | Foto: Reuters Tretja zmaga sezone in peta v formuli 1 za Leclerca. Foto: Reuters

Tretje mesto Hamiltona, Schumacher šesti

Odstopil je tudi drugi dirkač Red Bulla Sergio Perez. Ko je v prvem krogu vanj trčil George Russell (Mercedes), je zletel v pesek. Sicer je nadaljeval na zadnjem mestu, a pozneje parkiral v garaži. Russell se je kljub petsekundni kazni vrnil v deseterico, ob koncu uspešno prehiteval in končal na četrtem mestu. Tretje mesto je osvojil Lewis Hamilton (Mercedes). V istem krogu z zmagovalcem je v cilj na svoji 100. dirki pripeljal samo še Esteban Ocon (Alpine).

Le teden dni po svojih prvih treh točkah v formuli 1 je nov najboljši dosežek uspel Micku Schumacherju. Tokrat je s Haasom pripeljal na šesto mesto. 

Skupni seštevek (11/22):

1. Max Verstappen 208 točk

2. Charles Leclerc 170
3. Sergio Perez 151
4. Carlos Sainz 133
5. George Russell 128
6. Lewis Hamilton 109
7. Lando Norris 64
8. Esteban Ocon 52

1. Red Bull 340 točk
2. Ferrari 278
3. Mercedes 210
4. McLaren 73
5. Alpine 70

50 tisoč nizozemskih navijačev v Spielbergu

Vse v oranžnih barvah, a Nizozemec Verstappen je ostal brez zmage. | Foto: Reuters Vse v oranžnih barvah, a Nizozemec Verstappen je ostal brez zmage. Foto: Reuters

Polne tribune na avstrijskem Štajerskem. Prodali so vseh 105 tisoč vstopnic. Samo iz Nizozemske je pripotovalo 50 tisoč Verstappnovih navijačev. Zaradi njihovega navdušenja ob petkovi Hamiltonovi nesreči je bilo v "paddocku" kar nekaj razburjenja, češ da je tako obnašanje neprimerno.

Kako se je razpletala dirka:

"O moj bog! Res sem bil prestrašen!" po radijski zvezi sporoča Leclerc.


Cilj! Tretja zmaga sezone za Leclerca, prva po Avstraliji. Pa je zadnjih 10 krogov vozil s težavami s stopalko za plin. Tretje mesto za Hamiltona. Četrte stopničke za Lewisa letos. Uspeh kariere za Schumacherja – šesti.

Zadnji krog: Dve sekundi razlike med vodilnima.

Še 2 kroga: Leclerc ima samo še dobri dve sekundi prednosti pred Verstappnom.

Še 4 krogi: 1. Leclerc, 2. Verstappen, 3. Hamilton, 4. Russell, 5. Ocon, 6. Schumacher, 7. Norris, 8. Magnussen, 9. Ricciardo, 10. Bottas.

Še 7 krogov: Leclerc sporoča, da je nekaj narobe s stopalko za plin.

Še 9 krogov: Verstappen manj kot štiri sekunde za Leclercom. Russell je prehitel Ocona in je že četrti. Po kazni z začetka dirke ni bil niti med 10.

Še 10 krogov: 1. Leclerc, 2. Verstappen, 3. Hamilton, 4. Ocon, 5. Russell, 6. Schumacher, 7. Magnussen, 8. Norris 9. Ricciardo, 10. Albon.

Še 12 krogov: Virtualni varnostni avto, da pospravijo pokvarjenega ferrarija. Leclerc in Verstappen na dodaten postanek. Hamilton je ostal na stezi in se jima bo malo približal. Razočarani Sainz pa sedi ob stezi in je ves obupan.

Še 14 krogov: Ravno ko je začel napadati Verstappna, je Sainzu odpovedal motor. Pravi požar v zadku njegovega dirkalnika.

Še 15 krogov: 1. Leclerc, 2. Verstappen, 3. Sainz, 4. Hamilton, 5. Ocon, 6. Russell, 7. Alonso, 8. Schumacher, 9. Magnussen, 10. Norris.

Še 18 krogov: Leclerc že tretjič danes uspešno prehiteva Verstappna za vodstvo.

Še 19 krogov: V bokse še Hamilton, ki ostaja na četrtem mestu. Pred Oconom.

Še 20 krogov: Tudi Sainz v bokse. Znova vodi Verstappen, a le tri oz. pet sekund pred ferrarijema, ki pa bosta z novejšimi gumami hitrejša.

50. krog: Vendarle drugi postanek za Leclerca, ki se vrača za Verstappna.

49. krog: Zaradi različnih taktik menjav pnevmatik, ko imajo eni novejše, drugi starejše pnevmatike, ogromno prehitevanj v ozadju. V ospredju ferrarija nadzirata dirko pred Verstappnom.

