Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
19. 2. 2013,
9.39

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Williams Valtteri Bottas

Torek, 19. 2. 2013, 9.39

5 let, 6 mesecev

VIDEO: Zadnji karte razkril Williams - FW35

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lani osmouvrščena ekipa Williams je kot zadnja, 11. pokazala svoj novi dirkalnik. Verjamejo, da je FW35 korak naprej. Pastorju Maldonadu se je v ekipi pridružil Valtteri Bottas.

Za ekipo Williams, tretjo najuspešnejšo vseh časov, sta dve neobičajni sezoni. Leta 2011 so osvojili vsega pet točk, kar je bilo njihovo najslabše prvenstvo v več kot 30-letni zgodovini. Lani pa jim je Pastor Maldonado pridirkal prvo zmago po osmih letih. A po VN Španije je Venezuelčan (bolj znan po nesrečah in nepotrebnih kaznih) zbral le še 16 točk, v britanskem moštvu pa niso bili zadovoljni niti z Brunom Senno, ki je prvenstvo sklenil z 31 točkami. Zaradi venezuelskih pokroviteljev je Maldonado ohranil mesto v ekipi. Za drugega dirkača pa so izbrali finskega talenta, Valtterija Bottas, ki po več odpeljanih petkovih treningih formulo 1 vendarle kar dobro pozna.

Williams oziroma njihov tehnični direktor Mike Coughlan z ekipo si je vzel nekaj več časa za razvoj novega dirkalnika. FW35 tako prvič preizkušajo šele ta torek, ko se je v Barceloni začel drugi sklop testiranj. Najbolj opazna sprememba na dirkalniku je nos, ki ne le, da ni stopničast, je tudi zelo visoko dvignjen od tal. Sicer pa večjih pretresov na FW35 ni. Obdržali so tudi agresivno spodrezane bočne stranice. "Čeprav se pravila pozimi niso bistveno spremenila, sem zadovoljen z napredkom," je dejal Coughlan. "Gre za izpopolnjen FW34. Vsi vpleteni v razvoj, smo lahko ponosni nad končnim izdelkom." A čeprav gre za evolucijo predhodnika, je kar 80 odstotkov delov novih (denimo menjalnik, zadnje vzmetenje, radiatorji, dno dirkalnika, nos ...).

Williams: Verjamemo, da je FW35 korak naprej

FW35 je rezultat 12 mesecev dela, je izpostavil lastnik ekipe Frank Williams. "Skupina talentiranih ljudi z veliko domišljije in še več poguma je delal tesno skupaj in sestavila Williams Renault FW35. Počakati bomo morali do Avstralije, da bomo zares videli, kaj imamo, a verjamemo, da je korak v primerjavo z lanskim dirkalnikom, ki pa je že bil zelo konkurenčen." Starosta formule 1 se zaveda, da so v življenju vzponi in padci. Zanje se nadaljuje vzpon proti vrhu, dodaja Williams.

Znanje in inženirske izkušnje v Grovu imajo, manj pa to velja za dirkaško zasedbo. Za Maldonada bo to šele tretja sezone v formuli 1, za Bottasa prva, njihova tretja voznica Susie Wolff pa ima za sabo le nekaj 10 odpeljanih kilometrov z dirkalnikom formule 1. "Lani smo zmagali eno dirko in bili konkurenčni, letos moramo biti še bolj. Cilja sta konstantnost in zmanjšanje razlike do ekip v ospredju," pove Maldonado. Bottas zatrjuje, da je pripravljen: "Pred nami je naporen testni program. Komaj čakam, da se začne. Trenutek, ko bodo v Melbournu ugasnile štartne luči, pa je trenutek, ki ga čakam že vse življenje." Wolffova potihem upa, da dobi priložnost na kakšnem petkovem prostem treningu, je pa edina voznica v formuli 1 ta hip kot prva preizkusila FW35 in sicer že minuli vikend za potrebe promocijskega snemanja.

Ne spreglejte