45. krog: 1. Leclerc, 2. Sainz, 3. Verstappen, 4. Hamilton, 5. Ocon, 6. Ricciardo, 7. Alonso, 8. Stroll, 9. Russell, 10. Schumacher.

42. krog: Verstappen bi moral biti z novejšimi gumami hitrejši od Leclerca, a ni. Njegov zaostanek na tretjem mestu 20 sekund.

38. krog: 1. Leclerc, 2. Sainz, 3. Verstappen, 4. Hamilton, 5. Ocon, 6. Schumacher, 7. Magnussen, 8. Norris, 9. Russell, 10. Ricciardo.

37. krog: Že zdaj drugi postanek za Verstappna. Gume ga danes ne ubogajo in zato je Leclerc toliko hitrejši. Pa je na taktiki postanka manj.

33. krog: Leclerc že napada Verstappna. Hitrejši je. In Charles gre zlahka naprej. 

32. krog: 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Sainz, 4. Hamilton, 5. Ocon, 6. Magnussen, 7. Schumacher, 8. Norris, 9. Russell, 10. Ricciardo.

30. krog: V tretjem zavoju uspešen prehitevalni manever Hamiltona, ki je znova četrti.

29. krog: Postanek Hamiltona. Vrača se na šesto mesto, za Oconom.

28. krog: Postanek še za Sainza, ki se vrača za Hamiltonom. Slednji še brez postanka.

27. krog: Leclerc na prvi in najverjetneje edini postanek. Danes 71 krogov. Vrača se sedem sekund za Verstappnom, ki pa bo moral na še en postanek.

26. krog: 1. Leclerc, 2. Sainz, 3. Verstappen, 4. Hamilton, 5. Stroll, 6. Ocon, 7. Cunoda, 8. Magnussen, 9. Norris, 10. Schumacher.

24. krog: Leclerc je štiri sekunde pred Sainzom in 16 pred Verstappnom. Ferrarija taktika enega postanka, Max z dvema dirka hitreje.

22. krog: 1. Leclerc, 2. Sainz, 3. Verstappen, 4. Hamilton, 5. Stroll, 6. Cunoda, 7. Đžov, 8. Alonso, 9. Ocon, 10. Magnussenn.

18. krog: Boj za tretje mesto. Verstappen mimo Hamiltona, ki ima še stare gume.

17. krog: Nadaljujejo se postanki. Ocon, Magnussen, Schumacher ... Večina na taktiki dveh postankov, morda pa le en za oba ferrarija in Hamiltona.

15. krog: Tudi danes odličen dvoboj Schumacherja in Hamiltona. Lewis na peto mesto. Nekaj zavojev pozneje pa Hamilton še mimo Magnussena.

14. krog: Verstappen že v boksih. Pnevmatike mu niso več zdržale. Zdaj je osmi.

13. krog: Postanek za Russlla. Pet sekund kazni. In nato menjava prednjega krilca. Bil je četrti. Nazadoval je na 19. mesto.

12. krog: Leclerc mimo Verstappna v četrtem zavoju! Odličen manever!

10. krog: Leclerc napada Verstappna za vodstvo. Poskusa v tretjem in četrtem zavoju nista bila uspešna. Medtem pa pet sekund kazni zaradi trčenja s Perezom v prvem krogu.

9. krog: 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Sainz, 4. Russell, 5. Ocon, 6. Magnussen, 7. Hamilton, 8. Schumacher, 9. Ricciardo, 10. Norris.

5. krog: Schumacher je po Hamiltonovi napaki prehitel sedemkratnega prvaka.

4. krog: Najhitrejši krog za Leclerca, ki je manj kot sekundo za vodilnim Verstappnom.

3. krog: 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Sainz, 4. Russell, 5. Ocon, 6. Magnussen, 7. Hamilton, 8. Schumacher, 9. Ricciardo, 10. Norris.

1. krog: V tretjem zavoju trčenje Pereza in Russella. Mehičan je bil v pesku, a se je rešil in nadaljuje z velikim zaostankom. Zapeljal je v bokse.

Štart! Odličen štart Verstappna. Leclerc brez možnosti, ostaja drugi. Sainz in Russell se prehitevata. Od zadaj ju napada Perez.

Krog za ogrevanje.

Še 15 minut do štarta
: Polne tribune nedaleč od slovenske meje, a prevladujejo nizozemski navijači. Kar 50 tisoč jih je. Verstappen in Leclerc v prvi vrsti, Alonso po okvari elektronike pred sobotnim šprintom iz zadnje vrste. Iz boksov bo kot zadnji štartal Bottas, saj so mu ponoči menjali zadnje krilce in vzmetenje.

Silverstone Mick Schumacher
Sportal Vettel kričal v dirkalniku, sestra Gina Schumacher polivala s penino
Silverstone Sainz prva zmaga
Sportal Samo en dirkač dlje čakal prvo zmago – "Veliko olajšanje!"
Ne spreglejte